Mer

  Morgenkaffen onsdag 19. februar: Bloomberg tar av

  Det er 3 dager igjen til caucusvalget i Nevada, 10 dager igjen til primærvalget i South Carolina, og Morgenkaffen er servert. Dagens podkast er publisert her.

  1. Bloomberg tar av

  Gårsdagens virkelig store nyhet var den nasjonale meningsmålingen fra NPR/PBS/Marist, som viser stor framgang for Bernie Sanders, som leder soleklart med 31 %, opp 9  siden forrige måling i desember. Den andre virkelig store nyheten er at tidligere New York-borgermester Mike Bloomberg spretter opp til en andreplass med 19 %, opp hele 15 prosentpoeng. 

  Målingen er dårlig nytt for tidligere visepresident Joe Biden (15 %), som går tilbake 9 prosentpoeng siden desember, og Elizabeth Warren (12 %) som går tilbake 5 prosentpoeng. Amy Klobuchar noterer seg for 9 % (+5), Pete Buttigieg 8 % (-5), mens Tom Steyer får 2 % (+1). 

  2. Ny tv-debatt i natt

  Med denne målingen kvalifiserer Mike Bloomberg seg til debatten i Nevada natt til torsdag, selv om han ikke stiller til valg i Nevada. Det er første gang Bloomberg står på en debattscene siden valgkampen i 2009, da han som borgermester i New York debatterte mot utfordreren Bill Thompson. Den gang var Bloomberg republikaner… 

  I debatten i Las Vegas i natt kan vi regne med at mange vil forsøke å benytte anledningen til å angripe Bloomberg, kanskje spesielt Elizabeth Warren og Bernie Sanders, men også de moderate kandidatene som kan begynne å føle at det blir trangt om plassen. 

  Utsatt kan nok også Amy Klobuchar være, som siden primærvalget i New Hampshire har vært på en stigende kurve. Både Pete Buttigieg og Joe Biden, som begge har hatt tilbakegang på målingene, har behov for å slå fra seg for å forsøke å bremse fremgangen hennes. 

  3. Mange målinger

  I løpet av tirsdagen kom det målinger fra flere delstater.  

  Forretningsmannen Tom Steyers kampanje offentliggjorde en intern måling for Nevada, som viser Bernie Sanders i ledelsen med 24 %, fulgt av Joe Biden på 19 % og Steyer selv på 18 %. Pete Buttigieg får 13 %, Elizabeth Warren 10 % og Amy Klobuchar 7 %. Det kan være verdt å merke seg at målingene i Nevada spriker betraktelig – men at Bernie Sanders ligger klart best an i delstaten er i alle fall sikkert. 

  En måling tatt opp av Monmouth i Virginia, som stemmer på supertirsdag 3. mars, viser delt ledelse i delstaten mellom Mike Bloomberg og Bernie Sanders, begge med 22 %, mens Joe Biden her får 18 %. Et stykke bak finner vi Pete Buttigieg (11 %), Amy Klobuchar (9 %) og Elizabeth Warren (5 %). 11 % av de spurte har ikke bestemt seg for hvem de vil støtte, og bare én av fire som har oppgitt hvem de vil stemme på oppgir at de er helt sikre i sin sak. En spennende sak i denne målingen er fordelingen mellom hvite og svarte velgere: Pete Buttigieg, som har strevd med svært lav og tildels ikke-eksisterende støtte blant svarte velgere i andre delstater, får tilnærmet lik oppslutning blant hvite og svarte velgere i denne målingen. Amy Klobuchar, derimot, ligger på 0 %. 

  I Oklahoma, også en supertirsdag-stat, viser en måling tatt opp av Sooner Survey en solid ledelse for Bloomberg (20 %). Bernie Sanders ligger her på andreplass med 14 %, foran Joe Biden på 12 %, Pete Buttigieg på 11 %, Elizabeth Warren med 8 % og Amy Klobuchar på 6 %. Hele 14 % av respondentene, som var personer som tidligere har stemt i demokratenes nominasjonsvalg, oppga at de antagelig ikke kom til å stemme i primærvalget 3. mars. 

  4. Viktig støtte til Bernie

  Organisasjonen Mijente kunngjorde i går ettermiddag norsk tid at de støtter Bernie Sanders i nominasjonsvalgkampen. Dette er første gang grasrotorganisasjonen for latinamerikanske velgere kommer med en slik offisiell støtteerklæring i en nominasjonsvalgkamp. Organisasjonen vil engasjere sine medlemmer i å banke på dører og andre aktiviteter for å øke valgdeltakelsen for Sanders blant latinamerikanske velgere fram mot caucusvalget i Nevada (og primærvalgene fremover i stater med stor latinamerikansk befolkning) 

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med 2020. Dersom du ønsker lørdagsutgaven av Morgenkaffen, så utgis den som eksklusiv podkast for patrons.

  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Debattjournalist og kommentator i Vårt Land. Kommentator for AmerikanskPolitikk.no og en av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også