Mer

  Morgenkaffen torsdag 19. mars: Krisepakker

  Trump har signert en økonomisk krisepakke, Trumps framing av korona-viruset bør ikke overraske noen, og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  1. Økonomisk krisepakke vedtatt i Senatet

  I går stemte Senatet for lovforslaget om en økonomisk nødpakke som skal bøte på konsekvensene for koronaviruset og stimulere den amerikanske økonomien. “Families First Coronavirus Response Act» ble vedtatt med 90 stemmer for, og 8 i mot.

  Trump signerte loven onsdag kveld. Den innebærer blant annet gratis korona-testing, utvidet arbeidsledighetstrygd, sykelønn og økte Medicaid-midler.

  I dag er det ventet at republikanerne og demokratene i Senatet skal begynne å forhandle om enda et lovforslag som skal medføre ytterligere stimulering av den amerikanske økonomien. Denne planen skal ifølge et forslag fra det amerikanske Finansdepartementet være på en billion dollar. Dette lovforslaget er kalt «fase 3», og innebærer blant annet økonomisk hjelp til flyselskap og andre utsatte sektorer, lån til småbedrifter og individuelle direkte-utbetalinger til deler av befolkningen som nå er i økonomiske vanskeligheter.

  2. Rødt, rødt og rødt på amerikanske børser

  Nok en dag er de amerikanske børsene i rødt, og koronaviruset setter virkelig sine spor. For fjerde gang på to uker falt aksjeindeksen så kraftig på kort tid at det ble innført et automatisk midlertidig handelsstopp på børsene. Totalt falt aksjeindeksen onsdag mellom 4%-7%. På et tidspunkt onsdag var The Dow lavere enn verdien den hadde da Trump inntok Det hvite hus.

  3. Trumps framing

  Noen omtaler det som covid-19, andre som korona-viruset eller korona-pandemien. President Donald Trump har begynt å omtale det som “the chinese virus”.

  Politicos Tim Alberta påpeker hvordan dette er klassisk Trump:

  4. Hva nå, Bernie?

  Etter tirsdagens valg i Arizona, Florida og Illinois har Biden økt delegatledelsen ytterligere. Per nå har Biden 1180 delegater, mens Sanders har 884 delegater. Han har nominasjonen i lomma, selv om det vil ta tid før han når 1991 delegater, som sikrer nominasjonen formelt. I Illinois vant han nesten hvert eneste distrikt, med unntak av ett, Champaign County, der han tapte med kun 800 stemmer.

  Som følge av kanselleringer av valg grunnet korona-pandemien er det minst tre uker til neste valgdag, hvilket gir Sanders-kampanjen tenketid. Sanders’ kampanjesjef, Faiz Shakir, uttalte at Sanders nå skal diskutere fremtiden av hans kampanje, men understreker likevel at han ikke suspenderer sin kampanje enda. Det ryktes likevel at all reklame fra Sanders-kampanjen på Facebook og Google er kansellert. Presset øker på at han skal skal trekke seg:

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med 2020. Dersom du ønsker lørdagsutgaven av Morgenkaffen, så utgis den som eksklusiv podkast for patrons.

  Ingrid Sofie Stangebye Wentzel
  Ingrid Sofie Stangebye Wentzel
  Masterstudent i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2020.

  Les også