Mer

  Morgenkaffen mandag 17. februar: Kan du navnet på Mexicos president?

  Det er 5 dager igjen til caucusvalget i Nevada, 12 dager igjen til primærvalget i South Carolina, og Morgenkaffen er servert.

  1. Bloomberg-kritikk fra Biden og Sanders

  Supertirsdagen (3. mars) er bare et par uker unna, og med den kommer også Mike Bloombergs debut i valget. Kritikken mot Bloomberg har kommet fra flere hold i det siste, og Joe Biden og Bernie Sanders er foreløpig de siste som har rettet kritiske bemerkninger mot den tidligere New York-borgermesteren.

  I Nevada denne helgen var Sanders tydelig på at Bloomberg ikke ville være i stand til å generere oppslutning og energi i en kamp mot Trump i november. Talen til Sanders ble holdt i Las Vegas og Vermont-senatoren kritiserte kun Bloomberg ved navn blant sine demokratiske konkurrenter. Innvendingene mot Bloomberg gikk, ifølge Reuters, ut på hans manglende vilje til å heve minstelønnen, skattlegge de rike, samt regulere Wall Street. Bloomberg var i Virginia på lørdag, og en talskvinne for kampanjen hans tilbakeviste påstandene til Sanders ved å vise til at Bloomberg økte skatten for de rike under hans tid som borgermester. 

  Joe Biden, på sin side, brukte søndagen til å delta på NBC’s Meet the Press. Her gikk Biden til angrep på både Sanders og Bloomberg. Sanders ble anklaget for manglende politisk gjennomføringsevne, mens Bloomberg ble kritisert for at hans store ressurser er godt egnet til å kjøpe reklameplass, men at det ikke kunne endre hans politiske fortid.   

  2. Pengene strømmer inn for Klobuchar

  Amy Klobuchar tok en sterk tredjeplass i New Hampshire forrige uke, og nå rapporterer The Hill en annen god nyhet for Minnesota-senatoren. På de 10 dagene som har gått siden tv-debatten i New Hampshire har Klobuchar samlet inn mer enn 12 millioner dollar til kampanjen sin.

  11,4 millioner dollar var summen på donasjoner til Klobuchar-kampanjen gjennom hele fjerde kvartal i 2019, noe som setter disse 12 millionene i perspektiv. Klobuchar uttalte til en CNN-reporter at disse nye midlene ville bidra til økt konkurransedyktighet på reklamefronten, og at kampanjen nå vil være i stand til å bygge opp avdelinger i samtlige av statene som stemmer på supertirsdagen. Det må legges til at hun er sent ute, dersom sistnevnte skal ha noen reell effekt.

  3. Caucus-start i Nevada

  Fra og med lørdag var det mulig å forhåndsstemme til caucusvalget i Nevada som går av stabelen 22. februar. Ifølge CNN vil Nevada ha 80 lokaler tilgjengelig for forhåndsstemming frem til tirsdag.

  I enkelte lokale valgdistrikt i Las Vegas har velgere opplevd å stå i kø i over 3 timer for å forhåndsstemme. Denne kø-problematikken hos enkelte valglokaler skal være en kombinasjon av stort fremmøte og for lav bemanning av lokalene. En talskvinne for Det demokratiske partiet i Nevada sier at disse problemene blir løst etter hvert som de dukker opp.

  Harry Reid, demokratenes majoritetsleder i Senatet fra 2007 til 2015, var blant de som forhåndsstemte på lørdag. Reid stemte «uncommitted» for alle de 3 foretrukne valgene, med den begrunnelsen at han fortsatt har flere nære venner med i nominasjonskampen.  

  4. Mexico-blemme

  I helgen ble det slått stort opp at hverken Tom Steyer eller Amy Klobuchar kunne navnet på Mexicos president, Andrés Manuel López Obrador. De fikk det samme spørsmålet i et tv-intervju med Telemundo. Det gjorde også Pete Buttigieg, men han kunne svaret.

  Tom Steyer sa at han hadde glemt det, mens Klobuchar svarte “nei”, på spørsmål om de visste hvem som satt med makten i Mexico. Detaljene i saken er ikke særlig positive for Klobuchar:

  Søndag spurte en velger i Las Vegas Buttigieg om hva han tenkte om Klobuchar og Steyers mangelfulle svar. Buttigieg svarte at forberedelser handler om mer enn antall år i Washington. 

   

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med 2020. Dersom du ønsker lørdagsutgaven av Morgenkaffen, så utgis den som eksklusiv podkast for patrons.

  Henrik Skotte
  Henrik Skotte
  Lektorstudent i historie og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også