Mer

  Morgenkaffen onsdag 4. mars: En super supertirsdag for Joe Biden

  Det er morgenen etter Super Tuesday i USA, og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  1. En super kveld for Biden

  Det ble kort oppsummert en meget god kveld for Joe Biden. Han vant følgende 9 stater, fra øst til vest:

  • Massachusetts (!)
  • Virginia
  • North Carolina
  • Tennessee
  • Alabama
  • Arkansas
  • Minnesota (!)
  • Oklahoma
  • Texas (!)

  Han ser i tillegg ut til å vinne Maine, og vil i så fall ha vunnet 10 av 14 stater på Super Tuesday. Mer om det i podkasten «Morgenkaffen».

  Valgdagsmålingene viser at Biden dominerer blant svarte velgere – en gruppe kjernevelgere i Det demokratiske partiet – der han får mer enn 60% av stemmene fra denne gruppen i flere av sørstatene. I tillegg gjør han det godt blant hvite, utdannede kvinner, som viste seg å være en viktig gruppe for å vinne presidentvalget i 2016. Det nevnes også at Biden vant Massachusetts for Bernie og Warren, hjemstaten til sistnevnte som fortsatt er med i nominasjonskampen. I flere av statene vinner Biden med særdeles god margin.

  2. Ikke en fullt så god kveld for Bernie Sanders

  Bernie Sanders vant 4 av de 14 statene: Kronjuvelen California (der stemmene fortsatt telles), Colorado, Utah og sin egen hjemstat Vermont. Han var i tillegg favoritt til å vinne Maine, Massachusetts og Minnesota, men underpresterte i så måte.

  Sanders gjør det godt blant yngre velgere (under 40) og i stater som Texas og California vinner han omtrent halvparten av de latin-amerikanske velgerne. Han plukker likevel med seg mange delegater, men ikke like mange som Biden.

  Sanders, som talte i Essex Junction i sin hjemstat Vermont i natt, åpnet sin tale med å si følgende: «When we began this race for the presidency, everybody said ‘it couldn’t be done’. But tonight I tell you with absolute confidence, we are going to win the Democratic nomination and we are going to defeat the most dangerous president in the history of this country.»

  3. Hvordan påvirker dette delegatkampen?

  Ifølge FiveThirtyEights modell er det nå 65% sannsynlighet for at Biden får flest delegater og 34% for at Sanders får flest delegater. De tre øvrige, gjenværende kandidatene har under 1% sannsynlighet.

  Bidens sjanse til å sikre seg et flertall av delegatene har steget til 31 %, mens Sanders’ har falt til 8 %. Sannsynligheten for at ingen sikrer seg et flertall (!) er 61 %.

  3. Snart slutt for Bloomberg og Warren?

  Bloomberg, som ikke konkurrerte i de fire første deltstatene, brukte haugevis av millioner i Super Tuesday-statene. Bloomberg vant lille Amerikansk Samoa, og har foreløpig også fått med seg delegater fra Colorado og Arkansas.

  Til tross for at Bloomberg har satset stort på Super Tuesday (det anslås at han har brukt 560 millioner dollar på reklame), uttaler kampanjen hans at de ikke forventer å vinne et stort antall delegater fra Super Tuesday og at han skal konferere med sine rådgivere om veien videre.

  Elizabeth Warren tapte som nevnt i sin egen hjemstat Massachusetts – der både Biden og Sanders får flere delegater enn henne. I hennes tale til velgerne avviser hun utsagn om at hun ikke er valgbar («electable») og ber velgerne «cast the vote that will make you proud». Hun talte fra Michigan, der valget er neste uke (10. mars).

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med 2020. Dersom du ønsker lørdagsutgaven av Morgenkaffen, så utgis den som eksklusiv podkast for patrons.

  Ingrid Sofie Stangebye Wentzel
  Ingrid Sofie Stangebye Wentzel
  Masterstudent i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2020.

  Les også