Den moderate demokraten Dan Lipinski ble nesten slått ut i 2018 og møter samme motstander igjen i år.

Illinois har ingen delstatsvalg og republikanernes senatsnominasjon er helt uinteressant. Det er imidlertid en håndfull distrikter med litt spenning, bl.a. det tredje, der moderate Dan Lipinski utfordres av to progressive kandidater. Dette og flere andre valg kan du lese om her!

Valglokalene i Illinois stenger kl 1 natt til onsdag (en time tidligere enn vanlig, pga. innføringen av sommertid i USA). Du kan følge opptellingen her.

Demokratenes nominasjon i Distrikt 1

Bobby Rush (D)

Distriktet (D+27) omfatter sørlige deler av Chicago og strekker seg utover i sørvestlige forsteder. Teolog, aktivist og bystyremedlem Bobby Rush (f.1946) har representert området siden 1993, og tok 74% i 2018. Han beseiret daværende delstatssenator Barack Obama i primærvalget i 2000.

Rush var aktiv i Black Panthers på 60-tallet og ganske militant den gang, men han har moderert seg betraktelig og er nå en del av etablissementet i Chicago. Han har hatt en del historier med etisk høyst betenkelig donasjoner fra politiske støttespillere opp gjennom årene, og han skylder skattevesenet en million dollar for ubetalte skatter tilbake til 90-tallet.

Valgkampen i dette distriktet har gått litt på sparebluss; Rush har knapt samlet inn penger i år – rundt 30,000 dollar – men støtter seg på tidligere innsamlede midler; rett i underkant av 200,000. Det gjør at han totalt har hatt en klar ledelse i dette feltet. I tillegg kommer at han har alt av lokale institusjoner i ryggen.

Sarah Gad (D)

Han får motstand fra bla. jusstudent og non-profittdirektør Sarah Gad (f.1987). Hun er datter av egyptiske innvanderere til USA og tok opprinnelig utdannelse innen mikrobiologi og meldte seg som frivillig ved flere klinikker i Afrika. I sitt tredje år ved legestudiet var hun imidlertid i en bilulykke og i ettertid ble hun avhengig av smertestillende piller og satt i fengsel.

Nå er Gad i ferd med å avslutte jusstudiene og har grunnlagt en non-profitt for bedre medisinsk bistand for rusavhengige. Hennes viktigste saker er reform av fengselsvesenet og narkotikalovgivningen. Hun er ikke heeeelt på den progressive bølgen, noe som kan koste henne nominasjonen.

Hun har samlet inn over hundre tusen dollar, men en del kommer fra egne lån til kampanjen.

Robert Emmons Jr (D)

Aktivisten Robert Emmons Jr (f.1992) har jobbet for et non-profittprogram som hjelper fattige til å gjennomføre college og senere jobbet han for Obama-stiftelsen.

Emmons har støtte fra mange av de mest venstrevridde elementene i partiet, men også fra mer moderat hold, f.eks. lokalavisen Chicago Tribune, som mener at Rush i lang tid har gjort en elendig jobb for distriktet.

Han har samlet inn litt over 100,000 dollar.

Ytterligere en demokrat stiller, aktivisten Ameena Matthews.

Demokratenes nominasjon i Distrikt 3

Dan Lipinski (D)

Det tredje kongressdistriktet, som omfatter sørlige sentrale strøk av Chicago, samt sørøstlige forsteder, representeres av den relativt moderate demokraten Dan Lipinski (f.1966). «Relativt» fordi han har beveget seg klart mot venstre de siste årene, f.eks, på abort, som han tidligere var veldig klar motstander av.

Lipinski følger stort sett partilinjen ellers, men siden han ikke har omfavnet det progressive hysteriet så helhjertet som aktivistene ønsker, fikk han en seriøs utfordring i 2018. Han ble til sist renominert, ikke minst pga. fortsatt stor støtte blant fagbevegelsen, som er flinke til å mobilisere sine velgere. Det ble imidlertid svært jevnt og Lipinski tok bare 51,2% av stemmene. I år har dessuten Chicagos relativt nyvalgte borgermester Lori Lightfoot (D) slengt seg på kravet om at Lipinski må kastes ut av partiet.

Han har samlet inn over en og en kvart million dollar.

Marie Newman (D)

Motstanderen fra forrige gang, markedsføringskonsulent og aktivist Marie Newman stiller igjen. Hun har i praksis drevet valgkamp siden forrige valg og som i 2018 har hun fått støtte fra kongresskvinne Jan Schakowsky i det 9. distriktet, i tillegg fra ferskingen Lauren Underwood i det 14. og AOC og presidentkandidater som Cory Booker, Bernie Sanders og Liz Warren.

Newman er en klassisk, progressiv aktivist og har stått på barrikadene for homofiles rettigheter, Obamacare, våpenlover, grønn økonomi – you name it. Økt valgdeltagelse kan gi flere progressive stemmer, men siden Sanders er mer eller mindre slått ut allerede, kan det også tenkes hun taper på det.

Hun har samlet inn mer penger enn Lipinski, over halvannen million, men hennes kamp for nominasjonen kompliseres av at hun denne gangen har en konkurrent i tillegg.

Rush Darwish (D)

Det er forretningsmann og aktivist i det palestinske miljøet, Rush Darwish. Han driver eget mediafirma og har tidligere jobbet ti år som journalist.

Også Darwish er en aktivist av rang. Han er en ivrig maratonløper og har deltatt i mange store løp for å samle inn penger til diverse stiftelser for barn i den tredje verden og han er styremedlem i en organisasjon som arbeider med velgerregistrering.

I dette valget har Darwish samlet inn godt med penger; til tider mer enn Lipinski og han har i tillegg lånt kampanjen rundt 80,000 – til sammen over 800,000 dollar.

Problemet er at han kjemper om de samme velgerne som Newman. I tillegg stiller en ukjent kandidat ved navn Charles Hughes som sikkert ikke tar mange stemmene, men de han tar kommer neppe fra Lipinskis leir.

Det faktum at de progressives stemmer fordeles på 2 kandidater kan bare hjelpe Lipinski. Stemmene blir selvsagt ikke likt distribuert, men selv et par prosent kan redde ham dersom valget blir like jevnt som i 2018.

Den eneste målingen vi har hørt om her er en intern en fra Lipiniski, som viste kongressmannen med et 47-25 overtak på Newman. Dog vil vi ikke bli forbauset om årets første kongressmann forkastes her.

Republikanernes nominasjon i Distrikt 6

Distriktet omfatter de vestlige delene samt forsteder til Chicago. Bioingeniør Sean Casten (f.1971) slo ut den sittende republikaneren med 54% i 2018 og to kandidater kjemper om å få prøve å ta tilbake setet.

Jeanne Ives (R)

Den mest kjente er utvilsomt tidligere delstatsrepresentant Jeanne Ives, som stilte som uavhengig guvernørkandidat i 2018. Hun var lynende forbannet på den daværende republikanske guvernøren, som hadde undertegnet et lovforslag som liberaliserte adgangen til abort. Hun hadde i tillegg sine uenigheter med ham om både budsjettet og skattepolitikken.

Ives er veteran og har jobbet som regnskapsfører og skatterådgiver og hun satt i bystyret i Wheaton. Hun har tidligere representert en del av dette distriktet i delstatshuset og har støtte fra lokalavisen Chicago Tribune.

Hun har samlet inn over 900,000 dollar – mesteparten fra individuelle donorer.

Jay Kinzler (R)

Ives får konkurranse fra kirurg og veteran Gordon «Jay» Kinzler. Han er urolog med fordypning i nyrekirurgi og transplantasjoner og har i mange år vært med i styre og stell ved sykehus og legeforeninger. Han er i tillegg reservist i Hæren, med obersts rang.

Kinzler har noe politisk erfaring fra «landsbyen» Glen Ellyn, en forstad til Chicago med rundt 30,000 mennesker og han har i tillegg tapt et valg til delstatshuset. Han tok 31% mot daværende kongressmann Peter Roskam i det republikanske primærvalget her i 2016. Allikevel har han fått støtte på lederplass fra lokalavisen Chicago Sun-Times.

Han har ikke samlet inn så veldig mye, men med et lån på 100,000 til seg selv holder han kampanjen flytende. Han er et lite hår mer moderat og har bla. angrepet Ives for at hun ikke støttet Trump i 2016.

Demokratenes nominasjon i Distrikt 7

Distriktet (D+38) omfatter de sørøstlige og sentrale delene av Chicago.

Danny Davis (D)

Lærer, bystyremedlem og fylkesråd Danny Davis (f.1941) ble valgt første gang i 1996 og tok 88% i 2018. Han har sittet trygt i dette setet i mange år og kan muligens beskyldes for å ha rustet fast en smule i rollen. Gjennom årene har han hatt flere kontroversielle utspill og forbindelser, f.eks. til Louis Farrakhan og pastor Moon.

Politisk er Davis et godt stykke til venstre, ikke bare for det demokratiske partiet, men også for det som er gjengs blant svarte kongressmedlemmer. Han var medlem av Democratic Socialists of America før han ble valgt inn og hadde svært progressive synspunkter lenge før den venstrebølgen som nå skyller inn over demokratene.

Davis vil imidlertid være 79 år gammel når den nye valgperioden starter og han har (som vanlig) ikke samlet inn imponerende summer, men lener seg heller på oppsparte midler; rundt 250 av de litt under 300,000 dollar han har hatt til disposisjon kommer derfra.

Kristine Schanbacher (D)

Han får konkurranse av blant annet advokat og aktivist Kristine Schanbacher. Hennes kritikk av Davis går på at han er for passiv og gjør for lite for distriktet, som herjes av svært høy kriminalitet, fattigdom og arbeidsledighet.

Schanbacher satser på at en demografi i utvikling skal bære henne til seier. Hun har imidlertid et problem i at hun er hvit i et distrikt med klar overvekt svarte og andre minoriteter.

Hun har samlet inn mer penger enn Davis, i underkant av 400,000, men det spørs om det er nok til å veie opp for noen tiår med organisasjonsbygging. Hennes eneste sjanse ligger trolig i å vinne med nordkoreanske marginer i distriktets velstående, hvite områder.

Kina Collins (D)

To andre svarte kandidater er imidlertid også med og splitter stemmene; en av dem er våpenkontrollaktivist og politisk organisator Kina Collins. Hun er utdannet sosiolog. Collins jobbet på guvernørkampanjen til JB Pritzker i 2018, men trakk seg til mye medieomtale etter at han hadde kommet med potensielt rasistiske bemerkninger.

Det er knapt den sak hun ikke har vært med å organisere og/eller marsjere for i Illinois og hun har vært med på å få saker gjennom i delstatsforsamlingen.

Collins har samlet inn litt over 100,000 dollar og har således nok til å drive valgkamp.

Anthony Clark (D)

Den siste kandidaten er læreren Anthony Clark, som tok 26% mot Davis i 2018. Han representerer i stor grad ytre venstre, med støtte fra demokratiske sosialister, osv, og kritikken mot Davis går på at han er altfor passiv i rollen.

Clark tjenestegjorde en periode i Luftforsvaret, men måtte gi seg på grunn av en skade. Siden det har han jobbet som lærer, men har i tillegg tatt intet mindre enn tre mastergrader ved siden av. Han har også startet en hiphopklubb og en non-profitt og har støtte fra The Sun-Times.

Han har samlet inn rundt 120,000 dollar.

Om ikke annet er Schanbacher posisjonert til å delta i kampen om et sete etter nytegningen i 2021, når Davis formodentlig gir seg.

Republikanernes nominasjon i Distrikt 14

Republikanerne tapte distrikt 14 i forrige valg. Det dekker områdene vest for Chicago, og strekker seg fra sør for Joliet og helt opp til delstatsgrensen mot Wisconsin. Demokraten Laurie Underwood, som tok 52,5% i 2018, har alt markert seg som en av Kongressens mest venstrevridde medlemmer, og flere republikanere slåss om å få utfordre henne.

Ted Gradel (R)

Fire utmerker seg med pengeinnsamling og status. En av dem er forretningsmann og tidligere fotballspiller Ted Gradel. Han har gjort suksess i næringslivet så vel som på fotballbanen og investerer litt av pengebingen i valgkampen.

Gradels fokus har vært på økonomi og han fremstiller sin manglende erfaring med politikk som en god ting; han er ikke besudlet av DC. Han har imidlertid en svakhet, for noen år tilbake investerte han i en stamcelle-klinikk i Florida som endte opp med å blinde tre personer.

Han har samlet inn klart mest fra donorer, over 600,000 dollar. I tillegg har han lånt kampanjen en kvart million.

Jim Oberweis (R)

Et annet kjent navn er delstatssenator Jim Oberweis (f.1946). Han startet opp med meierier som fortsatt avgir flere millioner og dertil et lite investeringsfirma som forvalter 2 milliarder dollar. Han eier også en kjede fastfoodbutikker.

Oberweis har imidlertid tapt tre ganger i nominasjonsvalg til guvernør og føderal senator, og to ganger tapt valg til Huset. Det siste tapet kom da han var partiets kandidat mot senator Dick Durbin i 2014, der han ble most, til tross for valgvinden og alle sine millioner.

Det er sikkert de som vil undre seg over at en mann over 70 fortsatt vil starte en ny karriere, og bare for å komplisere dette ytterligere har det vært nevnt at Oberweis kanskje vil stille i Floridas 19. distrikt, hvor han eier et hus. Påmeldingsfristen i Florida er ikke før 24. april, så han kan teoretisk få to sjanser i år…

Oberweis har samlet inn ca. en halv million, men med et lån på småfrekke 1 million dollar leder han pengeracet klart. Det har ellers røkset opp i en heller døsig kampanje at alle de andre kandidatene har beskyldt ham for å trikse med valgkampfinansieringen; han skal ha donert penger fra sin delstatskonto til diverse politikere for å få dem til i sin tur å donere penger tilbake til hans føderale konto. Dette for å omgå et forbud i den føderale lovgivningen.

Sue Rezin (R)

Så har vi assisterende mindretallsleder i delstatssenatet, Sue Rezin (f.1963). Distriktet hennes overlapper delvis dette, men hun bor ikke selv i det 14. Hun er statsviter, med bla. kurs ved Harvard og har i nær 20 år bestyrt familiens eiendomsfirma.

Rezin ble egentlig valgt inn i delstatshuset i 2010, men før hun kunne tiltre, ble hun plukket som erstatter for en senator som hadde gått av. Mesteparten av valgkampen har fokusert på middelklassens økonomiske situasjon. Hun er kanskje den mest moderate av de fire hovedkandidatene politisk, men har heftig kritisert Oberweiss og Gradel for deres problemer.

Rezin har samlet inn rundt 300,000 og i tillegg lånt seg selv 200,000.

Catalina Lauf (R)

Den siste seriøse kandidaten er Catalina Lauf. Hun fullførte sitt første toårige collegekurs som 17-åring, før hun tok sin bachelorgrad på to år i Ohio. Deretter begynte hun å jobbe for Uber. I 2018 ble hun plukket av Trump til å tjenestegjøre som rådgiver i det føderale Handelsdepartementet og siden 2019 har hun jobbet for farens firma.

Laufs mor innvandret (lovlig) fra Guatemala og Catalina er helt på linje med Trump hva gjelder innvandring og grensegjerde, osv.

Hun har samlet inn minst av de fire, litt over 250,000 dollar.

I tillegg stiller tre andre republikanere. Det eneste som finnes av målinger her er interne saker fra Oberweis, som gir ham en klar ledelse, etterfulgt av Rezin.

Republikanernes nominasjon i Distrikt 15

Det 15. distriktet omfatter de sørøstlige og sentrale strøk av delstaten, men strekker seg på et punkt helt til forstedene til St. Louis. Det er delstatens mest republikanske og representeres av John Shimkus, som ikke tar gjenvalg.

Mary Miller (R)

Den kanskje sterkeste kandidaten er bonde og lærer Mary Miller (f.1959), som er gift med delstatsrepresentanten Chris Miller.

Miller er syvbarnsmor og sverger at DC ikke skal forandre henne og hennes midtvesten-verdier. Hun er dypt religiøs og er lærer i et nettverk av hjemmeskoler, i tillegg til søndagsskole og bibelskole.

Hun skal ha samlet inn hundre tusen dollar i løpet av de første par timene hun var kandidat og har nå oppunder 300,000.

Darren Duncan (R)

En mer konvensjonell kandidat med folkevalgt erfaring, er bonde og fylkeskasserer i Vermillion County, Darren Duncan. Han har også sittet i skolestyret og i fylkesrådet.

Duncan er i tillegg aktiv i en rekke lokale foreninger, og ble religiøs etter en episode med tarmkreft i 2003.

Han har ikke samlet inn noe særlig, men lånt kampanjen nesten 200,000 dollar.