Mer

  Morgenkaffen mandag 24. februar: Status etter Nevada

  Det er 5 dager igjen til primærvalget i South Carolina, 9 dager igjen til supertirsdagen, og Morgenkaffen er servert. Podkastutgaven er tilgjengelig her.

  1. Bernie gjør rent bord i Nevada

  Tellingen av stemmene etter caucusvalget i Nevada går sakte. Så langt er rundt 60 % av stemmene talt, og resultatene ser slik ut, i prosent av State County Convention Delegates:

  1. Bernie Sanders 46,0 %
  2. Joe Biden 19,5 %
  3. Pete Buttigieg 15,3 %
  4. Elizabeth Warren 10,1 %
  5. Amy Klobuchar 4,7 %
  6. Tom Steyer 4,0 %

  (PS: Demokratene i Nevada lovet en smidigere avvikling av caucusvalget enn vi så i Iowa, men foreløpig ligger de ikke særlig mye bedre an… Hadde det ikke vært for Bernies soleklare seier, hadde vi snakket om kaoset i Nevada)

  2. Buttigieg klager på tellefeil

  Pete Buttigiegs kampanje har sendt et brev til ledelsen av det demokratiske partiet i Nevada der de hevder å ha registrert en hel rekke feil i tellingen i flere lokaler under caucusvalget, og ber om at det tas en rekke grep for å sikre åpenhet omkring resultatene. Kampanjen hevder at deres egne tall viser en syltynn margin mellom andre- og tredjeplass i delstaten.

  3. Bernie ser framover

  I sin seierstale etter Nevadas caucusvalg var Bernie Sanders tydelig på at han ser framover mot november.

  «In Nevada, we have just put together a multigenerational, multiracial coalition, which is going to, not only win in Nevada, it’s going to sweep this country,» sa Sanders. «And in Nevada and in New Hampshire and in Iowa, what we showed is that our volunteers are prepared to knock on hundreds and hundreds of thousands of doors. That no campaign has a grassroots movement like we do, which is another reason why we’re going to win this election.»

  Han nevnte ingen av sine demokratiske motstandere, men fokuserte i stedet fullt og helt på Donald Trump.

  4. Bernie leder (nesten) overalt

  CBS/YouGov publiserte i går en ny nasjonal måling. Bernie Sanders leder feltet med 28 % oppslutning, foran Elizabeth Warren med 19 %, Joe Biden på 17 %, Mike Bloomberg på 13 %, Pete Buttigieg med 10 %, Amy Klobuchar med 5 %, Tom Steyer på 2 % og Tulsi Gabbard på 1 %.

  I går kom det en også en måling fra South Carolina, også denne fra CBS/YouGov, som viser store endringer i feltet. Joe Biden leder fortsatt, og får her 28 % oppslutning, men han har hatt en tilbakegang på hele 17 prosentpoeng siden forrige måling fra dette instituttet i november. Bernie Sanders får 23 % (+8), Tom Steyer 18 % (+16), Elizabeth Warren 12 % (-5), Pete Buttigieg 10 % (+2) og Amy Klobuchar 4 % (+3). Bakgrunnstallene viser her store bevegelser blant svarte velgere, som Biden, Sanders og Steyer nå deler brorparten av nesten likt mellom seg, der Biden tidligere dominerte totalt.

  I helga kom det også tre andre delstatsmålinger, utført av University of Wisconsin-Madison, fra Michigan, Wisconsin og Pennsylvania.

  I Michigan går demokratene til stemmeurnene 10. mars, en uke etter supertirsdagen. Her, som i mange andre delstater vi har sett målinger fra de siste ukene, leder Bernie Sanders. Senatoren fra Vermont får 25 % oppslutning i denne målingen, foran Joe Biden med 16 %. Mike Bloomberg og Elizabeth Warren får begge 13 %, mens Pete Buttigieg ligger på 11 % og Amy Klobuchar på 8 %.

  Demokratene i Wisconsin stemmer ikke før 7. april, men også her er Bernie Sanders tydelig i ledelsen, med 30 % oppslutning. Joe Biden og Mike Bloomberg får begge 13 %, mens Pete Buttigieg og Elizabeth Warren er hakk i hæl på 12 %. Amy Klobuchar får 9 % oppslutning på denne målingen.

  Sist ut av disse delstatene er Pennsylvania, som ikke avholder sitt primærvalg før 28. april. Som i de to andre delstatene leder Bernie Sanders, her med 25 %, men her er det kortere vei ned til utfordrerne. Joe Biden får 20 %, Mike Bloomberg 19 %, Pete Buttigieg 12 %, Elizabeth Warren 9 % og Amy Klobuchar 5 %.

  5. Steyer tilbake på debattscenen

  Natt til onsdag avholdes den tiende tv-debatten i denne nominasjonsvalgkampen. Debatten, som arrangeres av CBS og the Congressional Black Caucus Institute, avholdes i Charleston, South Carolina. På scenen ser vi ut til å få den samme gruppa debattanter som sist, nemlig Bernie Sanders, Joe Biden, Elizabeth Warren, Michael Bloomberg, Pete Buttigieg og Amy Klobuchar, men med ett tillegg: Tom Steyer, som var med i flere debatter i høst og vinter men som ikke oppfylte kriteriene for deltakelse i debatten i Nevada i forrige uke. Steyer kvalifiserer seg med gårsdagens CBS-måling. På RCPs snitt ligger Steyer på 16 % i South Carolina, kun bak Joe Biden og Bernie Sanders, og han har satset stort i South Carolina.

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med 2020. Dersom du ønsker lørdagsutgaven av Morgenkaffen, så utgis den som eksklusiv podkast for støttespillere på Patreon.

  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Debattjournalist og kommentator i Vårt Land. Kommentator for AmerikanskPolitikk.no og en av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også