Mer

  Morgenkaffen fredag 20. mars: Omsider slutt for Tulsi

  To kandidater gjenstår, økonomien vakler, og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  1. Tulsi trekker seg

  Torsdag kom meldingen om at Tulsi Gabbard trekker seg fra nominasjonskampen. Gabbard bekreftet sitt sorti gjennom en video på Twitter. Der bekreftet hun samtidig at hun gir sin støtte til Joe Biden, i det som nå offisielt har blitt et felt bestående av to kandidater.

  Det er verdt å merke seg at Gabbard støttet og drev valgkamp for Bernie Sanders i 2016.

  “Although I may not agree with the vice president on every issue, I know that he has a good heart, and he’s motivated by his love for our country and the American people. I’m confident that he will lead our country guided by the spirit of aloha, respect and compassion, and thus help heal the divisiveness that has been tearing our country apart.»

  2. Økonomisk kollaps truer Trump

  Den økonomiske tilstanden har vist seg å være et sentralt argument både for og imot sittende presidenter når det er valgår i USA. Spekulasjonene om hvor mye korona-viruset kan ødelegge for den amerikanske økonomien, samt Trumps sjanser for gjenvalg, er igang for fullt.

  De store Wall Street-bankene frykter at BNP kan falle mellom 5% og 14% i andre kvartal dette året. Andre kvartal er også den perioden i året hvor velgernes inntrykk av den økonomiske situasjonen tilsynelatende formes inn mot valget, ifølge professor Alan Abramowitz ved Emory University.

  Trump må også adressere utfordringen som kan komme med arbeidsledighet. Ifølge JPMorgan Chase jobber mer enn 18 millioner amerikanere i industrier som vil bli spesielt skadelidende i kampen mot pandemien. Finansminister Steven Mnuchin briefet nylig republikanske senatorer om at arbeidsledigheten kan nå 20% dersom tiltak uteblir.

  Ifølge Abramowitz avhenger Trumps sjanse til gjenvalg i november av at den økonomiske krisen og resesjonen ikke blir så inngripende på velgernes personlige økonomi, at det får republikanere til å bryte med Trump.

  3. “I think Bernie needs space to decide”

  Av de store kandidatene som har gitt seg i demokratenes nominasjonskamp er Elizabeth Warren den eneste som ikke har gitt sin støtteerklæring til en av de gjenværende kandidatene. På spørsmål om dette svarte Massachusetts-senatoren at fokuset nå er rettet mot korona-pandemien fremfor valgkampen, og at Sanders må få tid på seg til å finne ut hva han ønsker å gjøre.

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med 2020. Dersom du ønsker lørdagsutgaven av Morgenkaffen, så utgis den som eksklusiv podkast for patrons.

  Henrik Skotte
  Henrik Skotte
  Lektorstudent i historie og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også