Mer

  Morgenkaffen onsdag 5. februar: Buttigieg med ledelse i Iowa

  Det er ikke mange timene siden vi fikk de første resultatene fra caucusvalget i Iowa, det er 6 dager igjen til primærvalget i New Hampshire, og Morgenkaffen er servert. Du finner dagens podkast, spilt inn av redaktør Are på flyplassen og hotellet i New Hampshire, her.

  1. Demokratenes foreløpige valgresultat i Iowa 

  Endelig! Litt etter klokken 23 i går kveld norsk tid kom de første resultatene fra caucusvalget i Iowa. I skrivende stund (klokken 07:15 norsk tid) er resultatene fra 71,4 % av valgdistriktene (1261/1765) talt opp – og Pete Buttigieg, som NRK først omtalte som Steve, har grunn til å smile bredt. Han leder i andel delstatsdelegater (state delegate equivalents, SDE) – tallet som faktisk betyr noe herfra – og har foreløpig flest stemmer i 64 av Iowas 99 counties:

   1. Buttigieg 26,8 %
   2. Sanders 25,2 %
   3. Warren 18,4 %
   4. Biden 15,4 %
   5. Klobuchar 12,6 %
   6. Yang 1 %
   7. Steyer 0,3 %

  Slik det ser ut nå var det Bernie Sanders som fikk flest stemmer i både første og andre runde, men disse stemmene er ikke like spredt utover de ulike valgdistriktene som Buttigiegs, så Buttigieg leder derfor i andel delstatsdelegater. Han ligger an til å få med seg 10 pledged delegates herfra. Buttigieg styrket seg markant fra første til andre tellerunde, noe som innebærer at tilhengere av andre kandidater gikk til ham etter at deres egen kandidat ikke hadde tilstrekkelig støtte. Han økte oppslutningen sin med ca 3,5 prosentpoeng fra første til andre stemmetelling. Dette er mer enn noen annen kandidat, som alle lå på under 2 prosentpoeng økning. 

  Bernie Sanders hadde også et meget godt valg, og han kan fortsatt sitte igjen med høyest andel delstatsdelegater når tellingen er ferdig. Slik det ser ut nå får Sanders med seg 10 pledged delegates, akkurat som Buttigieg.

  Elizabeth Warren ligger an til 4 pledged delegates etter en totaloppslutning på 18,4 %. Til tross for at Warren kan skilte med tredjeplassen i Iowa, slik valgresultatene står nå, viser målingene at hun ikke vant et eneste distrikt. 

  Biden, som før valget lå godt an på flere meningsmålinger, tar foreløpig ikke med seg noen pledged delegates ut av Iowa. Han ligger på en fjerdeplass med 15,4 % oppslutning.

  Avslutningsvis trekkes det frem at Amy Klobuchar gjorde et godt valg. Selv om Klobuchar ikke fikk noen delegater viser resultatene hennes en oppslutning på 12,6 %. Et slikt godt resultat gjør at Klobuchar får en god flyt og – forhåpentligvis for Klobuchar-kampanjen – momentum inn mot primærvalget i New Hampshire i neste uke.

  For en oppdatert oversikt over valgresultatet, se her.

  2. Hva skjedde egentlig med valgresultatene i Iowa?

  På mandag avholdt Iowa som kjent sitt caucusvalg – og resultatet har mildt sagt vært et kaos. 

  Hva skjedde? Det demokratiske partiet i Iowa (IDP) hadde bestemt at valget i år skulle gjennomføres på en måte som gjorde at man kunne se velgernes første oppstilling for å sammenligne med hvor velgerne endte opp på siste oppstilling. Tidligere har det kun vært siste oppstilling og sluttresultatet – som blir omregnet til delegater – som har vært tilgjengelig som statistikk. Endringen medførte at det var mer data enn tidligere som måtte innrapporteres. For å gjøre dette enkelt og effektivt besluttet IDP at resultatene skulle rapporteres inn via en app. Hvis man mot formodning ikke ønsket å gjøre det på appen selv, kunne man ringe inn til en sentral som analogt registrerte resultatene. Problemene hopet seg opp da appen ikke fungerte for de ansvarlige i valglokalene som skulle rapportere inn valgresultatene sine. Dermed ble folk tvunget til å registrere resultatene over telefon. Dette førte igjen til lange telefonkøer der flere valgansvarlige aldri nådde gjennom. Det ryktes også om at det bare var omtrent et dusin arbeidere som var tilsatt for å jobbe ved telefonsentralen, mens det samtidig var mer enn 1700 valglokaler som skulle innrapportere sine resultater. Kort sagt; mye større pågang enn kapasitet. Utfallet ble en kraftig forsinkelse av valgresultatene – til manges store frustrasjon.

  Bidens kampanjerådgiver, Dana Remus, skrev i en epost til IDP at Iowa sitt caucussystem led av betydelige feil (“considerable flaws”) som følge av at både appen og telefonlinjen begget feilet. 

  Også Trump benyttet kaoset til å komme med noen uttalelser. På Twitter spør Trump blant annet om når Demokratene skal starte å skylde på Russland fremfor sin egen inkompetanse for valgskandalen. I en annen tweet skriver han videre at cacusskandalen er en katastrofe og at ingenting fungerer, akkurat slik som da partiet regjerte landet.

  Videre har det blitt spekulert rundt sikkerheten og riktigheten i de resultatene som er innrapportert. Det ble tidlig slått fast at app-feilen skyldtes en funksjonsfeil i kodingen, og var ikke tilknyttet hacking eller lignende sikkerhetsfeil. Likevel stilles det spørsmål rundt om resultatene som etter hvert ble innrapportert faktisk representerer korrekte tellinger. Ettervirkningene av det store kaoset i Iowa i de siste to dagene kan sies å ha svekket tilliten til caucussystemet hos flere. Tidligere ansvarlig for Obamas valgkampanje, David Plouffe, sa i et intervju at han tror dette vil bli det siste caucusvalget å se i Iowa og la til “I believe caucuses are dead”.

  I påvente og mangel av et offisielt resultat gikk flere av kandidatene ut med egne, uoffisielle tall som en prognose på resultatet av caucusvalget. I forlengelsen av dette avholdt også flere av kandidatene vinnertaler, allerede før valgresultatene ble kjent. 

  Klobuchar var første kandidat til å komme med sin tale der hun uttalte at: “We know there’s delays, but we know one thing: we are punching above our weight. […] We are feeling so good tonight.”

  Pete Buttigieg var den siste av de topp fem ledende kandidatene til å holde sin tale og sa: “By all indications, we are going on to New Hampshire victorious.”

  Det ser det ut til at han får rett i.

  3. Trumps State of the Union

  President Donald Trump vant det rent symbolske republikanske caucusvalget i Iowa med en oppslutning på 97,1%. Kvelden etter var det duket for den årlige State of the Union-talen foran en samlet sesjon av Kongressen. Settingen var mildt sagt utradisjonell, ettersom riksrettssaken fortsatt ikke er avsluttet enda. Den går inn i siste fase i dag. Vi kommer tilbake med mer om Trumps tale i morgen. Den har fått mildt sagt blandet mottakelse, avhengig av ens politiske ståsted. Det som er sikkert, er at det ikke var en samlende tale, og det som skjedde i Kongressen tirsdag kveld er et symbol på hvor splittet politisk USA er om dagen.

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med 2020. Dersom du ønsker lørdagsutgaven av Morgenkaffen, så utgis den som eksklusiv podkast for patrons.

  Ingrid Sofie Stangebye Wentzel
  Ingrid Sofie Stangebye Wentzel
  Masterstudent i rettsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Praktikant for AmerikanskPolitikk.no våren 2020.

  Les også