Mer

    Morgenkaffen tirsdag 18. februar: Bernie blir vanskelig å stoppe

    4 dager igjen til cacusvalget i Nevada, 11 dager igjen til primærvalget i South Carolina, og Morgenkaffen er servert.

    1. Bernie blir vanskelig å stoppe

    Etter å ha fått flest stemmer i Iowa og deretter vunnet valget i New Hampshire er det klart at Bernie Sanders har blitt en hard kandidat å slå for hans motkandidater i demokratenes nominasjonskamp. Sanders gjør det godt på målinger og prognoser:

    Biden som siden kunngjøringen av hans kandidatur har ligget i front i de nasjonale målingene er nå tatt igjen av Sanders.

    I tillegg anslår FiveThirtyEight at Sanders har 52% sjanse for å få flest delegater og troner øverst med en 36% sjanse for å få mer enn halvparten av delegatene. (Det er også 36% sjanse for at ingen får mer enn halvparten av delegatene.)

    I de to neste valgstatene ligger Sander ifølge FiveThirtyEights modellprognoser an til 38% oppslutning i Nevada og 29% i South Carolina, hvilket utgjør førsteplass i begge valgene.

    Selv om det hersker tvil rundt om Sanders faktisk får en oppslutning på nær 40% i Nevada, som prognosen anslår, er det mindre tvil rundt antagelsen om at han vinner Nevada-valget. Bakgrunnen for dette skyldes dels at feltet er spredt i relasjon til det moderate alternativ. Med andre ord, fordi det fortsatt er flere moderate kandidater med i nominasjonskampen, blir følgelig velgernes stemmer spredt mellom disse. Når dette skjer samtidig som at Sanders tilsynelatende er førstevalget blant velgerne som ønsker en progressiv kandidat, er det klart at Sanders er hard å slå. For å faktisk vinne over Bernie er det én av to ting som må skje for de moderate kandidatene; enten må én kandidat vise nok styrke til å slå ut de andre kandidatene eller så må noen av kandidatene trekke seg frivillig. Poenget står hvert fall slik at det blir vanskelig for noen å slå Sanders så lenge det er flere kandidater som kjemper om de samme velgerne slik at velgernes stemmer blir splittet.

    En annen viktig faktor bak Sanders’ suksess er det som har kjennetegnet hele Sanders’ velgerbase siden dag 1: han har ekstremt lojale velgere. Tilhengerne har vist en enorm dedikasjon – enten det gjelder engasjement på sosiale medier eller valgkamparrangementer. Senest på søndag kunne Sanders vise til en vellykket rally i Denver (Colorado) der over 11.000 mennesker møtte opp – et oppmøte andre kandidater drømmer om på dette stadiet.

    Med Nevada-valget bare dager unna kan det at Sanders arrangerer et så stort arrangement i en delstat som ikke har valg før 3. mars tas som et tegn på at han er sikker på god oppslutning i Nevada. Dersom Sanders innfrir forventningene og vinner Nevada er dette klart et momentum han vil nyte godt av i primærvalgene som venter etter Nevada – et momentum de andre kandidatene også sårt trenger for veien videre.

    2. Tilstanden i Nevada før lørdagens valg

    Valget i Nevada nærmer seg med stormskritt og kampen mellom kandidatene tetner seg til. Det skal utdeles totalt 36 delegater. Før lørdagens valg anslår FiveThirtyEights prognose følgende oppslutning og antall delegater for de ulike kandidatene:

    1. Sanders 35% og 16 delegater
    2. Biden 20% og 8 delegater
    3. Buttigieg 17% og 6 delegater
    4. Warren 12% og 4 delegater
    5. Steyer 8% og 2 delegater
    6. Klobuchar 7 % og 1 delegat
    7. Gabbard 0,5% og 0 delegater
    8. Bloomberg er ikke på stemmeseddelen i Nevada

    Onsdag kveld (amerikansk tid) venter det en ny debatt mellom de demokratiske kandidatene. Per nå er det Sanders, Biden, Warren, Buttigieg og Klobuchar som er kvalifiserte til å delta i debatten. Hvordan debatten påvirker valgutfallet blir spennende å se.

    Til tross for godt oppmøte i forhåndsstemmingen rapporteres det om frykt for tekniske og logistiske utfordringer på selve caucuscvalget lørdag. I kjølvannet av Iowa-fiaskoen har det vært meldt om utilstrekkelig opplæring både i bruk av det elektroniske systemet som skal telle stemmene under caucusene samt forvirring rundt hvordan caucuset faktisk skal gjennomføres. Det meldes også om at internettilkoblingene for hvert valglokale ikke er sikret og at dette skaper usikkerhet. La oss håpe de siste dagene før valget blir brukt godt, slik at man unngår samme fadese som i Iowa.

    Et lite tegn på at det ser positivt ut for Sanders:

    3. Steyer på topp i ny meningsmåling fra Nevada

    En fersk meningsmåling fra Point Blank Political, (utført 13.-15. feb) der sannsynlige caucusvelgere ble spurt hvem de ville stemt på dersom valget var i dag for følgende overraskende resultat: Steyer øverst med 18,6%, Klobuchar med 15,6%, Biden med 14,3%, Sanders med 13%, Buttigieg med 12,6%, Warren med 7,1% og Gabbard med 1,7%.

    Meningsmålingen er interessant i det den viser at Tom Steyer troner øverst. I en ny reklame angriper Steyer Sanders for hans standpunkt knyttet til finansieringen av helsevesenet – en sak under særlig press i Nevada, der Culinary Union har gått hardt ut mot Sanders forslag.

    Det må imidlertid påpekes at det stilles spørsmål ved målingens pålitelighet ettersom det kun var utvalg på 256 velgere som ble spurt hvorav omtrent halvparten var 65 år og eldre. Eksempelvis har Sanders stor oppslutning blant unge, mens aldersgruppen 18-29 utgjorde kun 5,2% av respondentene i målingen, hvilket kan forklare hans lave oppslutning.

    Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med 2020. Dersom du ønsker lørdagsutgaven av Morgenkaffen, så utgis den som eksklusiv podkast for patrons.

    Ingrid Sofie Stangebye Wentzel
    Ingrid Sofie Stangebye Wentzel
    Masterstudent i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2020.

    Les også