Mer

  Morgenkaffen fredag 13. mars: Valgkamp i koronaens tid

  Det er 5 dager igjen til primærvalgene i Arizona, Florida, Illinois og Ohio, og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  1. Avlysninger på alle kanter

  Natt til torsdag lanserte Joe Biden en gruppe rådgivere innenfor folkehelse som skal veilede hans kampanje i forbindelse med korona-pandemien. Flere av medlemmene har bakgrunn i Obama-administrasjonen. Etter råd fra denne gruppa og etter ønske fra lokale myndigheter, har Biden nå avlyst flere arrangementer de nærmeste dagene, og omgjort andre til såkalte virtual events.

  Donald Trump har også avlyst flere rallies, både i Nevada, Colorado og Wisconsin, de nærmeste dagene. Han har også meldt avbud på flere arrangementer under henvisning til spredningen av koronaviruset.

  Samtidig viser meningsmålinger at det er stor forskjell mellom demokrater og republikanere når det gjelder holdninger til pandemien. I en måling gjort for The Economist sier 60 % av spurte demokrater at de er ganske eller svært bekymret for koronaviruset, mens bare rundt 35 % av republikanere sier det samme.

  2. Biden og Sanders talte om koronaviruset

  Både Joe Biden og Bernie Sanders talte torsdag om koronaviruset og Trumps håndtering av situasjonen.

  Biden la fram sin egen plan for å bekjempe viruset, med forslag om drastisk økning i antall tester, forslag til økning av sykehuskapasitet og økt innsats for å utvikle en vaksine. “Vi er ikke klare, og klokken tikker,” sa Biden.

  Sanders presenterte også en liste med forslag, mange rettet spesielt mot lavinntektsfamilier, for å verne mot de økonomiske konsekvensene av pandemien. «Koronaviruset er i samme skala som en større krig,” sa Sanders, “og vi må handle i tråd med det.»

  PS: Hillary Clinton hadde også et innspill til Donald Trump:

  3. Demokratene vs. Trump

  I en Iowa-måling gjort for Des Moines Register leder Donald Trump med 51 % over Joe Biden på 41 %. Bernie Sanders får også 41 % mot Trumps 51 % i den samme målingen.

  I Wisconsin (Public Policy Polling) leder Joe Biden med 48 % mot Donald Trumps 45 %, mens Bernie Sanders får 48 % mot Trumps 46 %.

  4. Innreisestansen fra Europa

  Som vi meldte i går tidlig, har amerikanske myndigheter kunngjort et generelt innreiseforbud for reisende fra Europa i 30 dager fra og med i dag, fredag. Forbudet gjelder ikke amerikanske statsborgere eller folk med permanent oppholdstillatelse i USA, heller ikke personer som er gift med en amerikansk statsborger eller er foreldre til en amerikansk statsborger. Det har blitt presisert fra det Hvite Hus at forbudet kun gjelder persontrafikk, ikke både persontrafikk og varer, slik Trump sa da han talte natt til torsdag.

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med 2020. Dersom du ønsker lørdagsutgaven av Morgenkaffen, så utgis den som eksklusiv podkast for patrons.

  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Debattjournalist og kommentator i Vårt Land. Kommentator for AmerikanskPolitikk.no og en av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også