Mer

  Morgenkaffen tirsdag 25. februar: Pete utenfor McDonald’s og lys i tunnelen for Biden

  Det er 4 dager igjen til primærvalget i South Carolina, 7 dager igjen til supertirsdagen, og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  1. Endelige resultater fra Nevada

  Resultatene fra caucusvalget i Nevada er endelig på plass, og skiller seg ikke stort fra de foreløpige resultatene som var klare i søndag kveld. Det ble altså Bernie Sanders, Joe Biden og Pete Buttigieg som plukket med seg delegater fra Nevada.

  1. Bernie Sanders 46,8 % – 24 delegater
  2. Joe Biden 20,2 % – 9 delegater
  3. Pete Buttigieg 14,3 % – 3 delegater
  4. Elizabeth Warren 9,7 %
  5. Tom Steyer 4,7 %
  6. Amy Klobuchar 4,2 %

  Grunnen til at Buttigieg får såpass mange færre delegater enn Biden, til tross for at de to er relativt nær hverandre i oppslutning, er at Buttigieg endte under 15 % i delstaten som helhet og derfor ikke kvalifiserer til å få en andel av delegatene som fordeles på delstatsnivå.

  2. Pete streiker i Charleston

  Pete Buttigieg deltok i går i en streik sammen med et par hundre McDonald’s-arbeidere og andre demonstranter i Charleston, South Carolina. De gikk rundt en McDonald’s-restaurant på Spring Street i sentrum for å kreve $15 timen i lønn og retten til å danne en fagforening. Buttigieg gikk fremst i toget og deltok på tilrop som “If we don’t get a union you don’t get no peace”.

  Du hører mer i Henriks daglige og eksklusive valgkampdagbok på Patreon.com/ampol (en måned tilgjengelig for kun $3)!

  3. Bloomberg vil banke Bernie

  Milliardæren Mike Bloomberg har allerede brukt over 500 millioner dollar på reklame denne valgkampen, stort sett av positiv valør, men det skal nå være duket for et frontalangrep mot frontrunner Bernie Sanders. Kampanjen har allerede publisert en video som angriper Sanders’ historikk på våpenlovgivning, og det skal være flere på vei.

  4. Klobuchar gir opp South Carolina, satser mot supertirsdag

  Amy Klobuchar lar seg ikke stoppe av et dårlig resultat i Nevada og middels meningsmålinger, og offentliggjorde i dag både planer om annonsekjøp for 4,2 millioner dollar i supertirsdag-statene og en rekke høyprofilerte ansettelser i North Carolina, en av supertirsdag-statene. Klobuchar skal tale på et arrangement i North Carolina lørdag, og datteren hennes er nå på en todagers bussturné i Colorado, der demokratene også går til valgurnene på supertirsdagen.

  I helga avholdt Klobuchar valgkamparrangementer i Super Tuesday-statene Arkansas og Oklahoma, samt North Dakota, som stemmer den 10. mars. Klobuchar trakk 1,100 tilskuere i Little Rock og litt færre i Oklahoma City og Fargo.

  Klobuchar satser dermed ikke i South Carolina, der hun er klar over at det står dårlig til. Mandag ettermiddag ble det klart at Klobuchar-tv-reklamer kanselleres i South Carolina.

  5. Nye målinger

  I en ny måling fra Public Policy Polling leder Joe Biden klart i South Carolina. Han får 31 % oppslutning, mens Sanders ligger på 21 %. Warren får 8 %, Buttigieg og Steyer 7 %, Gabbard 6% og Klobuchar 3 %. Det er å anse som en drømmemåling for Biden.

  Morning Consult slapp i går en nasjonal måling tatt opp etter caucusvalget i Nevada, som viser at Bernie Sanders fortsetter å hente oppslutning blant demokratene. Han ligger på 32 % i denne målingen, opp 4 prosentpoeng siden Morning Consults forrige publiserte måling som ble tatt opp 12.-17. februar. Etter Sanders følger Mike Bloomberg på 19 % (-1) og Joe Biden på 18 % (-1). Etter disse følger på 11 % Pete Buttigieg (-1) og Elizabeth Warren (+1), Amy Klobuchar på 4 % (-2), Tom Steyer på 3 % (-) og Tulsi Gabbard på 2 % (-)

  Det er også kommet en måling fra New York, tatt opp av Siena. Også her leder Bernie Sanders, med 25 % oppslutning, fulgt av Mike Bloomberg på 21 %, Joe Biden på 13 % og Elizabeth Warren på 11 %. Pete Buttigieg og Amy Klobuchar har begge 9 % oppslutning på denne målingen.

  6. Clyburn for Biden

  I løpet av mandag ble det klart at representant Jim Clyburn fra South Carolina kommer til å erklære sin støtte til Joe Biden i løpet av uka, sannsynligvis onsdag morgen, etter tv-debatten kvelden i forveien. Clyburn er en mektig figur i delstaten og hans støtte regnes som helt sentral for Biden. Tidligere presidentkandidat Marianne Williamson, på sin side, dukket opp på et Bernie Sanders-arrangement i Houston, Texas på søndag og erklærte sin støtte til den uavhengige senatoren fra Vermont.

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med 2020. Dersom du ønsker lørdagsutgaven av Morgenkaffen, så utgis den som eksklusiv podkast for patrons.

  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Debattjournalist og kommentator i Vårt Land. Kommentator for AmerikanskPolitikk.no og en av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også