Mer

  Morgenkaffen tirsdag 10. mars: «Super Tuesday II» og gode utsikter for Biden

  I dag er det valgdag, og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  1. Gode valgprognoser for Biden

  I dag er det valg i seks stater; Idaho, Michigan, Mississippi, Missouri, North Dakota og Washington. Det skal totalt deles ut 352 delegater, der den største prisen er Michigan med 125 delegater.

  Tabellen nedenfor viser en oversikt over hvordan kandidatene ligger an i de ulike statene som har valg i dag, samt antall delegater i spill. Tallene (gjennomsnittlig oppslutning) er hentet fra FiveThirtyEights modell:

  Stat Antall delegater Biden Sanders
  Idaho 20 48% 44%
  Michigan 125 58% 35%
  Mississippi 36 66% 25%
  Missouri 68 58% 38%
  North Dakota 14 48% 41%
  Washington 89 42% 42%

  Prognosene viser med andre ord at Biden ser ut til å vinne alle statene i dag, med unntak av Washington, der Sanders og Biden ligger jevnt. Selv om det er forventet en svært god dag for Biden-kampanjen, vil også Sanders få med seg en del delegater i dagens stater. Interessant er det likevel at Michigan ser ut til å stemme for Biden, til tross for at Sanders i 2016-nominasjonskampen vant Michigan overraskende over Clinton.

  2. Booker for Biden

  Mandag ble det klart at Senator (New Jersey) Cory Booker, som i januar kastet inn håndkleet, støtter Biden som presidentkandidat. Støtteerklæringen er en i rekken av flere erklæringer fra tidligere kandidater den siste uken. Booker var sammen med Harris, som søndag ga sin støtte til Biden, til stede under Bidens arrangement i Detroit i Michigan mandag kveld. I en tweet skriver Booker at han støtter Biden som følge av USA nå trenger en samlende leder – en gjentakende tema i støtten Biden mottar.

  3. Nasjonal måling i favør Biden

  I en ny nasjonal måling fra CNN har Biden en klar ledelse over motkandidat Sanders: 52-36 i favør Biden. Målingen ble gjennomført 4.-7. mars, mens Warren fortsatt var kandidat. Hun får 7% her. Oppslutningen hennes var høyere i starten av målingen, men etter at hun droppet ut av nominasjonskampen gikk flere av hennes velgere til Biden, hvilket økte Bidens oppslutning, mens Bernies oppslutning var stillestående.

  4. Debatt om nytt debattformat

  Debatten den 15. mars, som også ble nevnt i gårsdagens Morgenkaffe, skaper diskusjon mellom Sanders og Bidens kampanjer. Striden går i all hovedsak ut på at det er fremmet et forslag om at debatten skal foregå sittende – dette i kontrast til de andre debattene som har foregått stående. Sanders (78) ønsker ikke en slik ny løsning, med sitting, og anklager Biden (78) og hans kampanje for å komme med forslaget – noe Bidens kampanje nekter for. Sanders kampanje avviser at de stiller spørsmål ved Bidens helse ved å kritisere formatet på denne måten.

  Bidens kampanje stiller imidlertid spørsmål ved hvorfor Sanders er imot det nye forslaget om en sittende debatt: «It is odd to see a campaign that says it is based on revolution arguing for the status quo because ‘this is how every other debate has been done.’ Why is Sen. Sanders opposed to a little change?».

  Forslaget til utformingen av debatten er satt til å være I «town hall»-format der begge kandidatene skal sitte bak en pult, og har dermed store likheter med enkelte av debattene mellom Obama og Clinton i 2008.

  5. Biden er offer for «manipulert» politisk video på Twitter

  For første gang har Twitter markert en politisk video som manipulert («manipulated media»). Det nye manipulert media-stempelet er et nytt tiltak fra Twitter med formål å varsle Twitter-brukere om misledende informasjon. Videosnutten ble lagt ut av Dan Scavino, president Trumps ansvarlige for sosiale medier i Det hvite hus, og re-tweetet av Trump selv. Videoen ble klippet slik at Biden sier: «Excuse me. We can only reelect Donald Trump.» Resten av setningen, der budskapet kommer tydeligere frem, er utelatt.

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med 2020. Dersom du ønsker lørdagsutgaven av Morgenkaffen, så utgis den som eksklusiv podkast for patrons.

  Ingrid Sofie Stangebye Wentzel
  Ingrid Sofie Stangebye Wentzel
  Masterstudent i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2020.

  Les også