Mer

  Morgenkaffen onsdag 12. februar: Bernie, foran Pete og Amy

  Vi har resultatene fra New Hampshire, det er 10 dager igjen til caucusvalget i Nevada, 17 dager igjen til primærvalget i South Carolina, og Morgenkaffen er servert.

  Få også med deg vår rykende ferske episode av 2020 – som tar for seg hva som skjedde i New Hampshire.

  1. Bernie Sanders gikk seirende ut av New Hampshire

  På vei inn i den andre valgdagen i nominasjonskalenderen var det mange ubesvarte spørsmål. Bernie Sanders holdt en stødig ledelse på målingene, men Pete Buttigieg spiste seg innpå i snittet. Elizabeth Warren og Joe Biden gikk begge tilbake, mens Amy Klobuchar krøp oppover.

  Snittet før New Hampshire gikk til valgurnene så slik ut: Sanders (26 %), Buttigieg (21,6 %), Warren (12,5 %), Biden (11,7 %), Klobuchar (10,3 %), Yang (3 %), Gabbard (2,9 %), Steyer (2,6 %).

  Klokka 05.30 norsk tid så resultatene fra New Hampshire slik ut:

  1. Bernie Sanders 25,8 %
  2. Pete Buttigieg 24,2 %
  3. Amy Klobuchar 19,9 %
  4. Elizabeth Warren 9,3 %
  5. Joe Biden 8,7 %

  Delegatfordelingen fra New Hampshire ser ut til å bli 9 til Bernie Sanders, 9 til Pete Buttigieg og 6 til Amy Klobuchar. Buttigieg leder da så langt i den totale delegatfordelingen med 23 over Sanders’ 21.

  Slik målingene så ut de siste dagene før valget var ikke Warren og Bidens tilbakegang den helt store overraskelsen. Den kom i form av Amy Klobuchar, som ser ut til å ha spunnet rent gull ut av en sterk debattprestasjon fredag. Hun har samlet inn store pengesummer siden debatten, og spørsmålet nå er om hennes kampanje evner å omgjøre momentum til en organisasjon som kan prestere på sikt.

  Det er også verdt å merke seg at Bernie Sanders til tross for seieren presterer dårligere enn han gjorde i New Hampshire i 2016 – også om man tar med i beregningen at det den gang kun var to seriøse kandidater til nominasjonen.

  Pete Buttigieg gjorde det også bedre i natt enn snittet på målingene skulle tilsi – men mange i hans leir hadde nok et lite håp om at han skulle klare å slå Sanders på målstreken. Buttigieg selv var offensiv i sin tale til valgvaken, men mange av hans støttespillere ser Amy Klobuchars gode tall som en direkte trussel mot hans fortsatte framgang.

  Elizabeth Warren hadde en dårlig kveld, men la an en optimistisk tone da hun talte til sin valgvake: «The fight to save our democracy is an uphill battle, but our campaign is built for the long haul and we are just getting started”. New York Times meldte tirsdag kveld at Warren-kampanjen har sendt ut et notat til sine støttespillere som i detalj skisserer veien man ser for seg videre og hvilke svakheter man mener motstanderne har.

  Allerede klokka ni tirsdag kveld lokal tid hadde Joe Biden et arrangement på blokka i South Carolina, og han talte til sin valgvake i New Hampshire fra storskjerm. Biden er helt avhengig av gode prestasjoner i Nevada og South Carolina for å komme tilbake fra svært svake plasseringer i Iowa og New Hampshire. Den siste nasjonale målingen fra Monmouth, som kom tidlig tirsdag, viste at Biden ikke lenger har det samme jerngrepet om minoritetsvelgere som han tidligere har hatt. Dersom spesielt svarte velgere ikke skulle stemme som en blokk, slik målinger tidligere har sannsynliggjort at de ville, er et av Bidens viktigste valgbarhetsargumenter betraktelig svekket.

  Et lite apropos: Representant Tulsi Gabbard (D-Hawaii, 2. kongressdistrikt) har satset tungt i New Hampshire, og har tilbragt suverent flest dager i delstaten av noen kandidat. Hun har hatt noen gode målinger her, men til slutt ga det ikke den helt store uttellingen, rundt 3.3 % av stemmene.

  Et PS til slutt:

  2. Over og ut for Andrew Yang

  Andrew Yang kunngjorde at han trekker seg fra nominasjonssirkuset tidlig i stemmetellingen. Han endte på 2,8 prosent, og kom på en skuffende 8. plass.

  Yang-kampanjen satset alt på Iowa, men en 17 dagers bussturné og flere valgkamparrangementer enn noen andre var ikke nok. Yang fikk kun 5% i første runde, og 1% til slutt. Kampanjen satt dermed igjen med lite penger og ingen momentum. Med en svak debatt i forrige uke gikk tiden dermed ut for Yang, som har overrasket alle med en underdog-kampanje som gikk lengre enn noen hadde trodd.

  Yang kunne fortelle pressen at ingen av de andre kandidatene vil få ham med på laget uten å støtte en form for borgerlønn.

  3. Exit for Michael Bennet

  “I love you New Hampshire. Whether you knew it or not, we were having a great time together. Tonight is not going to be our night. But let me say this to New Hampshire. You may see me once again,” sa Bennet i Concord. Bennet satset alt på New Hampshire, men endte til slutt med en oppslutning på under halvprosenten.

  4. Deval Patrick på vei ut

  Tidligere Massachusetts-guvernør Deval Patrick kan også være i ferd med å avslutte valgkampen. Selv om Patrick først og fremst har satset mot South Carolina var han avhengig av et levelig resultat i sin nabostat New Hampshire. I likhet med Bennet endte også Patrick opp med under 0,5 % oppslutning.

   

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med 2020. Dersom du ønsker lørdagsutgaven av Morgenkaffen, så utgis den som eksklusiv podkast for patrons.

  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Kommunikasjonsrådgiver og kommentator for AmerikanskPolitikk.no. En av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også