Fra stillehavsøya Amerikansk Samoa i vest til Maine i øst, fra Minnesota i nord til Texas i sør: Det er endelig Super Tuesday! Vi tar en gjennomgang stat for stat. Hvem ligger best an, og hva står på spill?

(Saken er oppdatert med hvem som vant hver delstat).

Målet for kandidatene på supertirsdagen er først og fremst å samle så mange landsmøtedelegater som mulig. Mediedekningen vil nå gå over til å handle mer og mer om delegatmatte, fremfor hvem som har det mer diffuse «momentumet». Media vil selvsagt fortsette å vektlegge hver seier som en seier, selv om jevne seiere i relaliteten utgjør knappe delegatforskjeller i demokratenes proporsjonale system.

Målet er å sikre seg minst 1991 delegater på landsmøtet i Milwaukee i sommer. På supertirsdagen fordeles 1357 delegater, 34 % av det totale antallet landsmøtedelegater. Det er det nærmeste vi kommer et “nasjonalt primærvalg”.

Kandidater over sperregrensa på 15 prosent kvalifiserer til delegater. Det deles ut delegater til de over 15 prosent i hver delstat, samt til kandidater som når 15 prosent i hvert av kongressdistriktene i hver delstat.

Som du vil se i vår oversikt ligger Bernie Sanders an til å havne over 15 prosent i alle delstatene, samt til å vinne en rekke av dem. Han er dermed favoritt til å ta flest delegater.

Joe Biden har økt oppslutningen etter seieren i South Carolina og støtten fra Pete Buttigieg og Amy Klobuchar – som nylig trakk seg. Han ligger dermed an til å ta nest flest delegater.

Hvor ofte Elizabeth Warren og Michael Bloomberg havner over sperregrensa vil avgjøre hvorvidt Sanders og Biden stikker ifra resten av feltet eller ikke. Men aller viktigst: Får Tulsi Gabbard delegater fra Amerikansk samoa?

Nedenfor tar vi for oss valgene i tur og orden, basert på antall delegater som står på spill. Målingssnittene er fra FiveThirtyEight. Rekkefølgen på når valglokalene stenger, er imidlertid slik (norske tider):

  • starter 21:00: Amerikansk Samoa
  • 01.00: Vermont og Virginia
  • 01.30: North Carolina
  • 02.00: Maine, Massachusetts, Tennessee, Alabama og Oklahoma
  • 02.30: Arkansas
  • 03.00: Texas (de fleste lokalene stenger 02.00, men El Paso ligger i en annen tidssone), Minnesota og Colorado
  • 04.00: Utah
  • 05.00: California

California (Bernie!)

 • 415 delegater: 144 delstatsvis og 271 fordelt på 53 kongressdistrikt
 • Valglokalene stenger: 05.00 norsk tid

California er den store delegatpremien. Her er det en nøkkel å havne over 15 prosent for kandidatene som fortsatt har et mål om å ta flest delegater før landsmøtet. 144 delegater fordeles blant kandidatene over sperregrensa på delstatsbasis. Sanders-kampanjen har lagt ned et enormt stykke arbeid i California over lang tid, og Bernie leder trygt på målingene.

Bloomberg har etter hvert også satset stort på California, og sammen med Elizabeth Warren kjemper han om å kapre støtte fra 15 prosent av Californias demokrater.

Joe Biden har på sin side økt sin oppslutning på målingene etter brakseieren i South Carolina, og ligger nå an til å ta andreplassen.

Alle disse fire vil være over sperregrensa i mange av de 53 kongressdistriktene i delstaten, og dette vil også gi delegater. You get a delegate! And you get a delegate! And you get a delegate!

Målingssnitt:

  1. Sanders 31
  2. Biden 22
  3. Warren 15
  4. Bloomberg 15

Jokeren i California er forhåndsstemmene. Rundt 40 prosent av alle som kommer til å stemme har allerede forhåndsstemt. I en ny Emerson-måling oppga 30 prosent at de hadde forhåndsstemt. Av disse sa 13,6 prosent at de hadde stemt på Pete Buttigieg – som trakk seg på søndag.

Obs! Stemmetellingen fra California vil ta lang tid, og det vil ta mange dager før alle forhånds- og poststemmene er talte. Dette er stemmer som rent historisk vil være bedre for Bernie Sanders enn valgdagsstemmene.

Texas (Biden!)

 • 228 delegater: 79 delstatsvis, 149 fordelt på 36 kongressdistrikt
 • Valglokalene stenger: 03.00 norsk tid (de fleste lokalene stenger 02.00, men El Paso ligger i en annen tidssone)

Kun en tredjedel av demokratene i Texas er hvite, og mange av disse er liberale velgere som står bak mye av den store befolkningsveksten i delstatens byer. Rundt en femtedel er svarte, mens 37 prosent er latinamerikanere.

Bernie Sanders vant rundt halvparten av latinamerikanske stemmer i Nevada, og en lignende opptreden i Texas vil gi ham gode vinnersjanser. Men etter seieren i South Carolina har prognosen til FiveThirtyEight gitt Biden litt over 50 prosent sjanse til å ta flest stemmer. Dermed kan alt skje i Texas.

Det blir fort jevnt i antall delegater mellom Bernie og Biden, og da er seieren som en ekstra fjær i hatten å regne. Dersom verken Bloomberg eller Warren klarer 15 prosent vil Bernie og Biden fort stikke av med rundt 100 delegater hver.

Målingssnitt:

  1. Sanders 28
  2. Biden 25
  3. Bloomberg 17
  4. Warren 13

North Carolina (Biden!)

 • 110 delegater: 38 delstatsvis, 72 fordelt på 13 kongressdistrikt
 • Valglokalene stenger: 01.30 norsk tid

I North Carolina har Bloomberg og Biden delt de moderate velgere seg imellom på målingene, samt arbeiderklassen. Dette gjør at Bernie truer med å stikke av med seieren i en delstat hvor han tapte med 14 prosentpoeng mot Hillary Clinton i 2016.

Tre nye målinger fra tirsdag viser at Biden leder med god margin og prognosen til FiveThirtyEight viser at Bidens sjanser her har økt betydelig etter seieren i South Carolina: Biden har nå en 95 prosent sjanse til å ta flest stemmer. Kraftig opp siden midten av februar, hvor modellen kun gav han rundt 1/4-dels vinnersjanse her.

Biden har sin styrke blant svarte velgere, som utgjorde 1/3-del av velgerne i 2016, og moderate velgere, som var den største ideologiske gruppen i 2016 (35 prosent).

Sanders sin styrke vil ligge i de rurale fylkene i vest, samt i college-områder. North Carolina har 11 HBCUs (historically black colleges and universities), nest flest i landet, og Sanders-kampanjen har jobbet med å aktivere disse studentene.

Da jeg besøkte en av disse i forrige uke klarte Sanders-kampanjen å bruke svarte surrogater til å oversette Bernies budskap til disse studentene på en meget effektiv måte. Hvis Bernie vinner her betyr det at han har en god kveld, og at døra til å ta et flertall av delegater står på gløtt.

Målingssnitt:

  1. Biden 35
  2. Sanders 22
  3. Bloomberg 14
  4. Warren 11

Virginia (Biden!)

 • 99 delegater: 34 delstatsvis, 65 fordelt på 11 kongressdistrikt
 • Valglokalene stenger: 01.00 norsk tid

Målingene tatt etter South Carolina viser at Joe Biden er storfavoritt her. Før South Carolina var Bernie i en knapp ledelse, men når får Biden rundt 40 prosent oppslutning på målingene. Disse viser også at Mike Bloomberg, som har ligget godt an her en stund, har mistet støtte til Biden.

I Virginia vil Bernie ha en fordel i de store, rurale områdene hvor velgerne har både lavere inntekter og utdanningsnivå. Elizabeth Warren må sette sin lit til velgerne i de nordlige fylkene. Dette er Washington, D.C.-forstedene Arlington, Alexandria og Falls Church, og fylkene Fairfax og Loudon. Alle fem er blant de 25 fylkene og byene med høyest utdanningsnivå i USA. Mike Bloomberg gjør det beste i disse fylkene.

Hvis velgerne i nord forlater Bloomberg og Warren til fordel for Biden vil den tidligere visepresidenten vinne delstaten med stor margin. Det kan være et signal å merke seg, for med støtte fra slike velgere har Biden sjans på nominasjonen.

Obs! De nordlige fylkene er notorisk trege i stemmetellingen, så forvent at Biden starter godt, for så å tape seg litt utover kvelden. Bloomberg vil sannsynligvis starte kvelden på en svak tredjeplass, for så å øke sin oppslutning utover natta.

Målingssnitt:

  1. Biden 40
  2. Sanders 21
  3. Bloomberg 15
  4. Warren 12

Massachussetts (Biden!)

 • 91 delegater, 32 delstatsvis, 59 fordelt på 9 kongressdistrikt
 • Valglokalene stenger: 02.00 norsk tid

Elizabeth Warrens hjemstat gav oss et kjempejevnt valg i 2016, hvor Clinton akkurat holdt seg foran Sanders. Denne gangen er det Warren og Sanders som kjemper til døra om å vinne The Bay State.

Velgerne har et høyt utdanningsnivå, og de fleste er hvite (85 prosent i 2016). En Sanders-seier vil være knekken for Warren. Media vil ikke ta henne seriøst hvis hun taper sin egen hjemstat. Plan B hvis hun taper her er å hente mange delegater i California, men selv det er ikke nok til å unngå ydmykelsen av et hjemmetap.

Sanders er favoritt på målingene, men alle i topp fire hjelpes nok over sperregrensa av at Pete Buttigieg trakk seg. Han lå tross alt på 12-15 prosent på målingene her.

To helt ferske målinger er delte om hvem av de Bernie og Warren som vinner, men Sanders snitter høyest.

Målingssnitt:

  1. Sanders 24
  2. Warren 21
  3. Biden 16
  4. Bloomberg 18

Minnesota (Biden!)

 • 75 delegater: 26 delstatsvis, 49 fordelt på 8 kongressdistrikt
 • Valglokalene stenger: 03.00 norsk tid

Mangelen på delstater i Midtvesten på supertirsdagen var et slag mot sjansene til Klobuchar og Buttigieg, og førstnevntes hjemstat er den eneste på blokka.

Demokratene her er eldre og over 80 prosent er hvite. Hjemstatssenatoren Amy Klobuchar ledet på målingene før hun trakk seg mandag kveld. Det har allerede blitt avgitt titusenvis av forhåndsstemmer, og Klobuchar har nok tatt ca. 25-30 prosent av disse.

Bernie Sanders passer dog denne rurale delstaten veldig godt, og ligger an til en brakseier når Klobuchar er ute av veien.

Klobuchar kunne fratatt Bernie mange delegater i Minnesota ved å holde det gående gjennom supertirsdagen, men skjønte vel at det ikke tar seg helt ut å tape hjemstaten. Bare spør Marco Rubio.

Målingssnitt:

  1. Bernie Sanders 26
  2. Amy Klobuchar 25
  3. Elizabeth Warren 15
  4. Joe Biden 11
  5. Mike Bloomberg 6

Colorado (Bernie!)

 • 67 delegater: 23 delstatsvis, 44 fordelt på 7 kongressdistrikt.
 • Valglokalene stenger: 03.00 norsk tid

Bernie Sanders er favoritt til å vinne Colorado, der han har ledet på målingene siden midten av januar. Det har vært nokså sparsommelig med målinger her, og de få vi har startet intervjuene før Bidens South Carolina-seier.

Biden har nok klatret her etter seieren – og støtteerklæringene fra eks-kandidatene – og ligger an til å kapre nest flest delegater her.

Målingssnitt:

  1. Sanders 27
  2. Biden 18
  3. Warren 16
  4. Bloomberg 16

Tennessee og Alabama (Biden!)

 • 64 delegater i Tennessee (22 delstatsvis, 42 fordelt på 9 kongressdistrik), 52 delegater i Alabama (18 delstatsvis, 34 fordelt på de 7 kongressdistriktene)
 • Valglokalene stenger: 02.00 norsk tid

To av delstatene hvor et flertall av velgerne forventes å være svarte. Joe Biden bør derfor regnes som ganske stor favoritt i begge delstater, noe prognosene til FiveThirtyEight underbygger.

Etter ni måneders målingstørke droppet to nye i siste liten. Disse viser at Biden og Sanders kjemper om seieren i Alabama, mens Biden holder en klar ledelse i Alabama, hvor Sanders er i kamp om andreplassen med Bloomberg.

Målingssnitt (Tennessee):

 1. Biden 29
 2. Sanders 25
 3. Bloomberg 17
 4. Warren 13

Målingssnitt (Alabama):

  1. Biden 40
  2. Sanders 18
  3. Bloomberg 16
  4. Warren 11

Oklahoma og Arkansas (Biden!)

 • 37 delegater i Oklahoma (13 delstatsvis, 24 fordelt på 5 kongressdistrikt), 31 delegater i Arkansas (11 delstatsvis, 20 fordelt på 4 kongressdistrikt)
 • Valglokalene stenger: 02.00 i Oklahoma, 02.30 i Arkansas

Supertirsdagens to hvite sørstater. Bernie vant Oklaholma med 10 prosentpoeng i 2016 og tapte Arkansas med stor margin. Uten Hillary Clintons bånd til Arkansas (Bills hjemstat) blir det spennende å se hva Bernie kan utrette her.

På to nye målinger leder Biden begge steder. Oklahoma er Elizabeth Warrens egentlige hjemstat, men allikevel kan hun se langt etter en seier.

Målingssnitt (Oklahoma):

 1. Biden 31
 2. Sanders 22
 3. Bloomberg 14
 4. Warren 14

Målingssnitt (Arkansas):

  1. Biden 28
  2. Bloomberg 21
  3. Sanders 18
  4. Warren 13

Utah (Bernie!)

 • 29 delegater (10 delstatsvis, 19 fordelt på de 4 kongressdistriktene)
 • Valglokalene stenger: 04.00 norsk tid

Bernie Sanders har vært regnet som favoritt her hele veien. I 2016 tok han 79 prosent og knuste dermed Hillary Clinton, men nå har Utah gått fra caucus til primærvalg.

Delegatsmessig ser fordelingen imidlertid nokså jevn ut. Hvis topp fire alle er over 15 prosent vil det vært lite å hente for vinneren. De 29 delegatene skal nemlig fordeles fra seks separate potter, så det er vanskelig å vinne med særlig stor margin så lenge flere klarer sperregrensa.

Dagens to målinger gir seieren til både Sanders og Bloomberg. Kan Utah bli Bloombergs eneste seier?

Målingssnitt:

  1. Sanders 26
  2. Biden 20
  3. Bloomberg 18
  4. Warren 17

Maine (foreløpig Biden!) og Vermont (Bernie!)

 • 24 delegater i Maine (8 delstatsvis, 16 fordelt på de 2 kongressdistriktene), 16 i Vermont (samtlige delstatsvis)
 • Valglokalene stenger: 02.00 i Maine, 01.00 i Vermont

I Maine er Sanders favoritt. I dagens to målinger leder han med ni prosentpoeng i den ene, og ligger ett bak Bloomberg i den andre. Delstaten deles mellom arbeiderklassen i vest og nord (2. distrikt) og de litt mer utdannede, mer liberale velgerne langs kysten (1. distrikt). Førstnevnte svingte kraftig fra Obama i 2012 til Trump i 2016.

Bernie knuste Clinton i hjemstaten Vermont i 2016, og vil vinne stort igjen i år. Det eneste spørsmålet er hvorvidt noen andre kommer seg over 15 prosent. Dagens to målinger tyder på at det er det Warren som er nærmest å klare. Uansett er det ikke mange delegater det er snakk om.

Målingssnitt (Maine):

 1. Sanders 31
 2. Biden 22
 3. Bloomberg 17
 4. Warren 14

Målingssnitt (Vermont):

  1. Sanders 53
  2. Warren 14
  3. Biden 10
  4. Bloomberg 9

Amerikansk Samoa (Bloomberg!)

 • 6 delegater (samtlige fordelt basert på territoriets stemmegivning)
 • Valglokalene stenger: 06.00 norsk tid

Den lille stillehavsøya skal avholde det eneste caucusvalget i natt. Ingen vet hva som blir utfallet her, og i 2016 var det kun 237 (!) som deltok. Clinton tok to tredjedeler av stemmene, mens evighetskandidaten Rocky de la Fuenta fikk 14 stemmer.

Bortsett fra primærvalget på Hawaii 4. april er dette Tulsi Gabbards beste sjanse til å ta en delegat eller to. Hun ble født her og levde sine to første år på territoriets største øy, Tutuila. Med litt gjenværende slekt og deres kjenninger burde hun komme seg over 15 prosent bare ved å ta noen telefonsamtaler ut til Amerikansk Samoa…

PS! Vi oppsummerer det vi har av resultater i podkastutgaven av Morgenkaffen onsdag morgen. En ny episode av 2020 tas opp når vi har litt mer oversikt over resultatene senere på onsdag.