Mer

  Buttigieg ser ut til å ha vunnet i Iowa, men Bernie er storfavoritt i New Hampshire

  Pete Buttigieg taler på valgvaken i Des Moines, Iowa mandag kveld. Foto: Undertegnede for AmerikanskPolitikk.no.

  DERRY, NEW HAMPSHIRE: Bernie Sanders er storfavoritt til å vinne primærvalget her i New Hampshire neste uke. Pete Buttigieg må for sin del håpe på at de endelige resultatene fra Iowa gir ham seieren, og at det gir ham økt oppmerksomhet og oppslutning i New Hampshire. Det kan være for sent allerede.

  Pete Buttigieg hadde en viss formening om hvor det bar da han talte på valgvaken i Des Moines mandag kveld. «Iowa, you have shocked the nation,» sa han, til øredøvende applaus. «Because by all indications, we are going on to New Hampshire victorious.»

  Jeg stod omgitt av jublende Buttigieg-tilhengere som feiret den usannsynlige seieren med Pete-plakater og knyttnever i lufta. Buttigieg erklærte seier, selv om tv-seerne og vi i rommet enda ikke hadde sett noen resultater. Tilhengerne hans tok det som nyheter fra en kandidat som hadde mer informasjon enn dem. De første offisielle resultatene kom imidlertid først rundt 18 timer senere, og de ser ut til å gi Buttigieg seieren i Iowa.

  Med resultatene fra 86 % av valgdistriktene inne har Buttigieg en knapp ledelse med 26,7 % mot Bernie Sanders’ 25,4 % av Iowas såkalte State Delegate Equivalents (SDE). Det er disse delegatene som tradisjonelt brukes til å kåre vinneren. Warren følger på tredje med 18,3 %, Biden på fjerde med kun 15,9 %, og Klobuchar på femte med 12,1 %.

  Buttigieg fikk ikke flere stemmer enn Sanders, men han plukket opp støtte fra flere støttespillere fra andre kandidater ved andre stemmetelling. Flere støttespillere for kandidater som ikke fikk nok støtte i første runde valgte Buttigieg enn noen annen kandidat i andre runde. Denne støtten var også spredt utover de ulike valgdistriktene i Iowa, noe som foreløpig sikrer ham seieren.

  Bernie vant også i Iowa

  Idet jeg skriver dette får Bernie Sanders-tilhengere instruksjoner fra en valgkampmedarbeider på scenen her i Derry Opera House i Derry, New Hampshire. De har Bernie-plakater i hendene, og har også grunn til å feire resultatet i Iowa.

  Bernie-tilhengere får instruksjoner før Bernie Sanders ankommer Derry Opera House. Foto: Are Tågvold Flaten, AmerikanskPolitikk.no.

  Bernie Sanders fikk nemlig flest stemmer i Iowa, både i første og andre runde.

  Sanders-kampanjen kan med rette si at flere Iowa-velgere foretrekker Sanders enn noen annen kandidat. Sanders sa det slik fra scenen i Derry: «We are winning the popular vote.»

  Det kan, til Sanders-tilhengeres misnøye, og satt litt på spissen, sammenlignes med argumentet om at Hillary Clinton fikk flest stemmer i presidentvalget i 2016. I presidentvalget er det valgmenn som avgjør, og i Iowa er det andel delstatsdelegater (SDEs) som tradisjonelt kårer vinneren.

  En sentral faktor her er hva som lå i kortene på forhånd. Bernie Sanders lå best an i Iowa, og han var forhåndsfavoritten. Pete Buttigieg overrasket imidlertid i innspurten, og tradisjonelt har det betydd noe. For kandidatene som satser i Iowa har appellen vært at en seier skal gi vind i seilene inn i New Hampshire og delstatene som følger.

  Får Pete Buttigieg det?

  Nate Silver hos FiveThirtyEight.com har sett på tallene, og kjørt to og et halvt tusen simuleringer. Resultatene vitner om hvor bratt bakken som Pete Buttigieg står i bunnen av faktisk er:

  Kort forklart: Sanders er favoritt i New Hampshire selv om Buttigieg erklæres som vinneren av Iowa.

  Det Buttigieg-kampanjen realistisk sett må jobbe for, er å levere en overraskende sterk andreplass her. De må samtidig håpe at det igjen fører til økt pengeinnsamling, og økt oppslutning på meningsmålingene i Nevada, South Carolina og ikke minst nasjonalt.

  Det er, som Nils Arne Eggen berømt sa det, «hope in a hanging snore».

  Buttigiegs spinn fra valgvaken i Des Moines mandag kveld: «Tonight, an improbable hope became an undeniable reality.»

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også