Mer

  Morgenkaffen onsdag 18. mars: Biden cruiser til seier

  Joe Biden har økt delegatledelsen, og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  1. Joe Biden mot Donald Trump til høsten

  Joe Bidens tre valgseire i natt bekreftet det vi har sagt en stund: Han har nominasjonen i lomma. Han vant Florida med 39 prosentpoeng ned til Bernie Sanders, Illinois med 23 prosentpoeng og Arizona med rundt 12 prosentpoeng. Han drar enda lenger ifra i antall delegater, og Sanders må nå bestemme seg for når og hvordan han skal kaste inn håndkleet.

  Stat Delegater Biden Sanders
  % Foreløpige delegater % Foreløpige delegater
  Florida (99 % av lokalene) 219 61,9 130 22,8 48
  Illinois 155 59,1 93 36,1 46
  Ohio
  UTSATT
  Arizona (70 % av lokalene) 67 43,2 26 30,9 22
  Totalt (foreløpig) 441 249 116


  Ohio valgte til slutt å utsette valget grunnet korona-krisen, og Biden talte hjemme fra Delaware grunnet anbefalingen om å unngå ansamling av mer enn 10 personer:

  2. “Americans need cash now”

  Tirsdag holdt president Trump en ny pressebrief i Det hvite hus om situasjonen rundt korona-viruset. Sammen med visepresident Mike Pence, finansminister Steven Mnuchin og resten av administrasjonens task force orienterte Trump pressen om flere nye tiltak.

  Den store nyheten var de omfattende økonomiske planene som finansminister Mnuchin la frem. I den forbindelse kom forslaget om å sende penger direkte til folk i løpet av de neste to ukene for å gi amerikanere bedre mulighet til å takle konsekvensene av korona-viruset: ”We’re looking at sending checks to Americans immediately. Americans need cash now.”

  Trump bekreftet også en utvidelse av online medicare-tjenester. Uten ekstra kostnad kan amerikanere med medicare nå rådføre seg med helsepersonell via tjenester som Skype og FaceTime for å lette belastningen på helsesystemet.

  Det har også vært møter mellom Trump og turistnæringen, de store hurtigmatkjedene og store kjeder som Walmart, for å diskutere deres rolle i korona-situasjonen.

  Trump uttalte for øvrig at han hadde forståelse for å utsette primærvalget i Ohio, men ønsket ikke å spekulere i hvordan korona-viruset potensielt kunne påvirke valget i november.

  3. Maryland utsetter primærvalget

  Utsettelsen ble bekreftet av guvernør Larry Hogan (R) tirsdag, ifølge POLITICO. Maryland skulle opprinnelig avholdt primærvalg 28. april, men dette er nå flyttet til 2. juni. Grunnen er naturligvis spredningen av korona-viruset.

  Det betyr at Maryland nå føyer seg inn i rekken av delstater som har kommet til samme avgjørelse. Louisiana, Georgia, Kentucky og Ohio har alle sett seg nødt til å utsette sine primærvalg.

  Kongressvalget som skal fylle det ledige setet til avdøde Elijah Cummings skal gå som planlagt 28. april. Hogan uttalte at dette valget bør kunne gjennomføres via forhåndsstemming via post.

  Diskusjonen om å stemme via post har blitt mer reell ettersom korona-viruset har blitt mer omfattende. Senatorene Amy Klobuchar (D-Minnesota) og Ron Wyden (D-Oregon) har tatt saken til Senatet.

  4. Biden får Secret Service-beskyttelse

  Fra og med tirsdag vil Joe Biden få beskyttelse fra Secret Service, ifølge CNN. Det er lav aktivitet fra Biden-kampanjen for øyeblikket, da situasjonen rundt Covid-19 gjør at rallies og andre typer arrangementer med større folkemengder ikke er forsvarlig å gjennomføre.

  Likevel skal Biden-kampanjen, ifølge en CNN-kilde, ha bedt om Secret Service-beskyttelse i forrige uke, men en talsmann for kampanjen ønsket ikke å kommentere dette. Det ble som kjent oppstyr på Bidens valgvake i Los Angeles under supertirsdagen da 2 personer stormet scenen for å protestere.

  Secret Service-kodenavnet fra tiden som visepresident: «Celtic».

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med 2020. Dersom du ønsker lørdagsutgaven av Morgenkaffen, så utgis den som eksklusiv podkast for patrons.

  Henrik Skotte
  Henrik Skotte
  Lektorstudent i historie og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også