Mer

  Morgenkaffen tirsdag 3. mars: Klobuchar, Buttigieg og O’Rourke for Biden

  I dag er dagen for den store supertirsdagen, og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  1. Klobuchar ute av nominasjonskampen, støtter Biden

  Mandag kveld norsk tid ble det klart at Amy Klobuchar, senatoren fra Minnesota, kaster inn håndkleet. Høydepunktet ble en sterk tredjeplass i New Hampshire. Hun tok turen til Dallas, Texas der hun ga sin støtteerklæring til Joe Biden:

  Tidligere presidentkandidat Beto O’Rourke ga også sin støtte til Biden på det samme valgkamparrangementet i går.

   

  2. Buttigieg støtter Biden

  Pete Buttigieg tok også turen til Dallas, Texas i går for å gi sin støtte til Joe Biden:

  Biden takket for støtten, og sa, i et rørende øyeblikk, at Buttigieg minnet ham om sønnen, Beau.

  Støtteerklæringene til Biden reflekterer det nylige jaget fra de moderate kandidatene og partieliten til å stå samlet bak Biden som motkandidat til Bernie Sanders.

  3. Hva kan forventes i Super Tuesday-statene?

  I dag står den store valgdagen Super Tuesday for tur, med valg i 14 delstater (samt Amerikansk Samoa og Democrats Abroad). Totalt skal 34% av delegatene deles ut i dag. Vi publiserer en skikkelig gjennomgang senere i dag.

  Statene med flest delegater er California, etterfulgt av Texas, North Carolina og Virginia. Det nevnes også at statene som nå skal avholde valg omfatter en bredere utvalg av den amerikanske befolkningen både i form av geografi og demografi enn de tidlige statene. Utfallet av Super Tuesday vil dermed gi et bedre innblikk i hvilke kandidater som nasjonalt har en sjanse å vinne presidentskapet.

  Etter at flere kandidater de tre siste dagen har suspendert sin kampanje er det nå fem kandidater igjen, som konkurrer i dagens Super Tuesday valg; Sanders, Biden, Warren, Bloomberg og Gabbard. For Bloomberg sin del er Super Tuesday første gang han står på stemmeseddelen og har satset stort i disse 14 delstatene.

  Det blir også spennende å se hvordan utfallet av Super Tuesday påvirkes av at Buttigieg nå er ute. En måling fra YouGov/CBS News har kartlagt Buttigieg-velgernes andrevalg:

  1. Warren 35%
  2. Klobuchar 29%
  3. Biden 28%
  4. Sanders 24%
  5. Bloomberg 21%
  6. Steyer 7%
  7. Gabbard 1%

  For øvrig må vi vente på valgresultatene for å se hvordan nominasjonskampen utvikler seg videre.

  4. Sanders’ krever en vise-president som tror på Medicare for All

  Sanders har uttalt at hans running mate må være en som støtter hans kjernesak; Medicare for All – et program der staten finansierer helsesystemet og utgiftene. Imidlertid foreligger det uenigheter blant demokratiske velgere om en slik utforming av helsevesenet, men dette endrer likevel ikke Sanders’ klare posisjon rundt emnet.

  5. Dypdykk i nominasjonskampene i Alabama, California, North Carolina og Texas

  Senere i dag publiserer vi en rekke artikler på AmerikanskPolitikk.no fra vår valganalytiker Jon Henrik Gilhuus. Tema: Nominasjonskampene i Alabama, California, North Carolina og Texas.

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med 2020. Dersom du ønsker lørdagsutgaven av Morgenkaffen, så utgis den som eksklusiv podkast for patrons.

  Ingrid Sofie Stangebye Wentzel
  Ingrid Sofie Stangebye Wentzel
  Masterstudent i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2020.

  Les også