Mer

  Morgenkaffen torsdag 20. februar: Sanders øker ledelsen

  Det er 2 dager igjen til caucusvalget i Nevada, 9 dager igjen til primærvalget i South Carolina, og Morgenkaffen er servert.

  1. Debattspesial av «2020»

  Siden debatten i Las Vegas ikke var ferdig før rundt klokka 05 norsk tid, må du få med deg den rykende ferske utgaven av 2020 for å få med deg høydepunktene:

  2. Målinger

  Det er kommet to nasjonale målinger de siste dagene og trenden er klar: Bernie Sanders har en klar ledelse og ingen er foreløpig i nærheten av å ta ham igjen. 

  I Wall Street Journal/NBCs måling øker Sanders ledelsen fra forrige måling i januar selv om han selv står stille på 27 %. Joe Biden stuper til 15 % (-11), og er dermed bare et fattig prosentpoeng foran Mike Bloomberg og Elizabeth Warren som begge har 14 % (+5 og -1, respektivt). Pete Buttigieg får 13 %, en framgang på 6 prosentpoeng fra januarmålingen, som tyder på at hans gode resultater i Iowa og New Hampshire kan ha gitt noe løft i oppslutningen. Amy Klobuchar har en oppslutning på 7 % (+2) i denne målingen. 

  Hos Washington Post/ABC måles Sanders til 32 % (+9), Joe Biden til 16 % (-16), Mike Bloomberg til 14 % (+6), Elizabeth Warren får 12 % (-), Pete Buttigieg 8 % (+3) og Amy Klobuchar får 7 % (+4). 

  Fra California kom det to målinger onsdag, en fra Public Polling Institute of California og en fra Survey USA. 

  PPICs måling leder Bernie Sanders med 32 % (+5 siden forrige måling i januar), foran Joe Biden (14 %, -10), Elizabeth Warren (13 %, -7), Mike Bloomberg (12 %, +11)  og Pete Buttigieg (12 %, +6). Amy Klobuchar ble her målt til 5 % (+1), mens Tom Steyer, som har brukt nesten 26 millioner dollar på TV- og radioreklame i delstaten, ikke har klart å komme seg lenger opp enn 3 % (+3). 

  Hos KGTV-TV/Survey USA får Bernie Sanders 25 % (+5 siden forrige måling i januar), Mike Bloomberg 21 % (+15), Joe Biden 15% (-15), Pete Buttigieg 12 % (+4), Elizabeth Warren 9 % (-11), Amy Klobuchar 6 % (+4), og Tom Steyer 3 % (-1).

  Det er også kommet en ny måling fra South Carolina, tatt opp av Change Research på oppdrag fra interessegruppen The Welcome Party. Denne målingen viser ikke de helt store bevegelsene i delstaten, til tross for at den er tatt opp i sin helhet etter primærvalget i New Hampshire. Det er også verdt å merke seg at denne målingen er gjort kun via respondenter på nett og ikke telefonintervjuer. Tallene i parantes er endring fra målingen samme institutt gjorde i januar på oppdrag fra avisen The Post and Courier. Her får Joe Biden 23 % (-2), Bernie Sanders 23 % (+3), Tom Steyer 20 % (+2), Pete Buttigieg 15 % (+8), Elizabeth Warren 9 % (-2), Amy Klobuchar 8 % (+6), og Tulsi Gabbard 1 % (-2)

  3. Nytelling i Iowa? 

  Tidlig onsdag norsk tid slapp Det demokratiske partiet i Iowa resultatene fra sin såkalte “recanvassing” etter caucusvalget 3. februar. Tallene viser en om mulig enda tettere margin mellom Pete Buttigieg og Bernie Sanders. Buttigieg holder en syltynn ledelse i såkalte State Delegate Equivalents, bare 0,08 over Sanders. 

  Sanders’ kampanje vil be om en nytelling av stemmene i Iowa basert på dette resultatet. 

  4. PAC-trøbbel? 

  Mange av demokratenes presidentkandidater har forsverget hjelp fra såkalte Super PACs,  En Super PAC er en organisasjon som, i motsetning til de offisielle kampanjene, ikke har noen begrensninger på hvor store summer de kan samle inn og bruke for å arbeide for en kandidat, men som etter loven ikke kan koordinere sitt arbeid med kandidaten og vedkommendes offisielle valgkampapparat.  

  Få av kandidatene har vært mer tydelige på sin motstand mot denne typen valgkampapparat enn Elizabeth Warren, men onsdag ble det klart at en gruppe progressive kvinnelige aktivister har startet Persist PAC, som allerede er på lufta med reklamer til støtte for senatoren. Warrens kampanje har uttalt at hennes holdning til denne type organisasjoner ikke har endret seg og at hun ikke ønsker denne typen hjelp. 

  Amy Klobuchar nyter nå også godt av hjelp fra en nyopprettet komité kalt Kitchen Table Conversations som i løpet av denne uken vil finansiere reklame til støtte for Klobuchar i Nevada og South Carolina.  

  Pete Buttigieg og organisasjonen VoteVets, som er organisert som en super PAC og har erklært sin støtte til Buttigieg i valgkampen, kan være i trøbbel etter at en klage er levert til den føderale valgkommisjonen denne uka. Klagen går ut på at en strateg i Buttigiegs kampanje skal ha twitret en analyse av fordelene ved å kommunisere et gitt budskap i Nevada, og at VoteVets skal ha fulgt strategien som ble skissert i tweeten. Dette ville i tilfelle være i strid med reglene mot koordinasjon mellom kampanjer og PACs.  

  5. Hjertetrøbbel?

  Bernie Sanders er i hardt vær for å nekte å offentliggjøre sine medical records, slik han lovte å gjøre i desember. Bakgrunnen for at mange reagerer så sterkt er Sanders’ hjerteinfarkt i begynnelsen av oktober, og hans avvisende holdning til å offentliggjøre ytterligere helseinformasjon skaper grobunn for mistenksomhet rundt den 78 år gamle senatorens helse. 

  Onsdag reagerte mange kraftig på at Sanders’ talsperson Briahna Joy Gray sammenlignet krav om innsyn i Sanders’ helsetilstand med birther-bevegelsen. Gray sa også at Mike Bloomberg har hatt hjerteinfarkt tidligere, og dette viste seg å ikke stemme. 

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med 2020. Dersom du ønsker lørdagsutgaven av Morgenkaffen, så utgis den som eksklusiv podkast for patrons.

  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Kommunikasjonsrådgiver og kommentator for AmerikanskPolitikk.no. En av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også