Tidligere kongressmann Darrell Issa (R) gjør forsøk på comeback i et annet distrikt i 2020. Foto: Stanford Center for Internet and Society (CC BY-SA 2.0)

California har ingen senatsvalg eller delstatsvalg i år, men det kan komme til gå livlig for seg i noen kongressdistrikter. Republikanerne tapte flere av dem knepent i 2018 og de bør vinnes tilbake om det skal være noen sjanse for flertall i Huset. Les om dette og mer her!

California er en av fem stater som sparker igang syklusen for kongressvalg i 2020. Delstaten har et litt særegent system der de to med flest stemmer, uavhengig av parti (og hvorvidt noen tar over 50% i første runde) går videre til november. Systemet, som er identisk med det som finnes i Washington, kalles top-two. Valglokalene stenger kl 5 onsdag morgen norsk tid og du kan følge opptellingen her. Merk at erfaringsvis kan det ta dager, ja uker før resultatene er helt klare herfra.

Det som er viktigst er å se på seiersmarginene. Normalt tar demokratene 2-5% mer i november enn de gjør i første runde, som tidligere har gått i juni. I 2018 var det sågar eksempler på demokrater som tok inn over 10% på sine republikanske motstandere. I forbindelse med årets presidentvalg har imidlertid California besluttet å flytte alle sine primærvalg til mars. Siden det er spenning om den demokratiske nominasjonen, ventes det derfor at forholdet er omvendt i år.

Republikanerne gikk altså på flere knepne og forsmedelige tap i denne delstaten i 2018. Deres kongressrepresentanter ble kibbet ut av velgerne både i det 10., 21., 25., 45. og 48. distrikt og i det 39. og 49. gikk åpne seter til demokratene. Skal partiet ha håp om å ta tilbake flertallet i Huset må flere av disse resultatene reverses, men Donald Trumps upopularitet i delstaten gjør dette til en vanskelig oppgave.

I tillegg har jeg inkludert noen seter hvor det neppe er noen tvil om hvilket parti som vinner i november, men der det er intern kamp av en viss spenning.

Første runde i Distrikt 1

Her er det i praksis lite å se; kongressmann Doug LaMalfa (R) kommer til å gå videre, sammen med sin motstander fra 2018, Audrey Denney (D). All spenning her ligger i å se på de samlede stemmetallene for de to partiene.

Første runde i Distrikt 4

Også her er de to kandidatene i praksis klare; kongressmann Tom McClintock (R) og den eneste demokraten som stiller, Brynne Kennedy. Igjen, hold et øye med de totale stemmetallene.

Første runde i Distrikt 8

Distrikt åtte går fra Mono Lake sør til Joshua Tree nasjonalpark, og mye av det er tynt befolket ørken, som f.eks. Death Valley. Lærer og delstatsrepresentant Paul Cook tok dette kon­ser­va­tive dis­triktet i 2012 og tok 60% i 2018. Han tar ikke gjenvalg.

Jay Obernolte (R)

Den tidlige favoritten var delstatsrepresentant og dataingeniør Jay Obernolte (f.1970). Han har gjort det skarpt innen dataspill og driver i dag en bedrift med flere arbeidsplasser i distriktet.

Politisk var han først bystyremedlem og så borgermester i småbyen Big Bear Lake, deretter kom han inn i delstatshuset etter valget i 2014. Distriktet hans dekker 65% av kongressdistriktet, så han starter valgkampen med høy navnegjenkjennelse. Obernolte har i tillegg støtte fra Trump, den avtroppende kongressmannen og de fleste andre også.

Obernolte har skuffet med middelmådig pengeinnsamling, men har selvfinansiert solid.

Tim Donnelly (R)

Imidlertid er det flere andre republikanere som stiller. En av dem har stilt her før, uten å gjøre noen stor suksess; forretningsmann og tidligere delstatsrepresentant Tim Donnelly (f.1966). Han ble valgt inn på Tea Party-bølgen i 2010, men kom bare på tredjeplass da han stilte til guvernør i 2014.

Han stilte mot den allerede ganske konservative Cook både i 2016 og i 2018. Sist gang kom han seg videre til november, der han tapte 60-40. I valgkampen har han klistret seg pinlig tett opp mot alt Trump har gjort og sagt, men det er ikke nødvendigvis det dummeste i dette distriktet.

Han har samlet inn noe, men ligger langt bak Obernolte totalt.

Donnelly har en katalog av vanvittige uttalelser som ville gjort ham uspiselig som kommunestyrekandidat for en bygdeliste i gokk her til lands, men i det klimaet som for tiden herjer republikanske primærvelgere kan det ikke garanteres at han ikke går videre og han har støttefra bla. senator Rand Paul og kongressmann Jim Jordan, som er en av de ledende konservative i Huset.

Jeremy Staat (R)

Den tredje republikaneren med noen sjanse er den tidligere fotballspilleren Jeremy Staat (f.1976). Han spilte for Pittsburg Steelers i noen sesonger, før han meldte seg til tjeneste for marinekorpset i Irak. Etter en tur der ble han fritatt av medisinske årsaker.

I ettertid har han fått seg en utdanning og underviser i dag i sveising ved Bakersfield College.

Også Staat har samlet inn noe, men ikke imponerende summer.

Chris Bubser (D)

Den eneste seriøse demokraten er bioingeniør Christine «Chris» Bubser, som stilte her før Cook kunngjorde sin tilbaketreden.

Bubsers store sak er reform av helsevesenet og i særdeleshet adgang på billigere medisiner. Hun har samlet inn mest av hele hurven og har faktisk en sjanse dersom det nå skulle gå så galt at hun får med seg Donnelly videre. Mot de to andre skal hun imidlertid være sjanseløs.

Første runde i Distrikt 10

Distrikt 10 omfatter sentrale strøk rundt Modesto, sørøst for San Francisco.

Josh Harder (D)

Professor og forretningskonsulent Josh Harder (f.1986) slo ut den sittende republikaneren i 2018 med 52-48, men setet gis gode muligheter for å vippe tilbake. Clinton vant en knepen 49-46 seier her.

Det er ingen andre seriøse demokrater som stiller, så Harder kommer til å vinne første runde klart, men det er ganske uvisst hvem av tre republikanere som vil slå følge med ham til november.

Bob Elliott (R)

Veteran og fylkesråd i San Joaquin County Bob Elliott hadde egentlig siktet seg inn på delstatssenatet, men skiftet over til dette racet i mai i fjor. Han ble umidddelbart omfavnet av partiet, som i ham så en valgbar kandidat med folkevalgt erfaring.

Han har i tillegg en sterk militær biografi, med en mastergrad i internasjonal sikkerhet og obersts grad i elitestyrken Green Berets. Etter forsvaret har han jobbet for General Electrics og Westinghouse, to giganter i forretningsverdenen.

Elliott har ikke samlet inn imponerende summer, men nok til å være konkurransedyktig.

Ted Howze (R)

Veterinær og tidligere bystyremedlem i Turlock, Ted Howze kom sjokkerende nær ved å stenge Harder ute fra andre runde i 2018; han tok 14.6% mot 17% for demokraten. Dog blamerte han seg med helt idiotiske påstander om valgfusk etter at Harder slo ut den sittende republikaneren i november.

Han prøver igjen i år, og har fått støtte fra bla. tidligere kongressmann Jeff Denham, som tapte for Harder i 2018, men det er også mange som anser ham for å være for konservativ og for kontroversiell, særlig på innvandring. Han omfavner også den svært upopulære Trump, hvilket gjør ham generelt lite valgbar i denne staten.

I dette racet leder han klart den republikanske pengeinnsamlingen grunnet lån til seg selv på over en halv million dollar, men han har også samlet inn en del.

Marla Livengood (R)

Den siste seriøse republikaneren er lobbyist og tidligere kongressrådgiver Marla Livengood. Hun er utdannet landbruksøkonom og jobber for den californiske jordbærkommisjonen. Også tidligere har hun hatt jobber i tilknytning til jordbruket i området, samt i transportsektoren.

Politisk er hun forholdsvis moderat og er, som Elliott, mer fokusert på praktiske løsninger for folk flest og ingen høytflygende ideolog. Dermed kan hun komme til å splitte stemmene med ham og tillate den mer ekstreme Howze å gå videre.

Hun har imidlertid ikke samlet inn i nærheten av det de to førstnevnte har, så det vil vel komme som en liten overraskelse om hun går videre.

Ytterligere to demokrater stiller.

Første runde i Distrikt 16

Distrikt 16 inneholder sørlige, sentrale deler av staten, blant annet byene Fresno og Merced.

Jim Costa (D)

Den forholdsvis sentrumsorienterte bonden og delstatssenatoren Jim Costa (f.1952) ble valgt første gang i 2004, og tok 58% i 2018. Han har lagt vekt på erfaring og de resultater han mener han har skaffet sitt område.

Han leder pengeinnsamlingen, men kan først og fremst lene seg på over 400,000 dollar han har igjen fra tidligere kampanjer. Det meste av partiapparatet er også i hans hjørne.

Esmeralda Soria (D)

Han utfordres fra venstre av jurist og bystyremedlem i Fresno, Esmeralda Soria. Hun er datter av mexicanske innvandrere og har tidligere vært politisk rådgiver for et par politikere i delstatsforsamlingen. I tillegg er hun professor ved det lokale colleget.

Politisk står Soria et godt stykke til venstre, og hun mener distriktet blir for dårlig representert med den moderate Costa. Hun vil ikke lenger «vente på sin tur», som hun sier.

Hun har samlet inn ok med penger og har fått støtte fra en av delstatens største fagforeninger.

Kevin Cookingham (R)

Republikanerne stiller med eiendomsmegler og pensjonert lærer, rådgiver og rektor Kevin Cookingham. Heller ikke han har samlet inn store beløp, men det at han er den eneste republikaneren betyr trolig at han går videre; det ville være noe av en sensasjon om to demokrater går videre herfra.

Cookinghams eneste sjanse til å vinne i november er nok at Soria går videre sammen med ham og at det blir en opphetet batalje demokratene imellom.

I tillegg stiller professor og tidligere diplomat Kim Williams for demokratene. Hun har knapt samlet inn penger, men vil ta stemmer fra Soria.

Første runde i Distrikt 18

Kongressdistrikt 18 omfatter en del av de sørlige forstedene til San Francisco.

Anna Eshoo (D)

Politisk rådgiver og fylkesråd Anna Eshoo (f.1942) representerer det i dag. Hun startet å få toppverv i partiet på 70-tallet og har selvsagt all mulig politisk erfaring. Eshoo er blant de eldste medlemmer av Huset, men har ikke gitt tegn til å gi seg.

Politisk står hun trygt på venstresiden i partiet, men er dog klart establishment og en nær alliert av Speaker Nancy Pelosi. Hun har fremlagt flere lovforslag i samarbeid med teknologisektoren, som er så viktig for San Francisco-området.

Eshoo har samlet inn nesten tre ganger så mye som sin utfordrer i vanlige donasjoner og har i tillegg store bidrag fra politiske komiteer.

Rishi Kumar (D)

Hun utfordres ikke desto mindre av forretningsmannen Rishi Kumar, som er mekanisk ingeniør og bystyremedlem i Saratoga City. Han jobber for et selskap i Silicon Valley og har 14 år bak seg i IBM.

Han snakker mye om å bruke teknologi for å forbedre folks liv og for å gi dem nye muligheter til samfunnsdeltagelse, og dette, sammen med hans relative ungdom skaper en klar kontrast til den aldrende Eshoo. I tillegg fremstiller han seg som en progressiv reformist, i kontrast til Eshoo, som er establishment så det holder.

Kumar har samlet inn nok til å drive valgkamp, men det vil vel komme som en overraskelse om han greier å få has på Eshoo.

Dette resultatet vil først og fremst fortelle oss om det er noen vits i å følge denne valgkampen noe videre, eller om Eshoo vil feie Kumar fullstendig av banen.

Første runde i Distrikt 21

Her er det også ganske sikkert hvem som går videre; kongressmann T. J. Cox (D) og mannen han såvidt beseiret i 2018, tidligere kongressmann David Valadao (R). De vil gjenta bataljen i november, så dette valget blir mer som en gigantisk meningsmåling å regne.

Første runde i Distrikt 22

Distrikt 22 ligger i det sørlige, sentrale California, og inkluderer byene Clovis og Tulare.

Devin Nunes (R)

Agronom Devin Nunes (f.1973) har sittet i Huset siden 2003 og tok knappe 53% i 2018. Nunes var inntil 2018-valget leder for etterretningskomiteen og var involvert i all viraken rundt Trump og russisk innblanding i 2016-valget, en rolle han ikke alltid kom helt heldig ut av og bråket og kritikken har ikke stilnet etter hans opptreden i riksrettssaken.

Den lave stemmeandelen gjør at det kan være interessant å se hvem som ellers går videre til andre runde. Nunes har så langt konsentrert seg om å samle inn store summer foran november.

Bobby Bliatout (D)

Tre demokrater kjemper om andreplassen; den med et visst navn er helseforetaksdirektør Bobby Bliatout, som tok tredje plass (etter Nunes og den demokratiske kandidaten) i 2018.

Naturlig nok er kampen for reform av USA helseforsikringssystem hans kampsak. Han har fått støtte fra delstatspartiet, og det betyr ekstra tilgang til både penger og personale.

Bliatout tok bare 5% forrige gang, men har samlet inn ok med penger, dog inkludert et lån på over hundre tusen dollar til egen kampanje.

Phil Arballo (D)

Hovedkonkurrent (skal vi gå etter pengeinnsamlingen) er finansrådgiver Phil Arballo. Han kommer fra små kår, men har jobbet seg opp som forretningsmann og sitter nå i styret for det latinske handelskammeret i Fresno.

Arballo har støtte fra partiets kandidat i 2016, Andrew Janz og mange fagforeninger og har samlet inn desidert mest, uten en krone i selvfinansiering.

Den tredje kandidaten er revisor og bilforhandler Dary Rezvani. Han har samlet inn noe penger, men skal ikke være en faktor her.

Første runde i Distrikt 25

Distrikt 25 ligger i det sørlige California og inneholder områdene nord og øst for Los Angeles. Non-profittdirektør Katie Hill beseiret den sittende republikaneren med 54% i 2018, men gikk av 3. november i fjor etter en usalig smørje av utroskap, skilsmisseforhandlinger og mulige forhold til underordnede i staben i Kongressen (big no-no!). Det er utlyst nyvalg her samtidig med det ordinære primærvalget; dersom ingen tar 50% blir det en andre runde 12. mai.

Christy Smith (D)

Hill gikk ut med offentlig støtte til delstatsrepresentant Christy Smith (f.1969), som annonserte sitt kandidatur og gikk ut med en agressiv kampanje omtrent så fort Hill hadde trukket seg. Smith har støtte fra omtrent alt av størrelser i det demokratiske partiet.

I 2018, på andre forsøket, tok Smith et sete i delstatshuset som hadde vært republikansk siden 1978, og hun samlet inn to millioner dollar til det valget. Hun startet sin karriere som analytiker i det føderale utdanningsdepartementet og har bla. sittet i skolestyret lokalt.

I denne valgkampen har hun samlet inn mest av demokratene, og vil være en sterk kandidat i november.

Cenk Uygur (D)

Hennes opprinnelige kroningsferd til november ble imidlertid komplisert da advokat og tv-kjendis Cenk Ugyur (f.1970) annonserte at han ville stille. Han bor egentlig i det 28. distriktet, men er kjent nok i progressive kretser til at han våger å hoppe hit for å stille.

Ugyur leder et talkshow kalt «Young Turks» og er blitt en celebritet for skrotvenstre i USA. Han har imidlertid fått en del kritikk for at han i yngre år var ganske verdikonservativ og det er de som mener at han fortsatt ikke er helt «reformert» som progressiv. Ugyur fikk f.eks. støtte fra Bernie Sanders og kongressmann Ro Khanna, men et sant hylekor av aktivister overbeviste begge om å trekke tilbake støtten.

Det har ikke hindret Uygur fra å samle inn nesten like mye penger som Smith.

Steve Knight (R)

Favoritten på republikansk side er muligens forretningsmann og tidligere kongressmann Steve Knight (f.1966), som tapte for Hill i 2018.

Han er i overkant sosialkonservativ for dette setet og mange republikanere i delstaten var glad til for å bli kvitt ham, fordi de anser ham som dårlig til å samle inn penger og dårlig til å drive valgkamp.

Nå forsøker han å gjenvinne det, og har samlet inn greit med penger uten å imponere.

George Papadopoulos (R)

Knight får konkurranse av en Trumptilhenger par excellence, George Papadopoulos (f.1987). Han var utenrikspolitisk rådgiver for Trumpkampanjen og røk i føderalt fengsel i 12 dager for å ha løyet til FBI om sine kontakter med russerne i 2016. Han er særlig tungt inne i oljeindustrien og har bla. ivret for at hans etniske opprinnelsesland Hellas skal hjelpe Israel med å utvikle en oljesektor og han har jobbet som oljekonsulent.

I 2017 ble han arrestert og innrømmet å ha løyet til FBI. Trump på sin side løy som vanlig om hvor godt han kjente sin tidligere rådgiver: «young, low level volunteer named George, who has already proven to be a liar«. I ettertid har Trump imidlertid omfavnet Papadopoulos’ konspirasjonsteori om at FBI satte oppe en felle for ham for å rettferdiggjøre sin etterforskning av presidenten.

Han har skuffet i pengeinnsamlingen, men det er mulig at Trumplojaliteten er nok til å sende ham videre.

Mike Garcia (R)

En pengesterk tredjemann er forsvarskontraktør og veteran Mike Garcia. Han deltok i den andre gulfkrigen i 2003 som jagerpilot for marinen og hadde over 30 tokt over Irak. Han tilbragte nesten 20 år i jobben, før han ble sivilist i 2009.

Garcia har siden jobbet for Raytheon, et av de største kontraktørfirmaene som jobber for det amerikanske forsvarsdepartementet. I tillegg driver han oppussing og utleie av eiendom på siden.

Han har selvfinansiert over hundre tusen, men også samlet inn klart mest av republikanerne og faktisk også mer enn Smith.

I alt er det seks demokrater og seks republikanere på stemmeseddelen, så det kan være verdt å merke seg de totale stemmetallene for de to partiene.

Første runde i Distrikt 39

Også her er det i praksis bare to kandidater; kongressmann Gil Cisneros (D) og kvinnen han såvidt beseiret i 2018, tidligere delstatsrepresentant Young Kim (R). Igjen; dette går til runde to i november; det som er interessant her, er å se på marginene.

Første runde i Distrikt 45

Distrikt 45 omfatter deler av Orange fylke.

Katie Porter (D)

Jussprofessor Katie Porter (f.1974) slo ut den sittende republikaneren i 2018 med 52%, men republikanerne har ikke gitt opp håpet om å ta setet tilbake. Porter har, til tross for den lave marginen, stemt solid til venstre så langt. Hun har også samlet inn uhorvelig mye penger til gjenvalget.

Selv om en annen demokrat stiller, kommer Porter til å vinne første runde glatt. Spenningen dreier seg om hvem av republikanerne som går videre sammen med henne.

Peggy Huang (R)

Første kvinne ut er jurist, aktor og bystyremedlem i Yorba Linda, Peggy Huang (f.1970). Hun er født på Taiwan, men ankom USA som sjuåring. Huang har støtte fra en del lokale politikere, samt fra senator Bill Cassidy.

Hun har samlet inn en del, men også selvfinansiert med et lån fra egne lommer. Huang er muligens den mest moderate republikaneren.

Greg Raths (R)

Forretningsmann og tidligere marinesoldat Greg Raths stilte her i både 2014 og 2016. Han har samlet inn en del penger, men også han har gitt kampanjen en del fra egne konti. Navnet hans er også kjent for velgerne fra de to foregående årene, men det kan slå begge veier.

Raths sluttet i marinekorpset i 2004 med obersts grad. Fra tiden i forsvaret fløy han F-18 i den første Irakkrigen og senere jobbet han bla. i Det hvite hus. I pensjonisttilværelsen er Raths blitt bystyremedlem i Mission Viejo, en stor forstad til Los Angeles og har posisjonert seg som den mest konservative kandidaten.

Han har samlet inn greit med penger og selvfinansiert noe, men kampanjen fikk en skrape da det ble kjent at de hadde betalt et par konservative navn for deres støtte.

Don Sedgwick (R)

Så har vi forretningsmannen Don Sedgwick (f.1964). Han er borgermester i Laguna Hills og tidligere skolestyremedlem. Han har samlet inn desidert mest cash, og det på egen hånd. Ikke at han vanter penger; familien kontrollerer en kjede på over 200 juvelbutikker.

Hans fokus har vært på at han har krympet det lokale byråkratiet og gjort det mer effektivt; fått mer ut av hver skattekrone. Nå ønsker han å gjøre det samme i DC.

Sedgwick har samlet inn desidert mest av republikanerne.

Lisa Sparks (R)

Siste kvinne ut er Lisa Sparks. Hun sitter i skolestyret i Orange County, har en doktorgrad og er fakultetsleder ved et lokalt universitet.

Hun har fått noe pepper for at hun ikke bor i distriktet, men bedyrer at det er rent midlertidig.

Sparks har samlet inn ok med penger, men ikke selvfinansiert noe.

Ytterligere to republikanere stiller.

Første runde i Distrikt 48

Her er det i praksis avklart hvem som går videre; kongressmann Harley Rouda (D) og fylkesråd Michelle Steel (R). Sjekk marginene.

Første runde i Distrikt 49

Her er det kun to påmeldte kandidater; kongressmann Mike Levin (D) og borgermester Brian Maryott (R). Følg med på de totale stemmetallene.

Første runde i Distrikt 50

Distrikt 50 omfatter områdene øst og nord for selve San Diego by.

Forretningsmann og veteran Duncan Hunter overtok et overlappende distrikt etter sin far ved valget i 2008 og tok 52% i 2018. I slutten av august 2018 ble han og kona siktet for flere økonomiske misligheter og han gikk av 13. januar i år. Hunters avgang kom for sent til at det blir utlyst nyvalg her før det ordinære valget i november.

Ammar Campa-Najjar (D)

Den demokratiske utfordreren fra den gang, Ammar Campa-Najjar (f.1989), stiller igjen. Han kom farlig nær forrige gang og har selvsagt rettet skytset mot Hunter for korrupsjon. Det kan bli vanskeligere for ham nå når Hunter er ute av spillet.

Campa-Najjar er halvt palestinsk og har synspunkter, bla. om Midt-Østen, som ligger langt til venstre for hva dette distriktet normalt vil akseptere og han skal få store problemer med å ta det, selv om han garanter kommer seg videre til andre runde.

Han har samlet inn helt greit med midler, men mindre enn to av republikanerne.

En annen, mer «normal» demokrat, Marisa Calderon, stilte også. Hun har i nesten et tiår vært direktør for den nasjonale foreningen for hispanjolske eiendomsmeglere. Calderon sa i slutten av januar at hun trakk seg pga. sin fars helsetilstand, men hun vil bli stående på stemmeseddelen og kan komme til å ta en del stemmer.

Darrell Issa (R)

Tre seriøse republikanere kjemper om en plass i november; den ene er den republikanske tidligere kongressmannen i det stadig mer demokratiske 49. distriktet, Darrell Issa (f.1953). Han tok ikke gjenvalg i 2018 etter å ha såvidt skviset seg gjennom til en ny periode i 2016. Distriktet ble overtatt av en demokrat som tok 56%, så Issa ville nok blitt slått ut uansett.

Issa var hatet og avskydd av venstresiden for sine mange etterforskninger av Obamaadministrasjonen, så mange republikanere vil nok juble over å få ham tilbake; dog ikke alle – fiskalkonservative Club for Growth har kjørt TV-reklamer mot ham. Fire andre kandidater trakk seg for øvrig i september og ga sin støtte til Issa, i tillegg støttes han av faren til Hunter, som hadde setet tidligere og San Diegos borgermester, Kevin Faulconer.

Issa har samlet inn godt med penger og i tillegg spyttet i 1,2 mill fra egne lommer så langt. Han var et av de mest velstående medlemmer av Kongressen og kan finansiere valgkampen etter eget forgodtbefinnende.

Carl DeMaio (R)

Så har vi forretningsmann, radiovert og tidligere delstatsrepresentant og bystyremedlem i San Diego, Carl DeMaio (f.1974). Han var partiets kandidat til borgermester i 2012, men tapte for demokraten Bob Filner, som senere måtte gå av i en metoo-skandale før metoo var oppfunnet.

Deretter var han republikanernes kandidat i det 52. distriktet i 2014, da han tapte særs knepent for demokraten Scott Peters etter en meget grisete kampanje, der mange mente at demokratene brukte DeMaios homofili mot ham. I 2016 stemte han på libertarianeren Gary Johnson i stedet for Trump.

DeMaio har vært sterkt kritisk mot Issa, som har vært meget tilbakeholden med å kritisere den avgåtte Hunter; ja, Issa har til og med gått så langt at han mener at Trump burde benådet Hunter.

I denne valgkampen har han halt inn gode penger, men de vil blekne mot Issas formue. Politisk er DeMaio ganske verdiliberal, men har gått klart til høyre for å tilpasse seg Trumps tidsalder. Han har alltid vært mer konservativ på økonomiske spørsmål.

Brian Jones (R)

Den siste seriøse kandidaten er delstatssenator Brian Jones (f.1968). Hans distrikt overlapper ganske akkurat dette og han har gått gradene fra bystyremedlem i Santee City (en mellomstor forstad til San Diego) til delstatsrepresentant til sitt nåværende verv. Han stilte til dette setet i 2008, men ble moset av Duncan Jr.

Jones var forretningsmann før politikken tok ham. Han har ikke samlet inn så mye som de to andre, men dersom velgerne opplever at de to andre republikanerne bare kjegler, så kan han kanskje snike seg videre.

I januar kom det til kraftige medieraksjoner etter at Issa slapp en reklame som sånn helt tilfeldig slumpet til å nevne I STORE OVERSKRIFTER at DeMaio er homofil. Reklamen avslørte imidlertid også at DeMaio har gått fra sterk kritikk av Trump i 2016 til å mene at Issa ikke gir Trump sterk nok støtte i 2020. De to har i tillegg kranglet høylytt om hvem som er mest for muren og en streng innvandringspolitikk. Det er slikt som bare kan hjelpe Jones, men den ene målingen tatt opp her viser dødt løp mellom Issa og DeMaio, med Jones langt bak.

Første runde i Distrikt 53

Distrikt 53 omfatter de sentrale og østlige delene av San Diego fylke, bl.a El Cajon og er solid demokratisk. Sosialarbeider og delstatsrepresentant Susan Davis har representert et overlappende distrikt siden 2001 og tok 69% i 2018. Hun tar ikke gjenvalg og tre seriøse demokrater kjemper om å erstatte henne.

Georgette Gomez (D)

Den meste kjente er lederen for San Diegos bystyre, Georgette Gomez. Hun er den første (åpent) lesbiske som er blitt valgt til bystyret og står ganske langt ut til venstre, bla. var hun tidligere medlem i De Grønne. Gomez fikk imidlertid den offisielle støtten til delstatspartiet; det sier kanskje mest om hvor langt til venstre demokratene i California nå står.

Hun har i hele sitt voksne liv vært en eller annen form for aktivist, fra forkjemper for kvinner utsatt for vold i hjemmet til leder for en koalisjon som kjempet for å holde blymaling og forurensende fabrikker ute av sitt nabolag.

Gomez har såvidt samlet inn mest, men har ikke selvfinansiert.

Sara Jacobs (D)

Hun får konkurranse fra en meget velfinansiert Sara Jacobs (f.1989), som stilte også i 2018. Hun har tidligere jobbet i utenriksdepartementet og i FN under Barack Obama og hun var utenrikspolitisk rådgiver for Hillary Clintons 2016-kampanje.

Hun var bare drøye 3000 stemmer fra å nå andre runden i det 49. distriktet i 2018, men kom bare på tredjeplass.

Jacobs har samlet inn nesten like mye som Gomez og har i tillegg lagt i over en halv million dollar fra egne lommer.

Janessa Goldbeck (D)

En annen kandidat er Janessa Goldbeck (f.1985). Hun er veteran fra marinekorpset, men jobber nå som kommunikasjonskonsulent. Også Goldbeck er lesbisk.

Hun jobbet opprinnelig med utenrikspolitikk, men da «Don’t Ask, Don’t Tell» ble opphevet i 2010 gikk hun inn i forsvaret. Hun har støtte fra VoteVets og San Diego Tribune.

Hun har samlet inn langt mindre enn de to andre og det vil vel komme som en liten overraskelse om hun tar seg videre.

I tillegg stiller en drøss mindre velfinansierte navn for demokratene. Hvem som helst av de tre over her kan gå videre, og med bare tre republikanere (som trolig kommer til å dele på ca. 30%) og en drøss andre demokrater som stiller, er det teoretisk mulig (om enn ikke sannsynlig) at demokratene blir helt låst ute fra andre runde. På den annen side kan det godt være at to demokrater går videre. Den ene målingen tatt opp her, gir Jacobs en klar ledelse.