Mer

  Morgenkaffen mandag 2. mars: Buttigieg kaster inn håndkleet

  Det er én dag igjen til supertirsdagen med valg i 14 delstater, og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  1. Pete Buttigieg kaster inn håndkleet

  Like etter midnatt norsk tid kom nyheten om at tidligere South Bend-borgermester Pete Buttigieg kaster inn håndkleet. Han tok 1. plassen i Iowa (vel, uavgjort), 2. plassen i New Hampshire, 3. plassen i Nevada og 4. plassen i South Carolina. Det var klart at kampanjen ikke hadde samlet inn nok penger til å konkurrere tilstrekkelig på supertirsdagen (14 delstater.

  2. Resultater fra South Carolina

  På lørdag avholdt South Carolina sitt primærvalg og Biden stakk av med en overlegen seier. Valgresultatene:

  1. Biden 48,4 %
  2. Sanders 19,9%
  3. Steyer 11,3%
  4. Buttigieg 8,2%
  5. Warren 7,1%
  6. Klobuchar 3,1%
  7. Gabbard 1,3 %

  Det er kun to av kandidatene som dermed gjorde det godt nok til å få med seg delegater fra South Carolina: foreløpig har Biden fått med seg 33 delegater og Sanders 11 delegater. De ti resterende delegatene er enda ikke fordelt.

  Biden gjorde det bedre enn de fleste meningsmålingene hadde anslått på forhånd, der han gjennomsnittlig fikk en antatt oppslutning på 31-35%. Det er også verdt å merke seg at Biden vant alle distriktene i staten.

  Selv om Sanders kom på en andreplass var han langt unna Biden. «You cannot win them all», uttalte han i sin tale natt til søndag, i det han siktet til at han har vunnet de foregående statene.

  Buttigieg, Warren og Klobuchar gjorde et dårlig valg. Alle de tre kandidatene fikk en oppslutning på 5% eller mindre blant svarte velgere. Slike tall setter et stort spørsmålstegn rundt kandidaturet til kandidatene ettersom svarte velgere utgjør en av kjernegruppene i Det demokratiske partiet.

  Sammenholdt med resultatene i de tidligere statene er delegat-stillingen som følger (foreløpig):

  1. Sanders – 56 delegater
  2. Biden – 48 delegater
  3. Buttigieg – 26 delegater
  4. Warren – 8 delegater
  5. Klobuchar – 7 delegater

  Det trengs 1991 for å sikre nominasjonen. På supertirsdagen 3. mars – i morgen! – kjempes det om 1357 delegater, hele 34 % av landsmøtedelegatene.

  3. Bidens kampanje med nytt liv

  Etter en brakseier i South Carolina hadde Biden følgende å si til sine støttespillere: «For all of those who have been knocked down, counted out, left behind – this is your campaign […] Now, thanks to all of you, the heart of the democratic party, we just won and we won big because of you”

  South Carolina er den første staten Biden vinner, hvilket var svært viktig for hans overlevelse i nominasjonskampen. Det var store forventninger til Biden i akkurat denne staten, og at han derfor leverte et godt resultat var viktig. Biden har i løpet av hans kandidatur hevdet at han har stor støtte blant den afroamerikanske befolkningen – en gruppe som utgjør kjernevelgere i det demokratiske partiet. Ettersom Biden vant South Carolina, en stat der omtrent 60% av den demokratiske velgerbasen er afroamerikanere, har nå endelig fått bevist at han faktisk har denne støtten. Det nevnes også Bidens støtte strekker seg lengre enn de. Selv i distrikter med få afroamerikanske velgere har Biden stor oppslutning (nær 40%).

  Etter den foreløpige tellingen av resultatet i South Carolina leder Sanders med 8 delegater over Biden. Når det er sagt er det fortsatt en lang vei igjen til å vinne flertallet av delegatene (1991 delegater), og alt kan skje i løpet av morgendagens valg under Super Tuesday. Det er i hvert fall klart at Biden trenger gode resultater fra statene som har valg denne dagen. En av Bidens klare utfordringer er at det fortsatt er mange kandidater med i nominasjonskampen og at han trenger å gjøre seg som det klare alternativet til Bernie Sanders. Det må bli et to-kandidat-løp. Per nå kjemper han tildels om de samme stemmene som de øvrige kandidatene (Buttigieg, Warren, Klobuchar og Bloomberg).

  4. Steyer ute av nominasjonskampen

  Tom Steyer kunngjorde natt til søndag norsk tid, etter at resultatene fra South Carolina var klare, at han gir seg. Steyer forklarer selv at det skyldes at han ikke lenger så det som mulig å vinne nominasjonen. Til tross for en tredjeplass i South Carolina var dette et dårlig resultat for Steyer, som hadde satset stort på staten.

  Steyer har ikke gitt sin støtteerklæring til noen av de gjenværende kandidatene men har uttalt at han kommer til å jobbe side om side med hvem enn demokratene velger som sin presidentkandidat. Uansett hvem det blir er vedkommende «a million times better than Trump. Trump is a disaster.»

  5. Innsamlingstall

  Flere av kampanjene har kunngjort pengeinnsamlingstallene for februar.

  Biden samlet inn $ 5 millioner på lørdag alene, godt hjulpet av en tidlig kunngjøring av seieren i South Carolina.

  Sanders på sin side samlet inn hele $ 46,5 millioner i løpet av februar – med mer enn 2,2 millioner donasjoner utgjør dette en gjennomsnittlig donasjon på $ 21. Videre har Sanders, siden han kunngjorde sitt kandidatur, fått inn mer enn 8,7 millioner donasjoner – og dermed forbigått antall donasjoner fra kampanjen i 2016.

  Warren kunngjorde på sin side at kampanjen har samlet inn mer enn $ 29 millioner.

  Tidligere i februar kom Buttigieg-kampanjen med et rop om hjelp: De trengte å samle inn $ 13 millioner innen Super Tuesday for å holde momentumet gående. Tidlig lørdag sa Buttigieg at de er mer enn 60% på vei mot dette målet, men de nådde det ikke, og nå er det altså over for Buttigiegs 2020-håp.

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med 2020. Dersom du ønsker lørdagsutgaven av Morgenkaffen, så utgis den som eksklusiv podkast for patrons.

  Ingrid Sofie Stangebye Wentzel
  Ingrid Sofie Stangebye Wentzel
  Masterstudent i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2020.

  Les også