Mer

  Morgenkaffen fredag 28. februar: Momentum for Biden i South Carolina

  Det er 1 dag igjen (!) til primærvalget i South Carolina, 4 dager igjen til supertirsdagen, og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  1. Nye South Carolina-målinger: Momentum for Biden

  Dagen før valgdagen i South Carolina tar vi med oss tre ferske målinger som alle viser Joe Biden i tet:

  Monmouth University (A+ rating fra FiveThirtyEight):

   1. Joe Biden 36% (+3 siden oktober 2019)
   2. Bernie Sanders 16% (+4)
   3. Tom Steyer 15% (+11)
   4. Elizabeth Warren 8% (-8)
   5. Pete Buttigieg 6% (+3)
   6. Amy Klobuchar 4% (+2)
   7. Tulsi Gabbard 1% (ingen endring)
   8. Ubestemt 15% (ingen endring)

  Kampen mot Trump i november er også et tema i målingen. 44% av de demokratiske velgerne her tror at presidenten blir gjenvalgt, mens 46% tror at den demokratiske kandidaten vil gå av med seieren. Velgerne er også ute etter en kandidat som scorer godt på valgbarhet. 66% sier at det å slå presidenten trumfer konkrete politiske mål. Feilmarginen i denne målingen er på +/- 4,6 prosentpoeng.

  Emerson College (A- rating fra FiveThirtyEight):

   1. Joe Biden 41 % (!)
   2. Bernie Sanders 25 %
   3. Pete Buttigieg 11 %
   4. Tom Steyer 11 %
   5. Amy Klobuchar 6 %
   6. Elizabeth Warren 5 %
   7. Tulsi Gabbard 2 %

  Change Research (C rating fra FiveThirtyEight):

   1. Joe Biden 28 %
   2. Bernie Sanders 24 %
   3. Tom Steyer 16 %
   4. Elizabeth Warren 12 %
   5. Pete Buttigieg 11 %
   6. Tulsi Gabbard 5 %
   7. Amy Klobuchar 4 %

  Verdt å merke seg om sistnevnte måling, fra Change Research:

  2. Bloomberg-kampanjen dysser ned Bidens ledelse i South Carolina

  Resultatet i South-Carolina kommer ikke til å bety noe, ifølge Bloomberg-kampanjens rådgiver, Kevin Sheekey. Uttalelsen kommer samtidig som målingene viser at Joe Biden har en solid ledelse i en stat der Bloomberg ikke konkurrerer engang.

  Fokuset til Bloomberg-kampanjen ligger naturligvis på de 14 supertirsdag-statene (3. mars, i tillegg til Amerikansk Samoa og Democrats Abroad), og Sheekey hevder at South Carolinas rolle bare vil være viktig for Joe Biden.

  “Obviously it’d be an enormous blow to the vice president if he lost or just won by a little. But either way South Carolina is not going to matter.”

  I FiveThirtyEight sin modell for de nasjonale målingene er det jevn kamp om andreplassen bak “front-runneren” Bernie Sanders. I modellen får Biden 16,3%, mens Bloomberg har 15,6%.

  Spørsmålet er hvor stor boost Biden kan ta med inn mot supertirsdagen dersom den tidligere visepresidenten tar seieren med klar margin i South Carolina på lørdag.

  3. Sanders møter motstand blant den demokratiske partieliten

  New York Times har intervjuet en rekke ledende demokrater, inkludert 93 superdelegater. Kun 9 av de 93 intervjuede superdelegatene gir uttrykk for at Sanders burde få nominasjonen dersom han har flest delegater, men mangler et flertall…

  Ifølge artikkelen skal Senatets minoritetsleder Chuck Schumer (D-New York) og Speaker of the House Nancy Pelosi (D-California) skal stadig få advarsler fra partifeller om at valget i november kan få store konsekvenser for demokratene i Kongressen med Bernie Sanders som demokratenes presidentkandidat.

  Det kommer også frem at flere av demokratene som er intervjuet skal være villige til å gå imot eget parti dersom det kan bidra til å stoppe nominasjonen av Sanders på landsmøtet. Vi tar det foreløpig med en klype salt, og vender tilbake til spekulasjonene når vi har noen flere valgresultater å snakke om.

  Til slutt: Det demokratiske partiet i Iowa er ferdig med omtellingen av resultatene fra 23 valgkretser hvor både Sanders- og Buttigieg-kampanjen hadde bedt om at stemme skulle stemmes på nytt. Resultat viser at Buttigieg fortsatt leder med en ekstremt tynn margin: 562.954 delstatsdelegater mot 562.021.

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med 2020. Dersom du ønsker lørdagsutgaven av Morgenkaffen, så utgis den som eksklusiv podkast for patrons.

  Henrik Skotte
  Henrik Skotte
  Lektorstudent i historie og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også