Mer

  Morgenkaffen fredag 21. februar: Sanders-ledelse og pengemangel for Pete

  Det er 1 dag igjen til caucusvalget i Nevada, 8 dager igjen til primærvalget i South Carolina, og Morgenkaffen er servert.

  1. Situasjonen i California

  The Golden State, med sine 415 delegater på supertirsdagen, har Bernie Sanders som «front-runner» i en ny måling fra Monmouth University. I målingen blir det antydet at et mulig scenario kan være at Bernie Sanders får med seg rundt halvparten av delegatene med bare en fjerdedel av stemmene. Det samlede feltet ser slik ut:

  1. Sanders – 24%
  2. Biden – 17%
  3. Bloomberg – 13%
  4. Warren – 10%
  5. Buttigieg – 9%
  6. Steyer – 5%
  7. Klobuchar – 4%
  8. Gabbard – 2%

  Undecided – 13%

  2. Head to head-måling fra Quinnipiac

  Wisconsin, Pennsylvania og Michigan er de tre statene som har blitt målt av Quinnipiac University i perioden 12. – 18. februar. De tre vippestatene i rustbeltet gikk alle for Trump i 2016-valget, og Trump leder fortsatt over de demokratiske kandidatene i Wisconsin. Pennsylvania favoriserer derimot demokratene, mens Michigan er jevnest av de tre. I enkelte av målingene er det så jevnt mellom Trump og de demokratiske kandidatene at feilmarginen gjør det vanskelig å skille.

  Wisconsin

  • Trump 50% – 39% Amy Klobuchar (+11)
  • Trump 51% – 41% Elizabeth Warren (+10)
  • Trump 49% – 41% Pete Buttigieg (+8)
  • Trump 49% – 41% Mike Bloomberg (+8)
  • Trump 50% – 43% Bernie Sanders (+7)
  • Trump 49% – 42% Joe Biden (+7)

  Pennsylvania

  • Biden 50% – 42% Trump (+8)
  • Klobuchar 49% – 42% Trump (+7)
  • Bloomberg 48% – 42% Trump (+6)
  • Sanders 48% – 44% Trump (+4)
  • Buttigieg 47% – 43% Trump (+4)
  • Warren 47% – 44% Trump (+3)

  Michigan

  • Sanders 48% – 43% Trump (+5)
  • Bloomberg 47% – 42% Trump (+5)
  • Biden 47% – 43% Trump (+4)
  • Warren 45% – 43% Trump (+2)
  • Buttigieg 45% – 44% Trump (+1)
  • Klobuchar 45% – 44% Trump (+1)

  De registrerte velgerne som deltok i undersøkelsen ble også bedt om å nevne de tre viktigste sakene til det kommende valget. Prioriteringen av politiske saker fortoner seg helt likt mellom de tre statene. Økonomien er viktigst, deretter følger helsepolitikk, mens klimaendringer kommer på tredjeplass.

  3. Nye støtteerklæringer til «halve feltet»

  Elizabeth Warren, Mike Bloomberg, Bernie Sanders og Pete Buttigieg har alle mottatt nye støtteerklæringer i kjølvannet av den niende demokratiske tv-debatten som gikk av stabelen i Las Vegas på onsdag. For Sanders og Warren sin del handler det om støtteerklæringer fra politiske aktivistgrupper, mens Bloomberg henter ny støtte fra Representantenes hus. Buttigieg får avis-støtte i California.

  Ifølge Axios får Warren støtte fra den politiske tenketanken «Black to the Future Action Fund». Grunnlegger av organisasjonen, Alicia Garza, sier i en uttalelse at Warrens analyse av hvordan makt opererer i landet gjør Massachusetts-senatoren best egnet til å ta styringen tilbake til grasrota, med fokus på å hjelpe black communities.

  «Emgage PAC» kaller seg landets største muslimske handlingskomité, og har nå valgt å støtte Bernie Sanders på bakgrunn av det de beskriver som en inkluderende presidentkampanje. Ifølge Emgage PAC har støtteerklæringen til Sanders som formål å motivere muslimske amerikanere til å bruke stemmeretten sin. Sanders uttalte følgende om støtteerklæringen: «It is an honor to receive this endorsement from Emgage Action. While Donald Trump has demonized our Muslim communities, our movement is working to bring Muslims and people of all backgrounds into the political system. Together we will create an economy, justice system and immigration system that are rooted in human rights for all.»

  Josh Gottheimer (D-New Jersey, 5. kongressdistrikt) Nita Lowey (D-New York, 17. kongressdistrikt) og Pete Aguilar (D-California, 31. kongressdistrikt) kunngjorde torsdag at de støtter Mike Bloomberg i nominasjonskampen. Det betyr at Bloomberg nå er oppe i 15 støtteerklæringer fra Kongressen, kun slått av Joe Biden, som har tre ganger så mange. Bloombergs nye støttespillere har alle tette politiske bånd til den tidligere New York-borgermesteren.

  The San Diego Union Tribune sitt editorial board har kunngjort at de støtter tidligere borgermester Pete Buttigieg i nominasjonskampen. Både Pete og Amy Klobuchar ble trukket frem som kandidater med evner til å forene et splittet USA. Begge er relativt unge og har ytret ønske om å jobbe tverrpolitisk. Buttigieg foretrekkes knepent foran Klobuchar i kampen mot Trump med sin militære erfaring, og entusiasmen han har generert på målinger og via kampanjeinnsamlinger.

  4. Pengemangel for Pete

  «We need to raise a significant amount of money — about $13 million — before Super Tuesday on March 3rd in order to stay competitive.» Det var budskapet i en mail som ble sendt ut til Buttigiegs støttespillere på torsdag. Buttigieg kom med krass kritikk mot milliardærene i feltet, Tom Steyer og Mike Bloomberg i denne mailen, og deres taktikk for å vinne nominasjonen. Samtidig har ikke Pete vært i stand til å matche Bernie Sanders sine donasjoner heller. Buttigieg-kampanjen samlet inn 6 millioner dollar i januar, og har fått inn 11 millioner så langt i februar. Sanders-kampanjen hentet inn 25 millioner dollar bare i januar.

  Buttigieg har enda tilgode å sende tv-reklamer i supertirsdag-statene, ifølge POLITICO, og har heller ikke oppnådd et ønsket nasjonalt momentum på målingene selv om resultatene fra Iowa og New Hampshire var oppløftende.

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med 2020. Dersom du ønsker lørdagsutgaven av Morgenkaffen, så utgis den som eksklusiv podkast for patrons.

  Henrik Skotte
  Henrik Skotte
  Lektorstudent i historie og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også