Mer

  Morgenkaffen tirsdag 17. mars: «Supertirsdag 3» – oppfølgeren få bryr seg om

  I dag er det valg i Arizona, Florida, Illinois og Ohio, og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  Her hører du vår rykende ferske utgave av 2020.

  1. Valgdag i Arizona, Florida, Illinois og Ohio

  I dag er det valg i fire stater: Arizona, Illinois, Florida og Ohio. Kall det gjerne «Supertirsdag 3». Totalt skal det deles ut 577 delegater, der den største premien er Florida med 219 delegater. Kort forklart ligger Biden an til å ha sin tredje tirsdag på rad med gode valgresultater. Sanders på sin side tapte alle de nevnte statene i 2016.

  Ifølge FiveThirtyEights prognoser ser det slik ut i dagens stater:

  Stat Delegater Biden Sanders
  Estimert oppslutning Estimert delegater Estimert oppslutning Estimert delegater
  Florida 219 68% 158 27% 61
  Illinois 155 63% 102,2 33% 52,8
  Ohio 136 59% 87,4 33% 48,6
  Arizona 58% 41,7 35% 25,3
  Totalt 577 389 188

  Biden ser ut til å dra fra Sanders – og skaffe seg en økende ledelse av antall delegater totalt. FiveThirtyEight anslår at det er mer enn 99% sannsynlighet for at Biden får mer enn halvparten av delegatene på demokratenes nasjonalmøte. Per nå har Biden 894 delegater, mens Sanders har 743 delegater (og det trengs 1991 delegater for å vinne nominasjonen).

  I Ohio har guvernør Mike DeWine (R) erklært at det ikke vil foregå fysisk stemming i valglokalene som følge av CDCs (Centers for Disease Control and Prevention) retningslinjer mot å ha mer enn 50 personer samlet grunnet smittefaren av Covid-19. De øvrige statene, Arizona, Florida og Illinois, avholder valget som planlagt, slik det ser ut nå.

  For øvrig har valggjennomføring vært under høyt press grunnet Covid-19-utviklingen. Det har vært nødvendig å erstatte personell som trakk seg, samt å utstyre valglokalene med sanitetsvarer.

  2. Skjerpede Korona-tiltak

  Mandag ettermiddag kunngjorde president Trump nye retningslinjer for å kontrollere spredningen av korona-viruset. Tiltakene innebærer blant annet at man skal unngå å være i grupper på mer enn 10 personer, begrense reising til det strengt nødvendige og å stenge restauranter og barer med unntak for take-away-mat. Retningslinjene gjelder i første omgang for de neste 15 dagene.

  Videre avviser Trump rykter om portforbud (lockdown) slik andre land som Italia, Frankrike og Spania har innført.

  Trump uttalte i pressekonferansen at: “If everyone makes this change or these critical changes and sacrifices now,” Mr. Trump said, “we will rally together as one nation and we will defeat the virus and we’re going to have a big celebration all together.”

  3. Nedgang på amerikanske børser

  Koronautbruddet fører til stor usikkerhet i den amerikanske økonomien og dermed røde tall på de amerikanske børsene. De store aksjeindeksene som S&P500, Dow Jones og Nasdaq viste en nedgang på 12-13%, da børsene stengte mandag kveld. I løpet av mandagen var det igjen så sterke fall at det ble utløst et midlertidig stopp på 15 minutter – et virkemiddel som inntrer automatisk når børsverdiene faller mye på kort tid.

  4. Nominasjonsvalg til Kongressen i Ohio og Illinois

  Valganalytiker Jon Henrik Gilhuus har skrevet to ferske artikler om kongressnominasjonen i Ohio og Illinois. Følg linken for å lese:

  Illinois: Dan Lipinski mot de progressive

  Ohio: Joyce Beatty utfordres i Columbus

   

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med 2020. Dersom du ønsker lørdagsutgaven av Morgenkaffen, så utgis den som eksklusiv podkast for patrons.

  Ingrid Sofie Stangebye Wentzel
  Ingrid Sofie Stangebye Wentzel
  Masterstudent i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2020.

  Les også