Mer

  Morgenkaffen onsdag 26. februar: Bernie angripes

  Det er 3 dager igjen til primærvalget i South Carolina, 6 dager igjen til supertirsdagen, og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  I natt gikk demokratenes 10. TV-debatt av stabelen i South Carolina. Den får vi ikke oppsummert her, men få med deg nyeste episode av 2020, om nattens debatt i Charleston:

  1. Sanders under angrep

  Mike Bloomberg fortsetter sine utfall mot Bernie Sanders, og Bloombergs kampanje har fått utført en meningsmåling som viser at Sanders som demokratenes presidentkandidat ville være en betydelig hemsko for andre kandidater nedover stemmeseddelen i november.

  Målingen, som er utført blant velgere i 40 utsatte distrikter som i dag har demokratiske kongressmedlemmer, viser at Sanders er mindre populær enn Donald Trump, riktignok bare med ett prosentpoengs margin. Gapet blir, kanskje ikke så uventet, større når respondentene får opplest en rekke negative påstander om Sanders.

  Det er ikke bare fra Bloomberg at Bernie nå møter angrep. Joe Biden har lansert en digital reklamefilm som angriper Sanders etter at det kom frem at Sanders vurderte å stille mot president Obama i nominasjonsvalget i 2012. Sanders benekter selv dette.

  Pete Buttigieg har på sin side lansert en TV-reklame som angriper Sanders for hans “Medicare For All”-plan, og promoterer Buttigiegs egen “Medicare For All Who Want It”-plan, som vil la dem som ønsker det beholde sin private helseforsikring. På Twitter smeller han også til mot Sanders’ kommentarer om Castro-regimet på Cuba.

  2. Pete kjøper reklameplass

  Pete Buttigieg er en av de siste kandidatene som har kjøpt seg reklameplass på TV i supertirsdag-delstatene, og går på lufta i dag i tolv av de fjorten delstatene som stemmer 3. mars. I tillegg til et syvsifret beløp på TV-reklame skal kampanjen også ha investert beløp i samme størrelsesorden på digitale reklamer. Trolig er det trang økonomi som gjør at kampanjen ikke har fått dette på plass tidligere. Joe Biden er nå den eneste av kandidatene som ikke har kjøpt reklameplass på TV i supertirsdag-delstatene.

  Pete Buttigieg fikk en ettertraktet støtteerklæring tirsdag, da avisen The State, South Carolinas nest største avis, gav hans kandidatur støtte på lederplass. De skriver blant annet: “Buttigieg separated himself from the pack by effectively making the case that he can unify and lead a diverse Democratic Party in the midst of a pitched ideological battle between its liberal and centrist wings.”

  PS: Avisen påpeker i sin tekst at de har intervjuet åtte andre kandidater, men at Bernie Sanders har nektet å stille til intervju med The State’s editorial board, til tross for gjentatte henvendelser.

  3. Poll-o-rama

  Det hagler inn med målinger fra South Carolina før primærvalget lørdag, og natt til tirsdag kom en måling fra NBC/Marist som viser Joe Biden i ledelsen med 27 % oppslutning, foran Bernie Sanders på 23 %, Tom Steyer med 15 %, Pete Buttigieg 9 %, Elizabeth Warren 8 %, Amy Klobuchar 5 % og Tulsi Gabbard 3 %.

  En ny måling fra Public Policy Polling viser bortimot dødt løp i North Carolina, en av delstatene som stemmer på supertirsdagen 3. mars. Joe Biden får 23 %, Bernie Sanders 20 % og Mike Bloomberg 17 %. Elizabeth Warren ligger her på 11 %, Pete Buttigieg får 9 %, Amy Klobuchar 4 %, Tom Steyer 3 %, og Tulsi Gabbard 1 % oppslutning.

  4. Dagbok fra South Carolina!

  AmerikanskPolitikk.nos Henrik Østensen Heldahl er på plass i South Carolina og du kan få med deg valgkampdagbøkene hans hver dag ved å gå til patreon.com/ampol (tilgjengelig fra $3 i måneden).

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med 2020. Dersom du ønsker lørdagsutgaven av Morgenkaffen, så utgis den som eksklusiv podkast for patrons.

  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Debattjournalist og kommentator i Vårt Land. Kommentator for AmerikanskPolitikk.no og en av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også