Vi har samlet 15 av de mest relevante TV-seriene å få med seg mens du likevel sitter hjemme på kveldene.

Vel, strengt tatt 14 tv-serier og en dokumentarfilm i fire deler, men uansett:

The Morning Show

Denne påkostede dramaserien med blant andre Jennifer Aniston, Reese Witherspoon og Steve Carell har fått en del middelmådige anmeldelser – men vi har vanskelig for å forstå det. Med bakteppe i et frokost-tv-program som har blitt rystet av en MeToo-sak, utforsker serien med nennsom hånd spørsmål om makt, trakassering, feminisme og kulturer som tier problemer ihjel. Det gnistrer av dialogen, og særlig Aniston gjør kanskje sitt livs rolle som Alex Levy, makkeren til trakasseringsanklagede Mitch Kessler (Carell).

Apple TV+, drama, én sesong

The Looming Tower

Handlingstett og spennende fiksjon om de virkelige spenningene mellom FBI og CIA på sent 90-tall. Kommunikasjonssammenbruddet mellom de to byråene førte til at viktig informasjon som kunne ha avverget terroraksjonene 11. september ikke ble delt. Jeff Daniels og Peter Sarsgaard er begge glimrende som henholdsvis den ekte FBI-antiterroreksperten John O’Neill og den oppdiktede CIA-ansatte professoren Martin Schmidt.

Prime Video, drama, én sesong

The Man in the High Castle

Hvis du orker litt mer dystopi oppi korona-karantenen kan du knapt gjøre noe bedre valg enn The Man in the High Castle. Serien, basert på Phillip K. Dick’s svært populære roman, presenterer et kontrafaktisk 1960-tall der aksemaktene vant 2. verdenskrig og Tyskland og Japan delte USA mellom seg. Vi følger blant annet et medlem av den amerikanske motstandsbevegelsen på den japansk-kontrollerte vestkysten og en amerikansk nazi-offiser. De får begge se filmer av det som ser ut som alternative virkeligheter. Uten å fortelle for mye kan vi avsløre at det er noen overnaturlige elementer i spill her!

Prime Video, drama, fire sesonger

The Good Wife

Denne serien er, på sitt enkleste, et rettsdrama, men den er sjelden bare på sitt enkleste. Hovedpersonen Alicia Florrick (Julianna Marguiles) må etter 13 år som hjemmeværende tilbake i arbeid som advokat når politikerektemannen Peter (Chris Noth) fengsles etter en omfattende korrupsjons- og sexskandale. Det går ikke smertefritt for seg. Serien vant flere Emmy-priser og ble lovprist av kritikerne.

Prime Video, drama, sju sesonger

Parks and Recreation

Om storpolitikken ikke appellerer kan kanskje lokalpolitikk passe deg bedre? Serien som følger park- og idrettsetaten i Pawnee, Indiana er en favoritt for mange. Både Chris Pratt, Aubrey Plaza og Aziz Ansari fikk sine store gjennombrudd som skuespillere her. Hovedrolleinnehaver og SNL-veteran Amy Poehlers ambisiøse og arbeidsomme Leslie Knope er blitt et ikon for mange. Stalltips: Den første sesongen er treg, og har bare seks episoder – du kan med fordel droppe den og hoppe rett på sesong to!

HBO Nordic/Prime Video, komedie, sju sesonger

Veep

Mange politikere, blant dem tidligere presidentkandidat Pete Buttigieg, innrømmer gjerne at det politiske livet som regel minner mer om denne serien enn om House of Cards eller The West Wing. Visepresident Selina Meyer er ikke et godt menneske, men spilles godt av Julia Louis-Dreyfus. Sammen med teamet sitt, også det fylt av særdeles dårlige mennesker, søker hun stadig makt, uten å lykkes i særlig grad.

HBO Nordic, komedie, sju sesonger

The Newsroom

The Newsroom er enda en serie som har fått dårligere anmeldelser enn vi syns den strengt tatt fortjener. Aaron Sorkins foreløpig siste TV-prosjekt følger en nyhetsredaksjon som prøver å balansere kanaleiernes ønsker og behovet for gode seertall med en ambisjon om å lage gode nyhetssendinger. Er det idealisert og moraliserende? Ja. Er det på grensen til panegyrisk? Joda. Er vi ment å skulle se helten Aaron Sorkin i den svært feilbarlige men absurd modige, vittige og slagferdige hovedpersonen spilt av Jeff Daniels? Jepp. Er det likevel ordentlig underholdende? Oh yes.

HBO Nordic, dramakomedie, tre sesonger

The Loudest Voice

Roger Ailes var mannen som formet Fox News til en maktfaktor som ugjenkallelig endret amerikansk politikk. Han dyrket splittelse og motsetninger, og for å forstå hendelsene som førte til Donald Trumps politiske suksess, må man forstå Ailes. Den kritikerroste HBO-serien forteller historien om Roger Ailes med snert og driv – og Russel Crowe er god, men ugjenkjennelig, som Ailes.

HBO Nordic, drama, én sesong

The Handmaid’s Tale

Den dystopiske serien basert på Margaret Atwoods roman har om ikke annet gitt opphav til en helt ny demonstrasjonsform mot konservative politikere: Røde kostymer og hvite kyser lik tjenerinnenes uniform. Serien foregår i nær framtid i staten Gilead, som strekker seg over store deler av dagens USA, underlagt et brutalt kristenkonservativt styre. Det er bekmørke greier, men svært godt laget og spilt.

HBO Nordic, drama, tre sesonger

The Wire

Det er nesten blitt en naturlov: Lages det en liste over tidenes beste TV-serier, er The Wire med. Og det er til å forstå. Serien utforsker ulike aspekter av byen Baltimore og deres relasjon til politi og rettsvesen. De stort sett ukjente skuespillerne, mange av dem amatører før The Wire, bidrar til realisme. Sett under ett gir serien et uovertruffent portrett av urbant liv i en utstrekning ingen har fått til verken før eller senere. Stalltips: Da serien ble laget var man helt på grensen til omlegging til vidskjerm-TV. Selv om den opprinnelig ble redigert og sendt i 4:3-format, ble den også filmet i 16:9 og HBO har både 4:3-versjonen og en remastret 16:9 versjon liggende ute. Det kan være verdt å forsøke å se originalversjonen om du setter pris på spesielt god scenografi.

HBO Nordic, drama, fem sesonger

House of Cards

Vi skal ikke vade inn i en diskusjon om å skille kunstneren fra kunsten, men hvis du ikke er definitivt ferdig med Kevin Spacey kan du som interessert i amerikansk politikk gjøre atskillig dårligere underholdningsvalg enn Netflix’ amerikanske nytolking av den klassiske britiske dramaserien med samme navn. Vi følger Spacey som den knallharde politikeren Frank Underwood, som ikke skyr noen midler for å klatre på rangstigen i Washington DC. Intriger, rykter, manipulering av media og politikere, til og med drap – ingenting er for ekstremt.

Netflix, drama, seks sesonger

Designated Survivor

Mange har hørt om konseptet: Ett medlem av den amerikanske regjeringen tilbringer kvelden for presidentens State of the Union-tale på et hemmelig sted bevoktet av Secret Service. Hensikten er at dersom noe skulle skje mens hele Kongressen, regjeringen, Høyesterett og the Joint Chiefs of Staff alle er på ett sted under talen, skal vedkommende kunne ta over styringen av landet. I første episode av serien er det akkurat dette som skjer: Kiefer Sutherlands Tom Kirkman, bolig- og byutviklingsminister, stirrer måpende ut av vinduet på flammene som stiger opp fra Capitol Hill. Han blir deretter sverget inn som president. Serien varierer voldsomt i kvalitet i løpet av sine tre sesonger, men premisset er så kult at man rives litt med likevel.

Netflix, drama, tre sesonger

The Politician

Ben Platt spiller hovedrollen som Payton Hobart, en velstående og svært ambisiøs ungdom hvis endelige mål er å bli USAs president. I umiddelbar fremtid vil han imidlertid bli elevrådspresident på sin videregående skole i Santa Barbara – men det er skarp konkurranse om vervet. Det mangler ikke på intriger, hemmeligheter og skitne triks på Saint Sebastian High School.

Netflix, dramakomedie, én sesong

The West Wing

Det er vanskelig å se for seg at mange lesere av AmerikanskPolitikk.no ikke har sett denne serien – for mange av oss var det kanskje nettopp her interessen for temaet ble vekket. Likevel er det nesten umulig å lage en slik liste uten at Aaron Sorkins beste TV-serie er med. Vi følger seniorstaben til president Josiah Bartlet (Martin Sheen) gjennom kriser, vanskelige forhandlinger, absurde situasjoner og valg. Litt i overkant rosenrødt er det kanskje, men det er også balsam for sjelen.

Dramakomedie, sju sesonger. Dessverre ikke tilgjengelig på noen strømmetjeneste i Norge.

Bonus: Hillary

Siden det krever mer enn bare litt innsats for en skarve nordmann å få sett serien, er den ikke en del av selve lista. Imidlertid er dokumentaren om USAs tidligere førstedame, som senere ble senator og utenriksminister før hun i 2016 ble valgt til demokratenes presidentkandidat som tapte for Donald Trump, verdt bryet! For å få sett serien trenger du et amerikansk kredittkort for å få laget deg en konto på Hulu (eller en god venn i Amerika som er behjelpelig), og en VPN-klient. Verdt å vurdere!

Hulu, dokumentar, fire episoder á 65 minutter