Mer

  Morgenkaffen mandag 16. mars: En kvinnelig visepresident?

  Arizona, Illinois, Florida og Ohio stemmer i morgen, Biden og Bernie stod på debattscenen i natt, og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  1. Korona og Medicare for All

  I natt møttes Joe Biden og Bernie Sanders i den første tv-sendte debatten siden en rekke kandidater droppet ut av valgkampen like før og etter supertirsdagen. Det var den 11. i rekken, og den første i 2020-sirkuset med kun to demokrater på scenen. Debatten gikk av stabelen i Washington, D.C. i stedet for i Phoenix, Arizona som opprinnelig planlagt, og uten publikum i salen. Årsaken: Korona-viruset. Det var også hovedtemaet i debatten og begge kandidatene la fram sine planer for å møte krisen.

  Sanders gjentok sitt krav om omfattende økonomiske reformer og et statsfinansiert nasjonalt helsevesen for å møte kriser som koronaviruset. Biden sa at han ville ha kalt inn militæret, og iverksatt et “multi-multi-billion dollar program” som omfattet både smittevern og økonomiske hjelpetiltak. Biden sa også, i et spark til Sanders, at det var for mye på spill med tanke på fremtidige pandemisituasjoner til å vente på en full omlegging av helsevesenet.

  En av de store overskriftene etter debatten er at Joe Biden forpliktet seg til å velge en kvinnelig visepresidentkandidat.

  Sanders, på sin side, ville ikke gå lenger enn å si, på spørsmål fra debattlederne, at han “mest sannsynlig” vil gjøre det samme. Biden sa også at han ville oppnevne en afroamerikansk kvinne til Høyesterett.

  2. Korona-utsettelser av primærvalg

  To stater har så langt valgt å utsette sine valgdager i lys av smittesituasjonen. Louisiana var først ute, og utsetter fra 4. april til 20. juni. Georgia utsetter sin valgdag fra 24. mars til 19. mai, da de uansett skal gjennomføre primærvalg i forbindelse med senatsvalget i november. Det er ventet at flere delstater vil vurdere å utsette sine primærvalg i tiden som kommer, blant annet Puerto Rico (29. mars).

  3. Trump testet negativt

  President Trumps lege skriver i et notat til pressetalskvinne Stephanie Grisham at presidenten ble testet for COVID-19 fredag kveld, og at resultatet lørdag viser at han ikke er smittet. Presidenten ble testet etter at det de siste dagene har vist seg at han har hatt nærkontakt med flere personer som senere har fått påvist koronasmitte.

  Det meldes også at alle som nå er i nærkontakt med presidenten eller visepresident Mike Pence gjennomgår jevnlige temperaturmålinger – inkludert pressekorpset i Det hvite hus.

  4. Biden knuser Bernie

  Joe Biden knuser Bernie Sanders blant demokratiske velgere i en ny nasjonal måling utført for NBC og Wall Street Journal. Biden får 61 % mot Sanders’ 32 %, mens Tulsi Gabbard får 4 %.

  Både Biden og Sanders slår imidlertid president Trump en-til-en blant respondentene i denne målingen. Biden får 52 % mot Trumps 43 %, mens Sanders får 49 % mot Trumps 45 %.

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med 2020. Dersom du ønsker lørdagsutgaven av Morgenkaffen, så utgis den som eksklusiv podkast for patrons.

  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Debattjournalist og kommentator i Vårt Land. Kommentator for AmerikanskPolitikk.no og en av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også