Rekordmange republikanere avstår fra gjenvalg og gir dermed demokratene muligheten til å ta noen seter. Foto: ProgressTexas.org

I Texas har rekordmange republikanere avstått fra gjenvalg de siste to syklusene; denne utviklingen er døpt «Texodus». Er dette vanlig slitasje, eller er det et symptom på at delstaten endelig er i ferd med å bli mer demokratisk? Dette og mer kan du lese om her!

Texas er en av fem stater som sparker igang syklusen for kongressvalg i 2020. Delstaten avholder første runde av nominasjonen natt til onsdag og du kan følge opptellingen her. Dersom ingen kandidater tar over 50%, går det hele videre til en ny runde den 26. mai. Valglokalene stenger kl. 2 i natt, norsk tid, bortsett fra i området rundt El Paso, der de stenger kl 3.

Demokratenes senatsnominasjon

Aller først skal vi se på den demokratiske senatsnominasjonen. Det er faktisk overraskende mange noenlunde seriøse demokrater som stiller, trolig fordi tidligere kongressmann Beto O’Rourke kom så nær ved å slå senator Ted Cruz i 2018. Senator John Cornyn er dog en langt vanskeligere person å angripe, da han har en langt mer moderat og omgjengelig personlighet enn Cruz.

M. J. Hegar (D)

Til å begynne med så det ut som om partiet hadde funnet sin kandidat i kvinnen som i 2018 kom nær ved å slå ut kongressmann John Carter i det 31. distriktet; Mary Jennings Hegar (f.1976), populært kjent som «M. J.». Hun har bla. fått støtte fra valgorganisasjonen til de demokratiske senatorene, DSCC.

Hun er veteran, med en solid biografi som bla. inkluderer tre runder i Afghanistan som helikopterpilot og hun har vært sentral i kampen for å åpne flere stillinger i Forsvaret for kvinner. Hegar er nå forretningskonsulent.

I 2018 samlet hun inn mye penger og fikk mye presse, selv om det altså ikke holdt helt inn og pengeinnsamlingen har vært god også denne gangen; langt bedre enn for konkurrentene.

Royce West (D)

Et annet navn er advokat og delstatssenator Royce West (f.1952). Han er fra Dallas og har i årevis vært en sentral aktør i det demokratiske partiet i delstaten; i tillegg sitter han i partiets føderale styre. Selv om han har vært aktiv på mange områder er nok utdanning hans hovedsak.

West her gjort nær rent bord i støtte fra kolleger i delstatsforsamlingen og har en base i Dallasområdet som kan gi ha mange stemmer.

West har lånt kampanjen en del penger, men også samlet inn en god del selv, nok til å plassere ham på en andreplass.

Chris Bell (D)

Så har vi tidligere kongressmann Chris Bell (f.1959). Han er jurist og tidligere bystyremedlem i Houston. Han har også jobbet som journalist.

Bell ble tegnet ut av Huset som en følge av republikanernes nytegning i 2003, etter at de hadde tatt kontroll over delstatsforsamlingen. Etter å ha tapt kongressvalget i 2004, ble han demokratenes kandidat til guvernør i 2006. I ettertid har han tapt et valg til delstatssenatet og et valg til borgermester i Houston i 2015.

Han ligger et stykke etter de andre i pengeinnsamling og har vært nær blakk de siste ukene.

Amanda Edwards (D)

Så har vi tidligere bystyremedlem i Houston, Amanda Edwards. Hun er jurist og aktivist, både fra studietiden i Atlanta og senere i Houston.

Edwards fremstiller seg som en pragmatisk problemløser, men står et stykke til venstre på både økonomiske spørsmål og på verdispørsmål og vil vel ytterligere garantere Cornyn seiren om hun blir nominert.

Det har imidlertid ikke hindret henne fra å samle inn bra med penger, nesten på linje med West.

Cristina Tzintzun Ramirez (D)

Siste seriøse kandidat er Cristina Tzintzun Ramirez (f.1982). Hun er direktør og grunnlegger av en non-profittstiftelse som arbeider for å organisere latinos i Texas. Politisk er hun ytterste skrullingvenstre og sjanseløs i denne delstaten om hun skulle bli nominert.

Ramirez har også tidligere brukt mye tid på immigrasjonsspørsmål; moren er fra Mexico og hun og hennes amerikanske mann reiste mye frem og tilbake til USA da Cristina vokste opp. Hun har støtte fra bla. kongressmedlemmene Joaquin Castro og AOC.

Hun har samlet inn en del penger, omtrent på nivå med West og Edwards.

I tillegg stiller flere andre kandidater uten sjanse til å nå opp. De få meningsmålingene som er tatt opp tyder på at Hegar ligger best an, men fortsatt laaaangt under 50%. Det er mange som kjemper om andreplassen og målingene varierer på dette punktet.

Demokratenes nominasjon i Distrikt 2

Distriktet går i en bue rundt omtrent det nordlige og vestlige Houston og tar inn ytre deler av byen med forsteder. Republikanerne holdt setet med veteranen Dan Crenshaw (f.1984), som tok 53% i 2018. Trump vant det 52-43, men senator Cruz vant det med bare 1% i 2018, så Crenshaw kan ikke føle seg trygg.

Sima Ladjevardian (D)

Demokratene har tre kandidater og dette kan meget vel gå til en ny valgomgang i mai. Advokat Sima Ladjevardian er en prominent pengeinnsamler for det demokratiske partiet og nå stiller hun for første gang som kandidat.

Ladjevardian var rådgiver for både senats- og presidentkampanjen til Beto O’Rourke og han ga henne sin støtte så fort hun meldte seg på.

Hun har (selvsagt) samlet inn godt med penger for anledningen og har dessuten flesteparten av fagforeningene bak seg.

Elisa Cardnell (D)

Hovedkonkurrenten er Elisa Cardnell, en lærer og veteran. Hun var fem år i marinen og tjenestegjorde blant annet i Gulfen. Deretter var hun realfagslærer i seks år, før hun fikk beskjed fra marinen at hun hadde for mange helseproblemer til å være reservist.

Helseproblemene og et ønske om å forsvare og styrke de reformene Obama innførte på dette feltet er en viktig drivkraft for Cardnell. Hun virker ellers å ligge ganske langt til venstre, noe som kan være et problem i et moderat høyredistrikt.

I tillegg stiller advokat Travis Olsen. Han har tidligere jobbet i Sikkerhetsdepartementet og ved den amerikanske ambassaden på Cuba, men har samlet inn så lite at han ikke skal kunne konkurrere.

Crenshaw er en meget god pengeinnsamler, men det er vel fare for at dette distriktet uansett vil bli oversvømt med nasjonalt finansierte TV-reklamer.

Demokratenes nominasjon i Distrikt 3

Distriktet omfatter nordlige og nordøstlige forsteder til Dallas og er konservativt, men trender klart mot venstre. Det holdes av republikaneren Van Taylor, som bare tok 54% i 2018, og således ikke er så trygg som man kanskje skulle tro i et distrikt Trump vant 55-41; på den annen side vant Cruz bare 51-48 her samme år.

Sean McCaffity (D)

Her kjemper to advokater om de demokratiske primærvelgernes gunst. Den ene er Sean McCaffity, som var på debatteamet til sitt college og vant det nasjonale mesterskapet to ganger. Han fikk til og med et studiestipend ut av det.

Han har gjort karriere ut av å kjempe for «de svake» i samfunnet og han har vunnet saker om svindel og feil oppsigelser, osv. Han hanket inn småpene 150,000 på kort tid da han annonserte sitt kandidatur. Politisk er han ganske progressiv.

McCaffity leder pengeinnsamlingen klart.

Lulu Seikaly (D)

Den andre advokaten er Heane «Lulu» Seikaly. Hun er av libanesisk herkomst. Praksisen er rettet inn mot arbeidsrett; nærmere bestemt diskriminering og seksuell trakassering. Lulu underviser selskaper og ansatte i deres rettigheter og plikter slik at den type saker ikke skal oppstå.

Politisk er også Seikaly progressiv, men ikke fullt så langt til venstre som McCaffity. Det har f.eks. gitt henne støtte fra avisen Dallas Morning News og dessuten noe fagforeningsstøtte.

Hun har hengt med i pengeinnsamlingen de siste ukene, men kunne ikke matche McCaffitys pangstart.

Ytterligere en demokrat stiller.

Republikanernes nominasjon i Distrikt 7

Det syvende distriktet omfatter noen av de mest velstående deler av det vestlige Houston, samt forsteder. Advokaten Lizzie Fletcher (D) slo ut den sittende republikaneren med 53% i 2018, men setet er i høyeste grad utsatt og flere republikanere kjemper om nominasjonen.

Wesley Hunt (R)

Det er to med noen videre sjanse til å konkurrere med Fletcher i november. Den klart best finansierte er veteran Wesley Hunt, som annonserte sitt kandidatur allerede i april 2019. Han fløy kamphelikoptre i Irak og har i ettertid tatt tre mastergrader. Nå jobber han som pantelåner for Perry Homes, delstatens største eiendomsfirma.

Hunt er noe så sjeldent (fortsatt) som en republikansk afroamerikaner, noe som sikkert har bidratt til at kampanjen har fått nasjonal oppmerksomhet. Han har bla. fått støtte fra både Donald Trump og senator Ted Cruz.

Hunt leder pengeracet helt uten selvfinansiering, men ligger fortsatt langt bak demokraten Fletcher.

Cindy Siegel (R)

Han får imidlertid konkurranse fra Cindy Siegel, som er tidligere borgermester i Bellaire, en liten forstad til Houston. Hun har i mange år vært svært aktiv innen det republikanske partiet og jobbet for flere delstatskampanjer. Av yrke er hun revisor.

Siegel har et enormt kontaktnett lokalt, og selv om hun ikke helt har klart å holde følge med Hunt i pengeinnsamlingen kan denne tilknytningen vise seg å være verdt mye på valgdagen.

Siegel har samlet inn moderat, men også lagt over 300,000 fra egne lommer inn i potten og er dermed konkurransedyktig.

Maria Espinoza (R)

Den siste kandidaten er Maria Espinoza (f.1962), som leder en non-profitt for ofre etter kriminalitet begått av illegale innvandrere. Hun forsøker å klistre seg så tett opp til Trump som mulig og er veldig for å bygge muren, samt å endre det amerikanske systemet for innvandring til et poengbasert, i likhet med det Canada har.

Espinoza stilte mot daværende kongressmann John Culberson i primærvalget i 2016, men tok bare 18% og tredjeplass. Hun har støtte fra anti-innvandringsaktivister som Kris Kobach og Tom Tancredo.

Pengeinnsamlingen har vært heller laber, men hun har holdt følge via et lån på over 200,000 dollar.

Ytterligere tre republikanere stiller.

Demokratenes nominasjon i Distrikt 10

Det 10. distriktet omfatter de nordvestligste forsteder av Houston og strekker seg til de nordlige deler av delstatshovedstaden Austin. Kongressmann Mike McCaul (R) tok overraskende nok bare 51% i 2018 og er således utsatt i år. Trump vant setet 53-42 og O’Rourke tok en syltynn seier over Cruz her.

Mike Siegel (D)

Motstanderen fra 2018, assisterende byadvokat i Austin og tidligere lærer Mike Siegel stiller på ny, etter å ha tatt 47% for to år siden. I tillegg til advokatpraksisen har han rukket å grunnlegge to non-profittstiftelser på utdanningsfeltet.

Politisk står han et godt stykke til venstre og fremstiller seg som en sann forsvarer av samfunnets tapere og deres tilgang på juridisk bistand.

Noe overraskende har Siegel samlet inn minst av de tre demokratiske kandidatene, men er noe kjent fra sin forrige kampanje og har flesteparten av fagforeningene i sitt hjørne.

Pritesh Gandhi (D)

Lege Pritesh Gandhi har samlet inn grovt med penger, mest fra det indisk-amerikanske miljøet, som synes meget spandable når det gjelder kandidater som deler deres opprinnelsesland.

Som Siegel er han en ganske radikal progressiv, og også Gandhi snakker varmt om å gi familier bistand; i hans tilfelle er det naturlig nok først og fremst helsehjelp de skal få.

Shannon Hutcheson (D)

Behovet for juridisk og medisinsk bistand oppsummeres i den tredje kandidaten, advokat Shannon Hutcheson, som i tillegg fokuserer på studiegjeld. Hun har eget firma og er en av de mest prominente advokatene i Austinområdet.

Også Hutcheson har vært aktiv lokalt i flere år, bla. for Planned Parenthood, som i stadig større grad synes å være busemannen for de republikanske kandidatene, og tilsvarende helgener for de demokratiske. Hutchesons kampanje har også fått en del pengestøtte fra EMILY’s List. Hun har imidlertid fått kritikk for å ha donert til republikanske dommere og for å være for moderat.

Alle tre har samlet inn nok til å være konkurransedyktige i et relativt dyrt mediemarked og dette kan derfor komme til å gå til en ny runde.

Republikanernes nominasjon i Distrikt 11

Det 11. distriktet er blant de meste republikanske i landet og omfatter sentrale og vestlige deler av staten, inkludert byene Midland og Odessa. Her har vi vårt første åpne sete for året. Tidligere leder av Husets landbrukskomite, Mike Conaway (R) tar ikke gjenvalg og det er et stort felt av republikanere som vil erstatte ham.

August Pfluger (R)

Pengeracet ledes av forretningsmannen og veteranen August Pfluger. Han var i forsvaret i flere år som jagerflyger og steg til oberstløytnants grad der. Han hadde også en periode ved det nasjonale sikkerhetsrådet.

Etter at han kom ut av forsvaret har han satset på en karriere i petroleumsbransjen, hvor han har startet eget firma. I tillegg driver han en familiegård i distriktet. Pfluger har desidert mest støtte fra diverse partistørrelser, bla. Trump.

Han har samlet inn store summer og er langt foran resten av feltet på dette området.

J. Ross Lacy (R)

Bystyremedlem i den mellomstore byen Midland, J. Ross Lacy er forretningsdrivende, også han innen oljeindustrien. Han er utdannet innen finans og har sitt eget utvinningsfirma, eget investorselskap og jaggu et par andre selskap også.

Lacy er dog ikke universelt populær i Midland, der han har stemt for økning av gjelden og dessuten vært med på å gi en konsulentkontrakt til et firma styrt av Trumphater og tidligere general Stanley McCrystal. Det er slikt som primærvelgerne kan finne vanskelig å tilgi. Han har allikevel fått støtte fra den dumkonservative kongressmannen Louie Gohmert.

Han har samlet inn en del, nok til en tredjeplass, men langt fra imponerende.

Brandon Batch (R)

Så har vi afroamerikaneren Brandon Batch, som er deleier i en restaurant og som tidligere jobbet i staben til avtroppende Conway. Han er gammel fotballspiller fra college, noe som muligens kan gi noen ekstra stemmer i det vestlige Texas, der fotballens betydning er omtrent religiøs i natur.

Batch har i ettertid startet forretning sammen med sin bror og gjort det brukbart der.

Han har samlet inn nest mest penger, dog langt etter Pfluger.

I tillegg stiller åtte andre republikanere. Det er mulig at Pfluger tar dette i første runde, men det kan også meget vel gå til mai før vi får en avgjørelse her.

Republikanernes nominasjon i Distrikt 12

Kay Granger (R)

I det konservative 12. distriktet, som omfatter de vestlige deler av Fort Worth med forsteder, er det duket for republikansk primærkamp. Lærer og borgermester i Fort Worth, Kay Granger ble første gang valgt inn i Huset i 1996 og tok 64% i 2018.

Hun er mindretallsleder i bevilgningskomiteen, hvor det er helt vanlig å mikse og trikse med offentlige budsjetter for å få gjennom egne prioriteringer. Hun kan imidlertid ha gått for langt da hun fikk igjennom støtte til et lokalt byggeprosjekt ledet av hennes sønn, et prosjekt som etter 15 år fortsatt ikke kan vise til noe særlig og har mer en tredoblet seg i utgifter.

Granger støttes av Trump og f.eks. NRA, men er allikevel sårbar som den kanskje mest moderate republikaner i delstatens kongressdelegasjon. Hun har samlet inn store beløp, men her er flere nasjonale grupper inne med masse TV-reklame.

Chris Putnam (R)

Hun får en utfordring fra Chris Putnam, som er tidligere bystyremedlem i Colleyville City og direktør for en teknologibedrift eiet av Ross Perot. I sin tid i bystyret (hvor han for øvrig slo ut en sittende republikaner for å komme inn) fikk han igjennom både begrensninger på hvor lenge man kunne sitte som medlem og strengere etikkregler for folkevalgte.

Kampanjen hans kjører hardt mot Granger på nettopp disse sakene og han har samlet inn en del penger, men også gitt seg selv 350,000 i lån. Putnam støttes ellers av bla. Club for Growth, som har brukt syvsifrede dollarbeløp for å angripe Granger, som representerer alt de avskyr ved DC.

Ingen andre republikanere stiller, og vinneren her er garantert seier mot demokratenes kandidat i november, så dette avgjøres nuh.

Republikanernes nominasjon i Distrikt 13

Distrikt 13 dekker hele «håndtaket» vest for Oklahoma, samt en avstikker sørøstover langs delstatsgrensen og er landets mest konservative. Advokat og bonde Wil­liam «Mac» Thorn­berry ble første gang valgt i 1994 og tok 82% i 2018. Han takker for seg og naturlig nok er det mange republikanere som kjemper om plassen, så mange at vi tar dem rett og slett alfabetisk:

Chris Ekstrom (R)

Forretningsmann Chris Ekstrom flyttet hit ganske nylig fra Dallas-området og begynte å pumpe ut egenreklame før alle andre kandidater. Tilstrømningen av kandidater fra utenfor distriktet har vekket Thornberrys vrede, og han har anmodet dem om å stille i sine hjemdistrikt i stedet.

På privaten har Ekstrom gjort det godt innenfor eiendomsbransjen, der han har eget firma. Han har donert store summer til diverse politiske formål på høyresiden, noe som i denne sammenheng har ført til anklager om at han prøver å kjøpe seg plass i Kongressen. Ekstrom har støtte fra kongressmannen i det 6. distriktet, Ron Wright og fra Club for Growth.

Pengeinnsamlingen har vært laber, noe Ekstrom har fikset med et lån på 800,000 dollar.

Lee Harvey (R)

En kandidat med mer direkte politisk erfaring er fylkesråd i Wichita County, Lee Harvey. Hans fylke er det største i dette distriktet, men dekker fortsatt bare rundt 20% av det.

Harvey har startet opp tre bedrifter som alle leverer maskindeler og lignende til industrien.

Han har nesten ikke samlet inn noe, men så vidt holdt seg flytende med et lån på 50,000.

Elaine Hays (R)

Finansplanlegger Elaine Hays er bystyremedlem i Amarillo City. Hun stilte mot Thornberry i 2014, men ble most i primærvalget og tok bare knappe 19%.

Hun er aktiv i en rekke sivile organsisasjoner, mange av dem med et religiøst preg.

Hun har ikke samlet inn store summer, men med litt egenfinansiering har hun nok til å være konkurransedyktig – men bare såvidt.

Ronny Jackson (R)

Det mest kjente navnet er utvilsomt lege og viseadmiral Ronny Jackson. Han ble hentet til Det hvite hus av Obama som presidentens personlige lege, og Trump valgte å beholde ham og har også gitt ham sin støtte i dette valget.

Jackson ble nominert til ny statsråd for veteranaffærer, men trakk seg etter han fikk kritikk for bla. å drikke på jobben og skrive ut for mange resepter da han var i marinen. Han benekter anklagene, men gikk av i desember og Pentagons etterforskning av ham er ennå ikke avsluttet.

Han har knapt samlet inn penger, og satser tydeligvis på at han skal være kjent nok til å ta dette. Vi tviler.

Josh Winegarner (R)

Til sist har vi lobbyisten Josh Winegarner, som jobber for delstatens kvegorganisasjon. Han var tidligere politisk rådgiver for senatorene Phil Gramm og John Cornyn.

Man setter forsåvidt tonen for sin politikk når man på forsiden av sin hjemmeside peker ut miljø- og dyrevernsaktivister som sine fiender, men Winegarner skryter uhemmet av at han har beskyttet kvegindustrien mot disse. Han har dessuten støtte fra Thornberry og mange andre lokale politikere.

Kontaktene i kvegbransjen har vært nok til at han suverent har ledet pengeinnsamlingen, men siden han ikke har selvfinansiert, ligger han bak Ekstrom totalt sett.

I tillegg stiller ytterligere ti kandidater.

Republikanernes nominasjon i Distrikt 17

Distrikt 17 ligger i det østlige Texas og inkluderer Waco og de nordligste forstedene til Austin. Forretningsmann Bill Flores ble valgt første gang i 2010, da han slo ut en sittende demokrat og tok 57% i 2018. Han går av og selv om setet ikke er like konservativt som det 13., er det konkurranse om plassen.

Pete Sessions (R)

Den mest kontroversielle kandidaten er tidligere kongressmann Pete Sessions (f.1955), som ble slått ut fra sitt 32. distrikt i 2018, men som forsøker å gjøre comeback her, over 120 km fra sitt opprinnelige hjem.

Hans kampanje har møtt en del motstand lokalt og Flores har uttalt at de skal klare å finne et godt kongressemne uten behov for å importere noen.

Sessions har samlet inn noe, og hadde dessuten igjen litt på gamle konti, men det er ikke veldig imponerende summer vi snakker om. Han støttes av bla. NRA.

Scott Bland (R)

Så har vi entreprenøren Scott Bland, som jobbet i Secret Service i tiden etter 9/11. Han har bla. kjørt tv-reklamer hvor han lover å «ta en kule for Trump».

Bland er i dag entreprenør i familiefirmaet og driver blant annet valgkamp på å øke antallet studenter som tar yrkesfaglig utdannelse. Han er også aktiv i Handelskammeret.

Bland har samlet inn nesten like mye som Sessions og dessuten egenfinansiert litt.

George Hindman (R)

En annen kandidat er rakettforsker George Hindman. Han eier et selskap som driver med forskning og utvikling innen aeronautikk og romfart, et felt Hindman har flere patenter innen. Tidligere har Hindman jobbet for Dell og han var flere år i NASA, hvor han lærte astronauter hvordan de skulle bruke romfergenes navigasjonssystemer.

Hindman har tidligere stilt mot Flores i 2012 og tapte et valg til delstatssenatet i 2014. Han har fått støtte fra en del lokale organisasjoner i Texas.

Hindman har ikke samlet inn noe særlig, men et lån på 400,000 gjør at han leder pengeinnsamlingen.

Renee Swann (R)

Kandidaten som har støtte fra den avtroppende kongressmannen er imidlertid Renee Swann, som driver et øyelegefirma i Waco, der hennes mann er kirurg.

Swann er (i likhet med resten av feltet) sterkt konservativ og hater sosialisme, men snakker også varmt om familieverdier og det å respektere folk som har andre meninger.

Hun har samlet inn lite penger, men et lån gjør at hun inntar andreplassen bak Hindman total sett. Det er vanskelig å si hvor mye støtten fra Flores betyr, men den er nok verdt noe.

Elianor Vessali (R)

Den eneste andre med folkevalgt erfaring er forretningskvinne og medlem av bystyret i College Station, Elianor Vessali. Hun driver eiendomsbusiness på privaten og var tidligere lærer. I tillegg har hun juristutdannelse og tilbragte tre år i Sveits for Ernst & Young.

Vessali, som innvandret fra Iran som barn med sine foreldre, har vært aktiv i lokalpartiet i noen år og i det lokale Handelskammeret.

Hun har samlet inn en del, men også lånt kampanjen 50,000, så hun er konkurransedyktig.

Trent Sutton (R)

Den siste seriøse kandidaten er veteran Trent Sutton. Han tjenestegjorde i Marinekorpset i over 20 år og mener denne erfaringen gjør ham eslet til å tale distriktets sak i DC.

Sutton fremstiller seg også som en «citizen legislator», altså en mann av folket som tar steget inn i de folkevalgte organer, presumptivt med godt bondevett.

Han har ikke samlet inn så mye, men et lån gjør at han allikevel er med i leken enn så lenge.

I tillegg står seks andre republikanere på stemmeseddelen. Vi kan neppe vente en avgjørelse før i mai.

Republikanernes nominasjon i Distrikt 22

Distrikt 22 omfatter områdene sør og sørvest for Houston, inkludert byen Sugar Land. Jurist og veteran Pete Olson jobbet i staben til to republikanske senatorer før han ble første gang valgt i 2008. Han tok 51% i 2018 og tar ikke gjenvalg. Dette vippesetet har tiltrukket seg flere kandidater i begge partier og vi lekser dem opp alfabetisk.

Pierce Bush (R)

Det desidert mest kjente navnet tilhører non-profittdirektør Pierce Bush. Jepp, han er medlem av den familien. Pierce er barnebarn av avdøde president George og nevø av president George W. og tidligere Florida-guvernør Jeb. Han er fetter av landkommisjonær George P. Bush.

Pierce har etter beste evne forsøkt å snakke seg rundt emnet Trump, og i stedet fokusert på politikk, men når han blir presset sier han at politikken i hovedsak virker bra. Han har dessuten støtte fra den avtroppende kongressmannen.

Bush har samlet inn penger i øst og vest og leder innsamlingen fra andre donorer; han har ikke spyttet i noe penger selv.

Greg Hill (R)

En kandidat med folkevalgt erfaring er jurist og tidligere fylkesdommer i Brazoria County, Greg Hill. Også han har bakgrunn fra bystyret i Pearland City; dessuten har han jobbet som grensevakt. Hans gamle fylke dekket rundt en fjerdedel av dette distriktet, så han skal også være kjent for en del velgere.

Hill ramser i tillegg opp medlemskap i Lions, Rotary og frimurerne (nærmere bestemt er han en Shriner) pluss en drøss andre lokale næringsliv- og veldedighetsgrupper, så han skal ha et godt kontaktnett for å drive valgkamp.

Han har da også samlet inn nest mest cash, men i tillegg skutt inn litt selv også.

Troy Nehls (R)

Fylkessheriff i Fort Bend County, Troy Nels bestemte seg for å stille i siste liten. Han startet i forsvaret som 19 åring, tjenestegjorde i både Afghanistan, Bosnia og Irak og trakk seg tilbake etter over tyve år, med majors grad. I 1994 kom han tilbake til Texas og ble politimann og endelig valgt til fylkessheriff i 2012. Hans distrikt dekker over 60% av dette distriktet, så han bør være brukbart godt kjent.

Dog har han sine sider man bør være skeptisk til, f.eks. ble han tidligere i karrieren sparket fra en jobb som politimann i Richmond for bla. uproff behandling av bevis og han forsøkte å straffeforfølge en dame som hadde et «Fuck Trump»-klistremerke på bilen sin.

Pengeinnsamlingen har vært ok, men langt fra imponerende.

Kathaleen Wall (R)

Den siste kandidaten på republikansk side er Kathaleen Wall, som muligens er kjent for ivrige AmPol-lesere som 2018-kandidat i det 2. kongressdistriktet. Hun brukte grassat mye penger, men tok bare en skuffende tredjeplass i første runde.

Hennes kampanje ble til tider latterliggjort og Wall, som har bakgrunn som profesjonell pengeinnsamler for det republikanske partiet, fremsto som en meget urutinert kandidat.

Wall har knapt samlet inn noe fra andre, men heller pøst inn egne penger i valgkampen. Hun er direktør i et teknologifirma og er svært formuende.

I tillegg stiller 11 andre republikanere. Mye skal skje om ikke dette går til en ny omgang.

Demokratenes nominasjon i Distrikt 22

Sri Kulkarni (D)

På demokratisk side stiller kandidaten fra 2018 igjen. Sri Kulkarni er tidligere diplomat og nasjonal sikkerhetsekspert og tidligere rådgiver for senator Kirsten Gillibrand. Han snakker fem fremmedspråk og har sterk støtte i fagforeningene.

Kulkarni er noe så sjeldent som en demokrat som betoner viktigheten av å samtale over partigrensene. Han tok 46,5% mot Olson, etter å ha tatt innpå 30% på meningsmålingene fra starten av valgkampen, men fikk et par skraper; bla. kom det frem at han var blitt arrestert for besittelse av kokain da han var tenåring.

Han har fått støtte fra de fleste fagforeningene og nasjonale grupper og leder pengeinnsamlingen suverent.

Derrick Reed (D)

Han får imidlertid konkurranse fra et par andre kandidater. Derrick Reed (f.1978) er advokat, i tillegg til en utdannelse som elektroingeniør. Han jobber med arbeidsrett og har tidligere vært medlem av bystyret i Pearland City.

Også Reed var litt på kant med loven i sin ungdom, noe han fremstiller som en styrke i valgkampen. Han jobbet fire år som assisterende distriktsanklager i Harris County, og mener erfaringene gjorde ham til en bedre aktor.

Han har samlet inn noe mer enn Moore, men langt unna Kulkarni.

Nyanza Davis Moore (D)

Den siste er advokat og politisk kommentator Nyanza Davis Moore, som kjører hardt på reform av det amerikanske helsesystemet, etter å ha bevitnet diverse familieproblemer på nært hold.

Moore stresser imidlertid også mer tradisjonelle verdier som flagg og patriotisme og virker, som Kulkarni, å være opptatt av å samarbeide over partigrensene. Hun har kjørt en meget aggressiv kampanje og bla. beskyldt Reed for konemishandling. Det hadde hun ingen bevis for, og en dommer grep inn og beordret henne til ikke å gjenta angrepet.

Hun har samlet inn minst av de tre, men nok til å konkurrere.

I tillegg stiller to andre demokrater. Også dette kan meget vel gå til mai.

Republikanernes nominasjon i Distrikt 23

Distrikt 23 omfatter mesteparten av det sørvestlige Texas, fra El Paso i vest til San Antonios forsteder i øst. Tidligere CIA-agent Will Hurd erobret distriktet fra en demokrat i 2014 og tok 49% mot samme mann i 2016. Han tok 49% og vant med syltynn margin i 2018, men takker nå for seg.

Tony Gonzales (R)

Det spørs om ikke dette distriktet er i ferd med å glippe for republikanerne, men Hurd (og mesteparten av partiet for øvrig) har gitt sin støtte til tidligere kryptolog i etterretningen i marinen, Tony Gonzales.

Han har tjenestegjort i Afghanistan, Irak og store deler av det sørøstlige Asia og har vært forsvarspolitisk rådgiver for senator Marco Rubio. I tillegg er han assisterende professor.

Gonzales leder pengeinnsamlingen soleklart, men har ikke klart å skremme bort motstanderne.

Raul Reyes (R)

Hovedutfordreren kan meget vel bli entreprenør og veteran Raul Reyes. Han tjenestegjorde en del år i luftforsvaret som datatekniker og ekspert på cyberkrig. Han gikk ut med oberstløytnants grad.

Reyes har bygd opp sitt eget entreprenørfirma med fokus på små, billige hus.

Reyes har samlet inn noe, og har lånt kampanjen en del penger også.

Alma Arredondo-Lynch (R)

Den tredje som kanskje kan være med i kampen, er tannlege og kvegbonde Alma Arredondo-Lynch (f.1954). Hun var tannlege for marinen i delstaten Washington og ombord på et par hangarskip. Hun var også distriktsleder for flere klinikker både i Washington og senere i Texas.

I dag er hun i privat praksis, samt at hun styrer gården, som både har kveg og avlinger. Hun forsøkte å stille i 2018 også, men ble gruset av Hurd i primærvalget.

Hun har ikke samlet inn så voldsomt mye, men har lånt kampanjen 60,000 dollar.

Dessuten stiller ytterligere seks republikanere. Igjen, utsikter til ny runde.

Republikanernes nominasjon i Distrikt 24

Distrikt 24 omfatter de nordlige forstedene til både Fort Worth og Dallas. Forretningsmann og delstatsrepresentant Kenny Mar­chant ble første gang valgt til Huset i 2004 og tok 51% i 2018 mot en i utgangspunktet svak kandidat. Det er trolig medvirkende til at han nå avstår fra gjenvalg. Også Trump reduserte den republikanske marginen her betraktelig, fra 60-36 for Romney til 51-45 i 2016.

Beth Van Duyne (R)

Tidligere borgermester i Irving (2011-2017), Beth Van Duyne er den klare favoritten. I 2017 forlot hun borgermesterjobben til fordel for en stilling som regional direktør for det føderale boligdepartementet.

I 2019 sluttet hun i departementet så hun kunne stille her. Hun har bred støtte både blant andre folkevalgte (f.eks. Trump) og i pressen til tross for at hun antagelig er mest kjent for at hun som borgermester først fikk vedtatt en anti-shariaresolusjon i 2015 og at hun unnskyldte de som hadde tatt en muslimsk elev for å være terrorist året etter.

Hun er den eneste som har samlet inn noe særlig fra donorer, men to andre har med egne midler blitt konkurransedyktige.

Sunny Chaparala (R)

Forretningskvinne Sunny Chaparala, som innvandret til USA i 20-årene, har slått seg opp innen eiendombransjen. Hun kombinerer sterk lojalitet til Trump med et budskap om USAs som det lovede land for (legal) innvandring.

Chaparala har prøvd å appellere til mer konservative krefter, men dog ikke fått særlig støtte for sitt kandidatur, hverken nasjonalt eller lokalt.

Hun har heller ikke samlet inn særlig fra andre, men kom inn i valgkampen som et skudd, da hun skjøt inn over 300.000 dollar fra egne lommer.

Desi Maes (R)

Den siste kandidaten med midler til å kjempe, er forretningsmann og veteran Desi Maes. Han var over 20 år i Hæren, som Green Beret og Army Ranger. Her var han i hovedsak sprengningsekspert, et poeng han bruker i sine metaforer for hva han vil gjøre i DC.

Etter at han forlot det militære var han først i ledelsen i to store bedrifter og deretter har han startet to på egen hånd.

Han har ikke samlet inn så mye, men et lån på 70,000 holder ham i kampen.

Ytterligere to republikanere stiller og dette kan fort vekk ta en omgang til.

Demokratenes nominasjon i Distrikt 24

Jan McDowell (D)

Regnskapsfører Jan McDowell stilte mot Marchant første gang i 2016, men tok bare 40%.

Hun samlet ikke inn imponerende beløp hverken da eller forut for valget i 2018, men tapte bare 51-48 sist til tross for at hun står meget langt til venstre.

Det jevne resultatet sist, samt at setet nå er tomt, gjør at flere seriøse kandidater brøyter seg inn, men selv om McDowell fortsatt ikke er noen stor pengeinnsamler, er hun brukbart kjent for distriktet og kan hanke inn mange stemmer på det.

Kim Olson (D)

Favoritten er muligens partiets kandidat til landbrukskommisjonær i 2018, Kim Olson. Hun tjenestegjorde 25 år i luftforsvaret som pilot og har siden blitt bonde.

Olson har også vært personalsjef og sjef for et par stiftelser og dessuten medlem av skolestyret i Weatherford, en småby rett vest for Ft Worth. Hun har støtte fra bla. VoteVets og er forholdsvis moderat politisk.

Olson tok drøye 46% mot sittende landbrukskommisjonær Sid Miller (R) i 2018, men tapte dette distriktet med bare 49-48 og hun har klart å omsette sin relative suksess på delstatsplan til klingende mynt i dette racet.

Candace Valenzuela (D)

Lærer og skolestyremedlem Candace Valenzuela kommer fra økonomisk trange kår, men fikk universitetsutdanning på fullt stipend og er nå lærer.

Hun stiller for å «gi noe tilbake», og veldig mye av kampanjen dreier seg om utdanningssaker.

Valenzuela har fått støtte fra damene i Emily’s List og Liz Warren, noe som har gjort at pengetilstrømningen har økt betraktelig, dog ligger hun langt etter Olson.

I tillegg har advokat Crystal Fletcher trukket seg, men står fortsatt på stemmeseddelen og kan fort vekk ta et par prosent. Tre andre stiller også og kan sende dette til en ny runde.

Demokratenes nominasjon i Distrikt 25

Distrikt 25 omfatter Fort Worths sørlige forsteder og løper til området sørvest for Austin. Forretningsmann Roger Wil­liams har hatt en rekke jobber i delstatsadministrasjonen og for det republikanske partiet i Texas. Han vant sitt første kongressvalg i 2012 og tok knappe 54% i 2018. Marginen gjør at dette distriktet bør følges nøye.

Julie Oliver (D)

To demokrater stiller. Advokat Julie Oliver hadde en trøblete oppvekst og ble blant annet gravid som 17-åring. Hun kom seg imidlertid gjennom jusstudiet og har siden jobbet innen både finans og regnskapsbransjen. Hun finner til og med tid til å være yogainstruktør.

Oliver var partiets kandidat i 2018 og tok da knappe 45%. Politisk er hun svært progressiv, med Medicare for alle og grønn New Deal på sitt program.

Hun leder pengeinnsamlingen klart, men ligger fortsatt et stykke bak republikaneren Williams.

Heidi Sloan (D)

Tidligere lærer Heidi Sloan er også i noen grad konkurransedyktig her. Hun er for tiden direktør for en non-profitt som forsøker å hjelpe tidligere hjemløse; de har en slags landsby der blant annet Sloan hjelper til med gårdsdrift.

Sloan er medlem av demokratiske sosialister (AOCs organisasjon) og laaangt ut på venstre fløy. Allikevel ble hun fysisk angrepet av en gjeng kommunistbøller etter et valgmøte i Austin i januar. De mente nemlig at all deltagelse i valg (hvor ingen støtter dem) var en borgerlig greie og måtte bekjempes med vold. Dette forteller deg, kjære leser, hvor fullstendig koko ytre venstre i USA har blitt.

Sloan har samlet inn nok til å drive valgkamp, men er klart underdog.

Demokratenes nominasjon i Distrikt 28

Henry Cuellar (D)

Distrikt 28 løper fra grensen mot Mexico i sør og opp til de vestlige forsteder til San Antonio i nord. Her har vi et sjeldent tilfelle av en sittende demokrat som blir utfordret internt. Jurist og delstatsrepresentant Henry Cuellar (f.1955) ble første gang valgt i 2004 og tok 84% i 2018.

Tidligere president George W. Bush omtalte Cuellar som sin «favorittdemokrat», noe han i stor grad lever opp til; han er en av de mest sentrumsorienterte demokratene i Huset. I tillegg har han bygget opp en ganske mektig politisk maskin i hjembyen Laredo, der han bla. har støtte fra Handelskammeret.

Cuellar leder pengeinnsamlingen klart og sitter på mer penger enn sin utfordrer.

Jessica Cisneros (D)

Han utfordres fra venstre av advokat og aktivist Jessica Cisneros (f.1993). Hun mener at Cuellar er altfor samarbeidsvillig overfor republikanerne og at distriktet fortjener en mer aktivistisk representasjon.

Politisk er Cisneros den typiske millenial, med høylydte oppfatninger om dette og hint og et ungdommelig pågangsmot som vel får sitt endelikt om hun noengang skal få et statsbudsjett til å gå opp. Hun støttes av Emily’s List og flere andre progressive grupper og politikere, men sliter med dårlig lokalt kontaktnett.

Hun har samlet inn mer enn Cuellar de siste månedene, men ligger bak i penger totalt sett.

Dette racet avgjøres nå; ingen andre demokrater stiller, og uansett hvem som vinner, vil vedkommende gruse republikaneren i november.

Demokratenes nominasjon i Distrikt 31

Distrikt 31 omfatter de ytre, nordlige forstedene til Austin og løper på begge sider av Interstate 35 nord til Temple. Tidligere dommer John Carter (R) ble første gang valgt i 2002 og tok knappe 51% mot før nevnte M. J. Hegar i 2018. Trump vant setet 54-41, mens Cruz bare slo O’Rourke 51-48 i 2018.

Christine Mann (D)

Dette har ført til at han både får en rekke interne utfordringer og at mange demokrater vil stille her. En tapende kandidat fra demokratenes 2018-nominasjon, lege Christine Mann stiller igjen. Hun er osteopat og driver en familiepraksis.

Mann er særlig opptatt av kvinnesak og har i mange år vært en ihuga progressiv aktivist. Hun tok nesten 40% mot MJ Hegar i det demokratiske primærvalget forrige gang.

Foran årets valg har hun samlet inn klart mest, men ikke egenfinansiert noe.

Donna Imam (D)

Så har vi dataingeiør og forretningskvinne Donna Imam. Hun har startet egen teknologibedrift og tjent en del på det. Hun er for tiden direktør for en non-profitt som fokuserer på voksenopplæring.

Imam står et stykke til venstre for Mann og har støtte fra flere fagforeninger.

Hun har samlet inn noe, men ledelsen i pengeracet kommer etter et lån på 100,000 til egen kampanje.

Tammy Young (D)

Eiendomsmegler Tammy Young er bystyremedlem i mellomstore Round Rock City og hadde en trøblete oppvekst. Hun ble gravid som hhv. 16- og 19-åring og opplevde en del vold i eget samliv. Da hennes barn ble diagnostisert med ADHD, tok hun utdannelse innen spesialpedagogikk, men er nå eiendomsmegler.

Young betoner sterkt at hun har samarbeidet med republikanere i bystyret og virker også mer pragmatisk enn Mann.

Hun har samlet inn mindre enn de to andre, men i dette feltet er hun den eneste med folkevalgt erfaring og kan derfor komme til å gå videre.

Ytterligere tre demokrater står på stemmeseddelen og dette kan gå til runde #2.

Republikanernes nominasjon i Distrikt 32

Distrikt 32 omfatter de nordlige og nordøstlige forstedene til Dallas, inkludert det nåværende hjemmet til tidligere president George W. Bush. Advokat og tidligere fotballproff Colin Allred (D) erobret det fra en republikaner i 2018 med 52%, og naturlig nok er det en del republikanere som vil ha tilbake setet, selv om trenden her definivt går mot venstre.

Genevieve Collins (R)

Forretningskvinne Genevieve Collins er klar favoritt. Hun er direktør for strategi i et firma som selger skreddersydde testløsninger til skoler rundt omkring i landet.

Collins har ingen folkevalgt erfaring, men er aktiv i republikanske sirkler og hennes bestemor var det første kvinnelige medlem av bystyret i Dallas.

Hun har samlet inn godt med penger og i tillegg lånt kampanjen 125,000 dollar og dertil fått støtte på lederplass fra flere aviser.

Jon Hollis (R)

Assiterende lokaliseringsleder Jon Hollis har jobbet for blant annet store studioer som Warner og Fox, der jobben var å finne steder man kan filme (en langt vanskeligere jobb enn man kanskje skulle trodd).

Hollis prøvde å verve seg som ung mann, men to epileptiske anfall satte snart en stopper for det, så han ble misjonær i Latin-Amerika og Tyskland i stedet.

Han stilte opprinnelig i Californias 29 distrikt, mot Adam Schiff, men byttet over til Texas like før påmeldingsfristen, i følge ham selv fordi han ble sparket fra jobben fordi han var republikaner. Han hadde samlet inn over 80,000 der; penger han tok med seg over til Texas, men etter at han flyttet har pengestrømmen nesten tørket inn.

Floyd McLendon (R)

Den siste som har ressurser til å kjempe om nominasjonen er veteran Floyd McLendon. Han var SEAL-soldat i 13 år og jobbet andre steder i marinen før det. Tiden i marinen tok ham til både Afghanistan og Irak.

McLendon har skrevet bok og livnærer seg for tiden som «inspirerende taler» rundt om i USA.

Han har samlet inn klart mer enn Hollis, men fortsatt langt bak Collins.

Ytterligere to republikanere stiller og dette kan gå til mai.

Republikanernes nominasjon i Distrikt 36

Brian Babin (R)

Distriktet løper fra delstatsgrensen mot Louisiana til Houstons sørlige og østlige forsteder. Tannlege, veteran og borgermester i knøttlille Woodville, Brian Babin (f.1948), ble første gang valgt i 2014 og tok knappe 73% i 2018.

Babin er en typisk backbencher i Kongressen; stokk konservativ i stemmegivning i et distrikt som også er ganske stokk konservativt.

Han har samlet inn bra med penger og hadde dertil mye på bok fra før.

R. J. Boatman (R)

Babin blir imidlertid utfordret av den pensjonerte dommeren R. J. Boatman. Han har tidligere vært politisjef, skoleleder og assisterende professor. For tiden jobber han som eiendomsmegler og har i tillegg et firma som selger metalldetektorer og lignende til skoler.

Han var dommer i en kommunal rettsinstans og er om mulig enda mer konservativ enn Babin, med troskapsed til Trump og murbygging på programmet.

Boatman har samlet inn en del, men også lånt kampanjen over 50,000 dollar. Han skal derfor være konkurransedyktig.