Mer

  Morgenkaffen onsdag 19. februar: Bloomberg tar av

  Det er 3 dager igjen til caucusvalget i Nevada, 10 dager igjen til primærvalget i South Carolina, og Morgenkaffen er servert. Dagens podkast er publisert her.

  1. Bloomberg tar av

  Gårsdagens virkelig store nyhet var den nasjonale meningsmålingen fra NPR/PBS/Marist, som viser stor framgang for Bernie Sanders, som leder soleklart med 31 %, opp 9 siden forrige måling i desember. Den andre virkelig store nyheten er at tidligere New York-borgermester Mike Bloomberg spretter opp til en andreplass med 19 %, opp hele 15 prosentpoeng.

  Målingen er dårlig nytt for tidligere visepresident Joe Biden (15 %), som går tilbake 9 prosentpoeng siden desember, og Elizabeth Warren (12 %) som går tilbake 5 prosentpoeng. Amy Klobuchar noterer seg for 9 % (+5), Pete Buttigieg 8 % (-5), mens Tom Steyer får 2 % (+1).

  2. Ny tv-debatt i natt

  Med denne målingen kvalifiserer Mike Bloomberg seg til debatten i Nevada natt til torsdag, selv om han ikke stiller til valg i Nevada. Det er første gang Bloomberg står på en debattscene siden valgkampen i 2009, da han som borgermester i New York debatterte mot utfordreren Bill Thompson. Den gang var Bloomberg republikaner…

  I debatten i Las Vegas i natt kan vi regne med at mange vil forsøke å benytte anledningen til å angripe Bloomberg, kanskje spesielt Elizabeth Warren og Bernie Sanders, men også de moderate kandidatene som kan begynne å føle at det blir trangt om plassen.

  Utsatt kan nok også Amy Klobuchar være, som siden primærvalget i New Hampshire har vært på en stigende kurve. Både Pete Buttigieg og Joe Biden, som begge har hatt tilbakegang på målingene, har behov for å slå fra seg for å forsøke å bremse fremgangen hennes.

  3. Mange målinger

  I løpet av tirsdagen kom det målinger fra flere delstater.

  Forretningsmannen Tom Steyers kampanje offentliggjorde en intern måling for Nevada, som viser Bernie Sanders i ledelsen med 24 %, fulgt av Joe Biden på 19 % og Steyer selv på 18 %. Pete Buttigieg får 13 %, Elizabeth Warren 10 % og Amy Klobuchar 7 %. Det kan være verdt å merke seg at målingene i Nevada spriker betraktelig – men at Bernie Sanders ligger klart best an i delstaten er i alle fall sikkert.

  En måling tatt opp av Monmouth i Virginia, som stemmer på supertirsdag 3. mars, viser delt ledelse i delstaten mellom Mike Bloomberg og Bernie Sanders, begge med 22 %, mens Joe Biden her får 18 %. Et stykke bak finner vi Pete Buttigieg (11 %), Amy Klobuchar (9 %) og Elizabeth Warren (5 %). 11 % av de spurte har ikke bestemt seg for hvem de vil støtte, og bare én av fire som har oppgitt hvem de vil stemme på oppgir at de er helt sikre i sin sak. En spennende sak i denne målingen er fordelingen mellom hvite og svarte velgere: Pete Buttigieg, som har strevd med svært lav og tildels ikke-eksisterende støtte blant svarte velgere i andre delstater, får tilnærmet lik oppslutning blant hvite og svarte velgere i denne målingen. Amy Klobuchar, derimot, ligger på 0 %.

  I Oklahoma, også en supertirsdag-stat, viser en måling tatt opp av Sooner Survey en solid ledelse for Bloomberg (20 %). Bernie Sanders ligger her på andreplass med 14 %, foran Joe Biden på 12 %, Pete Buttigieg på 11 %, Elizabeth Warren med 8 % og Amy Klobuchar på 6 %. Hele 14 % av respondentene, som var personer som tidligere har stemt i demokratenes nominasjonsvalg, oppga at de antagelig ikke kom til å stemme i primærvalget 3. mars.

  4. Viktig støtte til Bernie

  Organisasjonen Mijente kunngjorde i går ettermiddag norsk tid at de støtter Bernie Sanders i nominasjonsvalgkampen. Dette er første gang grasrotorganisasjonen for latinamerikanske velgere kommer med en slik offisiell støtteerklæring i en nominasjonsvalgkamp. Organisasjonen vil engasjere sine medlemmer i å banke på dører og andre aktiviteter for å øke valgdeltakelsen for Sanders blant latinamerikanske velgere fram mot caucusvalget i Nevada (og primærvalgene fremover i stater med stor latinamerikansk befolkning)

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med 2020. Dersom du ønsker lørdagsutgaven av Morgenkaffen, så utgis den som eksklusiv podkast for patrons.

  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Kommunikasjonsrådgiver og kommentator for AmerikanskPolitikk.no. En av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også