Mer

  Morgenkaffen fredag 6. mars: Over og ut for Warren

  Det er fem dager til de neste primærvalgene, og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  1. Enden på visa for Warren

  Torsdag bekreftet senator Elizabeth Warren at hun trekker seg fra nominasjonskampen. Ifølge CNN ble ansatte i Warrens kampanje informert tidligere på dagen. Deretter bekreftet Warren nyheten til støttespillere og pressekorps som hadde samlet seg utenfor senatorens hjem, 14 måneder etter at hun kunngjorde sin “exploratory committee” på samme sted.

  Spørsmålet om Massachusetts-senatorens støtteerklæring kom flere ganger i løpet av seansen, men Warren var ikke villig til å svare på dette. «Let’s take a deep breath and think about this for a little bit longer before we all settle in.”

  Selv om tidlige målinger ga status som “front-runner” ble likevel nominasjonsvalgene skuffende affærer for Warren. Tredjeplass i Iowa og en fjerdeplass i New Hampshire ble etterfulgt av ny fjerdeplass i Nevada og en femteplass i South Carolina. Det ble heller ingen oppturer på supertirsdagen, og Warren etterlater seg dermed et felt som nå består av Joe Biden og Bernie Sanders. Samt Tulsi Gabbard.

   

  2. Guvernør-støtte til Biden

  Michigan er én av seks stater som står for tur i den neste runden med primærvalg 10. mars. Der får Joe Biden nå støtte av guvernør Gretchen Whitmer.

  Begrunnelsen for støtteerklæringen skal ifølge ABC være Bidens innsats som visepresident under Barack Obama. Særlig helsepolitikken og arbeidet med å redde bilindustrien i Detroit blir trukket frem som viktige politiske bidrag. “He helped us pick ourselves up and get back to work. I know he’ll do the same as president.”

  Whitmer la også til at grunnlaget for en støtteerklæring er at Det demokratiske partiet trenger å forene seg bak én kandidat, og at Joe Biden er den kandidaten som er best skikket til å slå Trump i november.

  3. Sanders retter fokuset mot Michigan

  Bernie Sanders har avlyst et rally i Mississippi og velger i stedet å prioritere Michigan. Ifølge New York Times er avgjørelsen en god indikasjon på at Sanders-kampanjen i stadig større grad erkjenner Bidens styrke i de sørlige statene, og at tid og ressurser best kan nyttes i Midtvesten.

  Joe Bidens sterke posisjon blant svarte velgere i de sørlige delstatene ble bekreftet med en sterk opptreden på supertirsdagen i en rekke stater.

  Sanders hadde følgende å si om den kommende duellen i Michigan: “We are going in there with a full expectation and the hope that we will win. Michigan is obviously an enormously important state. It’s a state I feel very comfortable in.”

  Rådgiverne til Sanders skal føle seg trygge på at Vermont-senatoren vil stå bedre mot Biden i kampen om stemmene til arbeiderklassen i Midtvestens industristater.

  Michigan er sammen med Idaho, Mississippi, Missouri, North Dakota og Washington de aktuelle statene 10. mars. Av disse er det Michigan som har flest delegater med 125.

  4. Overlegen Biden-ledelse i Florida

  En Florida-måling (primærvalg 17. mars) gjennomført av St. Pete Polls på onsdag viser Joe Biden i godt driv. Den tidligere visepresidenten har blitt målt til 61%, mens Bernie Sanders ligger på 12%. Mike Bloomberg ble målt til 14% i denne målingen, samme dag som den tidligere New York-borgermesteren kastet inn håndkleet. Elizabeth Warren lå på 5%. En tidligere måling fra 27. februar hadde Biden på 34%, Bloomberg på 25% og Sanders på 13%.

  Målingen fra 4. mars ble gjennomført etter at Buttigieg, Klobuchar og Steyer hadde gitt seg. Bloomberg og Warren var fremdeles aktive.

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med 2020. Dersom du ønsker lørdagsutgaven av Morgenkaffen, så utgis den som eksklusiv podkast for patrons.

  Henrik Skotte
  Henrik Skotte
  Lektorstudent i historie og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også