Mer

  Morgenkaffen mandag 9. mars: Kamala støtter Joe

  Det er én dag igjen til de neste primærvalgene, og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  1. Kamala Harris støtter Biden

  Søndag ble det klart at California-senator og tidligere presidentkandidat Kamala Harris erklærer sin støtte til Joe Biden. Harris publiserte en video på Twitter der hun forklarer at hun støtter Biden fordi USA nå trenger en leder som både bryr seg om folket og som kan virke samlende.

  Støtten til Harris kommer i rekken av flere tidligere kandidater som den siste uken har uttrykt sin støtte til Biden. Sanders på sin side er ikke fornøyd med at kandidatene hoppet ut av nominasjonskampen for deretter å støtte Biden. Til ABC News uttalte Sanders at han mente «the establishment», ment som en referanse til parti-eliten innad i Det demokratiske partiet, tvang Klobuchar og Buttigieg til å suspendere sine kampanjer. At tre av kandidatene (Steyer, Klobuchar, Buttigieg) suspenderte sine kampanjer i forkant av Super Tuesday forrige uke fikk klar innvirkning på resultatene – i favør Biden.

  2. Biden ligger an til å vinne nominasjonen

  Per nå har Biden totalt 628 delegater, mens Sanders står med 545 delegater. Det trengs 1991 for å sikre nominasjonen.

  Ifølge FiveThirtyEight har Biden nå 89% sjanse for å vinne et flertall av delegatene. Videre fastslår modellen at det er 9% sjanse for at ingen får et flertall av delegatene og at Sanders kun har 2% sjanse.

  Dette står i stor kontrast til tallene fra slutten av februar der Sanders, med god margin til resten av kandidatene, hadde størst sjanse til å vinne et flertall av delegatene, tett etterfulgt av at ingen hadde sjanse til å vinne et flertall av delegatene.

  Den store endringen viser klart hvordan Bidens seier i 10 av 14 stater under Super Tuesday – i god kombinasjon med at fem av kandidatene har droppet ut – har ført til et markant skifte i nominasjonskampen. Biden, som de siste månedene hadde «mistet» sin status som «front-runner», har nå fått statusen tilbake, og står sterkere enn noensinne.

  Videre har Bidens kampanje fått en ny og viktig ressurs i Bloomberg og hans store formue, samt et økende antall støtteerklæringer. Det blir i fortsettelsen også spennende å se hvilken kandidat Warren velger å gi sin støtte til – når enn det måtte skje.

  3. Kvalifisering til neste debatt

  Fredag ettermiddag amerikansk tid kunngjorde Demokratenes nasjonale komité (DNC) at kravet for å kvalifisere til neste debatt innebærer at kandidatene må ha fått minst 20% av delegatene («pledged delegates»). Debatten kommer dermed til å være en tomanns-debatt mellom toppkandidatene Sanders og Biden.

  Gabbard, som fortsatt er med i presidentkampen, har ikke kvalifisert til debatten, og kommer heller ikke til å gjøre det. Hun har fått under 0,1% av delegatene så langt og har heller ikke greid å kvalifisere seg til de fem siste debattene.

  Debatten er nummer elleve i rekken og avholdes den 15. mars i Phoenix i Arizona – to dager før det avholdes primærvalg i Arizona, Florida, Illinois og Ohio den 17. mars.

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med 2020. Dersom du ønsker lørdagsutgaven av Morgenkaffen, så utgis den som eksklusiv podkast for patrons.

  Ingrid Sofie Stangebye Wentzel
  Ingrid Sofie Stangebye Wentzel
  Masterstudent i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2020.

  Les også