Mer

  Morgenkaffen torsdag 5. mars: Exit Bloomberg

  Det er seks dager til de neste primærvalgene, og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  1. Bloomberg er ute

  I går ettermiddag ble det klart at Michael Bloomberg trekker seg fra kampen om å bli demokratenes presidentkandidat. Han gjorde det samtidig klart at han støtter Joe Biden i den videre nominasjonskampen.

  Bloomberg hoppet inn i kampen etter at fristen var gått ut for å komme på stemmeseddelen i de første fire delstatene i nominasjonskalenderen, og satset alt på et sterkt resultat på supertirsdagen. Han gjorde det fra starten av klart at han ville finansiere hele sin valgkamp med egne midler og at han ikke ville ta imot økonomiske bidrag fra andre (Bloombergs personlige formue anslås til å ligge rundt 62 milliarder dollar, rundt 500 milliarder norske kroner).

  Han har brukt mer enn 500 millioner dollar (rundt 4,5 milliarder kroner) bare på TV-reklame i de fjorten statene som stemte på tirsdag, og pøste ut penger på stab og kontorer i langt større skala enn noen av konkurrentene.

  I flere stater gjorde han det veldig godt på meningsmålingene, men framgangen hadde allerede begynt å avta. Tirsdag møtte han veggen i form av momentum for Joe Biden, og vant bare det lille territoriet American Samoa. Han kom over sperregrensen i rundt halvparten av supertirsdagsdelstatene og plukker med seg noen delegater, men nå har han altså konkludert med at nominasjonskampen ikke lar seg vinne, og satser i stedet på å forsøke å stoppe Bernie Sanders.

   

  2. Sanders tar en Obama

  Bernie Sanders – vanligvis en ivrig kritiker av de etablerte elitene i det demokratiske partiet – lanserte i går en reklamefilm med video av Sanders sammen med tidligere president Barack Obama. Den er lydsatt med klipp av Obamas tale fra demokratenes landsmøte i 2016, der han skryter av Sanders’ integritet og meritter.

  Den tidligere presidenten er fremdeles ekstremt populær i partiet og Sanders er langt fra den første av kandidatene som prøver å knytte seg til Obama. Sanders er imidlertid kanskje den av dem som har vært mest åpent kritisk til Obama.

  3. Warrens siste dager?

  Elizabeth Warren hadde også en dårlig kveld på tirsdag. I likhet med Bloomberg får senatoren fra Massachusetts med seg noen delegater fra en håndfull delstater og enkeltdistrikter, men langt fra nok til å kunne rettferdiggjøre den store innsatsen kampanjen hadde rettet inn mot dagen. Warren har et stort og kostbart kampanjeapparat og selv om hun har samlet inn relativt store summer til nå i valgkampen flyr pengene også fort ut.

  Ting kan tyde på at det går mot slutten for Elizabeth Warren i disse dager. Ifølge The Hill skal Warren bruke dagen onsdag på å vurdere veien videre.

  4. Godt nytt for Biden i Michigan

  En av delstatene som går til stemmeurnene tirsdag 10. mars er Michigan og en fersk måling derfra viser at Joe Biden leder med 29 % oppslutning mot Bernie Sanders’ 22,5 %. Mike Bloomberg får 10,5 % og Elizabeth Warren 7 % i denne målingen.

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med 2020. Dersom du ønsker lørdagsutgaven av Morgenkaffen, så utgis den som eksklusiv podkast for patrons.

  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Debattjournalist og kommentator i Vårt Land. Kommentator for AmerikanskPolitikk.no og en av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også