Den nyvalgte kongressmannen Sean Duffy taler til en konservativ konferanse i 2011. Foto: Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0)

Den republikanske kongressmannen Sean Duffy gikk av i september og natt til onsdag avholdes et primærvalg for å finne kandidater til å erstatte ham.

Wisconsins 7. distrikt er forholdsvis republikansk (R+8) og dekker store deler av staten i nord og sentrale, vestlige strøk. Jurist og distriktsaktor Sean Duffy (f.1971) ble første gang valgt til Huset i 2010 og tok 60% i 2018, mens president Donald Trump tok 58% i 2016.

Det er utlyst nyvalg her den 12. mai, med nominasjonsvalg natt til onsdag. Valglokalene stenger kl. 3 i natt, norsk tid og du kan følge opptellingen her.

Sean Duffy (R)

Duffy gikk av 23. september, etter eget sigende for å tilbringe mer tid med familien; hans kone hadde akkurat født deres niende (!) barn og den nyfødte hadde en hjertefeil og Downs syndrom.

Mye av bakgrunnen for avgjørelsen var trolig økonomisk, da Duffy allerede i 2011 klaget over dårlig råd (noe umusikalsk, da han tjente tre ganger gjennomsnittet for delstaten). Han er nå bla. kommentator på CNN.

Tom Tiffany (R)

På republikansk side kjemper to kandidater om nominasjonen. Den eneste med folkevalgt erfaring er delstatssenator Tom Tiffany (f.1957). Han ble valgt inn i delstatshuset i 2010 og rykket så opp til Senatet i 2012 etter å ha tapt nominasjonsvalg til sistnevnte både i 2004 og 2008.

Tiffany er utdannet landbruksøkonom, men har jobbet i oljebransjen store deler av livet. I tillegg har han og kona drevet en turistvirksomhet sammen. Han har støtte fra Duffy, samt tidligere guvernør Scott Walker og en haug andre notabiliteter i delstaten.

Jason Church (R)

Den andre republikaneren er advokat og veteran Jason Church. Han var Army Ranger i Afghanistan, men fikk begge bena kappet av i knehøyde i en eksplosjon og ble skrevet ut av Hæren med kapteins grad.

Church har i ettertid tatt jusseksamen og blant annet vært rådgiver for senator Ron Johnson (R). Han har støtte fra flere veteraner både i Senatet og i Huset.

Begge kandidater har samlet inn bra med penger og begge har fått millioner slengt etter seg av diverse nasjonale grupper. Church har naturlig nok diverse veterangrupper i ryggen, mens Tiffany har f.eks. Club of Growth og andre, mer tradisjonelle grupper i sitt hjørne.

Church prøver å gi inntrykk av at han er outsideren som vil til DC for å rydde opp i sumpen sammen med Trump og at Tiffany er en karrierepolitiker som har vært mot Trump. Tiffany fremstiller seg derimot som den eneste med praktisk erfaring til å få noe gjort når han kommer frem og bedyrer sin støtte til presidenten.

Tricia Zunker (D)

Demokratene har også to kandidater, men her tyder alt på at nominasjonen i praksis er avklart; den eneste med noe penger og politisk støtte er advokat og leder for skolestyret i Wausau County, Tricia Zunker.

Hun er i tillegg dekan ved et jussfakultet og medlem av Høyesterett for en lokal indianerstamme, Ho-Chunk; dertil sitter hun i flere styrer i diverse indianerorganer. Zunker har også ti år bak seg som sekretær for en lokal fagforening.

Hun har samlet inn nok til å drive valgkamp, men langt mindre enn de to republikanerne.

Lawrence Dale (D)

Den andre demokraten, forretningsmann og Vietnam-veteran Lawrence Dale, kommer fra godt utpå venstresiden. Han selger forsikringer i det daglige og drev tidligere en kjøttbutikk som gikk konkurs.

Dale stilte i dette distriktet for De Grønne i 2014 og som en «Sanders-demokrat» til et sete i delstatshuset i 2016. Begge ganger ble han gruset ettertrykkelig og det er vel grunn til å tro at han vil lide samme skjebne igjen. Han har ikke samlet inn stort med penger i det hele tatt.

Uansett hvem demokratene velger, vil vedkommende være en klar underdog i mai.