Mer

  Morgenkaffen onsdag 11. mars: Biden dominerte «Super Tuesday II»

  I natt var det valg i seks delstater, om sju dager stemmer Arizona, Florida, Illinois og Ohio, og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  1. Biden dominerte “Super Tuesday II”

  På vei inn i den litt mindre supre tirsdagen ledet Joe Biden på de fleste prognosene, og han har innfridd forventningene.

  Biden har så langt vunnet Missouri, Mississippi, Idaho og ikke minst Michigan. Sistnevnte var delstaten der Bernie Sanders sjokkerte ved å ta seieren over Hillary Clinton i 2016 til tross for at Clinton ledet solid på målingene. Biden vinner med relativt solide tall, men Bernie plukker med seg delegater.

  Det telles fortsatt i Washington og North Dakota når dette skrives. Sanders ligger an til å ta seieren i North Dakota, mens det er uhyre jevnt i Washington, delstaten med kveldens nest største delegatfangst. Der leder Sanders med 0,2 prosentpoeng over Biden når 67 % av stemmene nå er talt opp.

  Ifølge New York Times’ delegatoversikt har Biden nå 823 delegater mot Sanders’ 663 – da er kun delegatene på delstatsnivå i Missouri, Mississippi, Idaho og Michigan så langt fordelte etter nattas valg. For å vinne flertall på landsmøtet i sommer må kandidatene ha 1991 delegater, og slik sett er det langt fra avgjort, men skriften er likevel på veggen for Bernie Sanders nå.

  Sanders måtte vinne i natt for å holde håpet i live, og det gjorde han ikke.

  Om en uke stemmer Arizona, Florida, Illinois og Ohio, alle relativt delegatrike stater der Biden leder solid på målingene.

  Biden talte til en liten forsamling i Philadelphia i morgentimene i dag norsk tid. Sanders talte ikke i natt – sistnevnte sier en del.

  2. Yang støtter Biden

  I natt kunngjorde tidligere presidentkandidat (og nåværende CNN-kommentator) Andrew Yang at han støtter Bidens kandidatur:

  3. Korona-avlysninger

  Både Joe Biden og Bernie Sanders skulle hatt valgarrangementer i Cleveland, Ohio, på valgkvelden, men begge kampanjene avlyste disse under henvisning til smittevern i forbindelse med spredningen av koronaviruset. De to kampanjene har sagt at avviklingen av kommende store arrangementer blir vurdert individuelt. Debatten mellom Biden og Sanders lørdag vil også gå av stabelen uten publikum i salen av samme grunn.

  Visepresident Mike Pence sa også tirsdag at Donald Trumps store rallies vurderes fortløpende med tanke på smittevern.

  4. Biden krangler i Detroit

  Joe Biden har flere ganger i løpet av valgkampen havnet i munnhuggeri med demonstranter og kritikere. I går ble han konfrontert av en ansatt ved en bilfabrikk i Detroit, som hevdet at Biden ønsket å fjerne innbyggernes rett til å eie våpen. Bidens svar var kontant: “You’re full of shit,” sa den tidligere visepresidenten.

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med 2020. Dersom du ønsker lørdagsutgaven av Morgenkaffen, så utgis den som eksklusiv podkast for patrons.

  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Debattjournalist og kommentator i Vårt Land. Kommentator for AmerikanskPolitikk.no og en av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også