Mer

    Morgenkaffen tirsdag 28. januar: Kan John Bolton bli jokeren?

    Det er 6 dager igjen til caucusvalget i Iowa, 14 dager igjen til primærvalget i New Hampshire, og Morgenkaffen er servert. Dagens podkast ligger her.

    1. John Bolton og «The Room Where It Happened»

    Mandag startet riksrettssaken igjen i Senatet. Den partipolitiske uenigheten om å tillate vitner og nye bevis er fremdeles uavklart. Ny informasjon om John Boltons kommende bok gjør at flere republikanske senatorer nå kan komme til å ville høre fra Trumps tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver. Det kan åpne for spørsmål, og en forlengelse av riksrettssaken.

    Boltons bok, med tittelen «The Room Where It Happened», skal etter planen slippes for salg 17. mars. I boken skal det komme frem at Trump ikke ville frigi militær støtte til Ukraina før landet sa seg villig til å åpne etterforskning mot Joe og Hunter Biden. Ifølge Washington Post blir bokens manuskript i disse dager gjennomgått av det nasjonale sikkerhetsrådet (NSC) i Det hvite hus. Det er standard prosedyre for nåværende og tidligere ansatte at de gjennomgår utkast når det skrives bøker. Ingen andre ansatte i Det hvite hus skal så langt ha lest selve boken. The New York Times melder også at NSC har muligheten til å drøye denne gjennomgangen på ubestemt tid, fjerne sentrale avsnitt eller hindre boken i å bli publisert.

    2. Romney om muligheten for vitner i riksrettssaken

    Senator Mitt Romney (R-Utah) har uttalt at det er økende sannsynlighet for at minst fire republikanske senatorer vil komme til å stemme for å høre et vitnemål fra John Bolton. Susan Collins (R-Maine) har også lagt seg på denne linjen. Hun understreket at selv om vitne-avgjørelsen først bør tas etter at begge sider er ferdige med å presentere sin side av saken, er det likevel sannsynlig at hun vil stemme for å høre vitner. Om Boltons bok uttalte Maine-senatoren følgende: “The reports about John Bolton’s book strengthen the case for witnesses and have prompted a number of conversations among my colleagues”.

    3. Bloomberg med ny støttespiller

    Scott Peters (D-California, 52. kongressdistrikt) har gitt sin endorsement til tidligere New York-borgermester Mike Bloomberg. Han har fått tittelen «national chair for Bloomberg’s climate, energy and environment council», og blir med det Bloombergs femte støttespiller fra Representantenes hus.

    Nettopp Bloombergs fokus på klima, sammen med kampen mot våpenrelaterte dødsfall og valgbarheten hans opp mot Trump i viktige vippestater, blir nevnt som de viktigste årsakene til Peters’ støtteerklæring.


    Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere. Morgenkaffen publiseres også som podkast: Du finner oss i podkastappen din sammen med 2020. Dersom du ønsker lørdagsutgaven av Morgenkaffen, så utgis den som eksklusiv podkast for patrons.

    Henrik Skotte
    Henrik Skotte
    Lektorstudent i historie og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

    Les også