Det er 7 dager igjen til caucusvalget i Iowa, 15 dager igjen til primærvalget i New Hampshire, og Morgenkaffen er servert. Dagens podkast finner du her.

1. Nye delstatsmålinger, og Yang er kvalifisert til neste debatt

Det er kommet flere delstatsmålinger de siste dagene. CBS News publiserte søndag en Iowa-måling der det er svært jevnt i toppen. Som i flere målinger fra Iowa den siste uka leder Bernie Sanders, her med 26 %, mens Joe Biden er hakk i hæl med 25 %. Pete Buttigieg får 22 %, som er en knapp tilbakegang men fortsatt et godt stykke bedre enn mange av de siste Iowa-målingene har vært for den tidligere South Bend-borgermesteren. Elizabeth Warren får samtidig 15 %. Amy Klobuchar får 7 %, og ingen andre kandidater kommer over 1 %.

Hos New York Times/Siena ser det annerledes ut – her troner Sanders suverent i Iowa, med 25 % og sju prosentpoeng ned til Pete Buttigieg på 18 %. Joe Biden måles her til 17 %, Elizabeth Warren til 15 %, Amy Klobuchar får 8 % mens Tom Steyer og Andrew Yang hver får 3 %.

Det motsatte er tilfellet hos Suffolk University og USA Today. Her får Biden 26 %, mens Bernie Sanders ligger på 19 %. Pete Buttigieg ligger på 18 %, mens Elizabeth Warren har en oppslutning på 13 %.

I helga er det også kommet to nye målinger for New Hampshire, som begge bekrefter at Bernie Sanders ligger i ledelsen også her. 

Hos CNN får Sanders 25 %, mens Joe Biden (16 %), Pete Buttigieg (15 %) og Elizabeth Warren (12 %) kniver om andreplassen. Bak disse fire får Amy Klobuchar 6 %,  Tulsi Gabbard 5% og Andrew Yang 5 %. 

Hos NBC News er det noe tettere, her får Bernie Sanders 22 %, Pete Buttigieg 17 %, Joe Biden 15 % og Elizabeth Warren 13 %. Under toppkvartetten får Amy Klobuchar 10 %, Tulsi Gabbard 7 % og Andrew Yang 5 %. 

2. Nye nasjonale målinger, og Yang er kvalifisert til neste debatt

Det har også kommet en rekke nye nasjonale meningsmålinger denne helgen. Washington Post/ABCs måling hadde én stor overraskelse: Andrew Yang får 7 %, en solid oppgang fra forrige måling. Joe Biden leder fortsatt med 28 %, Bernie Sanders får 24 %, Elizabeth Warren 11 %, Mike Bloomberg 8 %, mens Pete Buttigieg får 5 %. Ingen andre kandidater kommer over 3 % på denne målingen. 

Hos Fox News holder Joe Biden også ledelsen, dog med lavere margin enn sist måling i desember. Han noterer seg for 26 % (-4), mens Bernie Sanders haler innpå med 23 % (+3). Elizabeth Warren får 14 % (+1), Mike Bloomberg 10 % (+5), Pete Buttigieg 7 % (-) og Andrew Yang 5 % (+2). Heller ikke på denne målingen kommer noen andre over 3 %. 

Med disse resultatene kvalifiserer dermed Andrew Yang seg til den neste tv-debatten. Tulsi Gabbard mangler fortsatt to målinger, men fortsetter målingene å komme i samme tempo som i helgen kan det fortsatt skje for kongressrepresentanten fra Hawaii. 

Flere målinger kom like før helgen, alle kan finnes via RCPs oversikt her. Felles for de fleste målingene er at Joe Biden og Bernie Sanders leder relativt klart, at Elizabeth Warren er et hakk bak, at Michael Bloomberg er på tur oppover, og at Pete Buttigieg svekkes. 

3. Endorsements fra lokale aviser, og lokale kandidater

I helgen kom Des Moines Register med sin formelle støtteerklæring, og den gikk, noe overraskende for mange, til Elizabeth Warren. I lederen som begrunner beslutningen skriver avisen, som tidligere ofte har støttet mer moderate kandidater: «At this moment, when the very fabric of American life is at stake, Elizabeth Warren is the president this nation needs.»

New Hampshire Union Leader valgte å gi sin støtteerklæring til Amy Klobuchar, og begrunner det blant annet med at Klobuchar er motkandidaten Trump ikke ønsker seg, og at alle hennes motkandidater i den demokratiske nominasjonskampen har svakheter som Klobuchar ikke har – henholdsvis høy alder, uerfarenhet og svært venstreorienterte politiske standpunkter. 

Iowas Sioux City Journal støtter Joe Biden, med begrunnelsen at han er den kandidaten som er i best posisjon til å slå Donald Trump i november, fordi han har erfaring, er moderat og er godt likt i begge partier. 

Joe Biden plukket i helgen med seg en endorsement fra representant Cindy Axne (D-Iowa, 3. kongressdistrikt). Hun teller for 3 poeng i FiveThirtyEights Endorsement Primary, og med Axne har nå hele Iowas demokratiske kongressdelegasjon valgt sine kandidater. Abby Finkenauer (D-Iowa, 1. kongressdistrikt) har tidligere gitt sin støtte til Biden, mens Dave Loebsack (D-Iowa, 2. kongressdistrikt) ga sin støtte til Pete Buttigieg i forrige uke. 

4. Riksrett fortsetter

Riksrettssaken mot Donald Trump fortsetter inn i uka som kommer, og det er Trumps forsvar som prosederer også i dag. I morgen og onsdag skal senatsmedlemmene stille spørsmål, og torsdag vil det bli debattert og antagelig votert over hvorvidt man skal tillate vitner i saken. Dette er et hett tema, Mitch McConnell og republikanerne sier nei, mens demokratene sier ja. Samtidig har flere senatorer, blant annet Mitt Romney (R-Utah), sagt at de vil vurdere å stemme før vitneførsel torsdag. Dersom det ikke er vitner avsluttes saken antagelig neste helg, dersom det skal føres vitner vil saken trolig trekke ut i flere uker. 

5. Anbefalt lesestoff

I over 150 år har amerikanske aviser gått ut med støtte til politiske kandidater. Vi har sett nærmere på historien bak denne tradisjonen og hvorfor den fortsatt er en viktig del av den amerikanske valgprosessen.

Hvorfor spiller avisstøtte egentlig noen rolle?


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din sammen med 2020. Dersom du også ønsker lørdagsutgaven av Morgenkaffen, så utgis den som eksklusiv podkast for patrons.

Kommunikasjonsrådgiver og kommentator for AmerikanskPolitikk.no. En av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".