Mer

  Morgenkaffen mandag 23. mars: Koronaviruset har nådd Senatet

  Debatten rundt tidenes største krisepakke fortsetter, senator Rand Paul er korona-smittet, og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  1. Uenighet om krisepakke

  Det er fortsatt uenigheter mellom demokratene og republikanerne om en tredje korona-redningspakke etter at møter avholdt på søndag ikke førte til umiddelbar enighet mellom partiene. En obligatorisk stemmerunde søndag kveld ledet heller ikke frem. Det krevdes 60 stemmer for å stanse debatt og sende pakken videre til votering, men slik gikk det ikke.

  https://twitter.com/JakeSherman/status/1241859607728971776

  Tidligere på dagen drøftet finansminister Steven Mnuchin innholdet i krisepakken sammen med ‘de fire store’ i Kongressen – Speaker of the House Nancy Pelosi (D-California), minoritetsleder i Huset Kevin McCarthy (R-California), minoritetsleder i Senatet Chuck Schumer (D-New York) og majoritetsleder i Senatet Mitch McConnell (R-Kentucky).

  Schumer sa at samtalene fortsetter, idet møtet på McConnells kontor ble avsluttet. Pelosi sa at demokratene i Huset ville komme med sin egen redningspakke, som ifølge Pelosi, forhåpentligvis kan være kompatibel med Senatets forslag.

  McConnell hadde følgende å si: “We have integrated a number of ideas the Democrats have had over the 48 hours… now we’re at the point… where people will shortly have to say yes or no.”

  Senatets lovforslag skal etter planen stemmes over på mandag. Det er snakk om Kongressens største økonomiske redningspakke noensinne. Den overgår altså redningspakken fra finanskrisen i 2008. 500 milliarder dollar i lån og garantier til bedrifter, delstater og byer, 350 milliarder dollar til små bedrifter, og sjekker på 1 200 dollar til mange amerikanere trekkes frem som hovedtiltakene.

  2. Rand Paul testet korona-positivt, Romney og flere senatorer i isolasjon

  Kentucky-senator Rand Paul er den første i Senatet som har testet positivt for korona-viruset. Dette bekreftes av Pauls talsmann og via senatorens Twitterkonto.

  Fra før er representantene Mario Díaz-Balart (R-Florida, 25. kongressdistrikt) og Ben McAdams (D-Utah, 4. kongressdistrikt) de som er bekreftet smittet i Representantenes hus. Disse to tilfellene førte til at en rekke representanter valgte å gå i karantene. Ingen senatorer valgte å gjøre det samme.

  Etter nyheten om Pauls testresultat valgte fire andre senatorer å isolere seg – to etter å ha vært i direkte kontakt med Paul: Mitt Romney (R-Utah), Mike Lee (R-Utah), Rick Scott (R-Florida), og Cory Gardner (R-Colorado). Det kan hende det blir flere som gjør det samme:

  President Donald Trumps reaksjon på omtalen av Mitt Romney i går kveld:

  3. Trump-boost på meningsmålinger

  President Trump har vært nødt til å tåle kritikk fra flere hold for mangelfull håndtering av korona-pandemien. Likevel viser to nye meningsmålinger at et flertall av befolkningen støtter Trumps håndtering av den pågående krisen. Analytikere mener imidlertid ikke at målingene viser et betydelig skifte i støtte overfor presidenten.

  Tim Malloy, som er sjef for meningsmålinger ved Quinnipiac University, uttalte at presidenter gjerne opplever et hopp på meningsmålingene i krigstid, da befolkningen samler seg rundt flagget. Krisen som USA opplever nå kan på mange måter sammenlignes med slike krigssituasjoner, ifølge Malloy.

  Det skal sies at Harris-målingen som viser at Trumps “overall job approval rating” er på over 50%, ikke har gitt utslag i modellen til FiveThrityEight. Her ligger Trump på 43%.

  ABC/Ipsos-målingen fant ut at 55% av befolkningen støtter presidentes håndtering av selve krisen, mens 43% misliker den. Sammenlignet med tilsvarende måling forrige uke ser vi at Trump har hatt en positiv utvikling. Da fikk han støtte fra 43%, mens 55% mislikte håndteringen.

  Det er imidlertid ikke mer enn 61% som mener man kan stole på det presidenten sier om viruset. Her scorer leger og sykepleiere 92%, medisinske tidsskrift 86%, lokale styresmakter 77%, lokale medier 74%, venner og famile 72% og nasjonale medier 65%.

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med 2020. Dersom du ønsker lørdagsutgaven av Morgenkaffen, så utgis den som eksklusiv podkast for patrons.

  Henrik Skotte
  Henrik Skotte
  Lektorstudent i historie og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også