Vi er på dag 3 av riksrettssaken, det er 10 dager igjen til caucusvalget i Iowa, 18 dager igjen til primærvalget i New Hampshire, og Morgenkaffen er servert. Du finner podkastversjonen her.

1. Kjempehopp for Sanders i New Hampshire

I går slapp radiokanalen WBUR sin nye meningsmåling for primærvalget i New Hampshire. Den store nyheten er en markant oppgang for Bernie Sanders. Senatoren fra nabostaten Vermont noterer seg for hele 29 %, opp fra 15 % fra forrige WBUR-måling i desember. Pete Buttigieg, som ledet desembermålingen, går ned ett prosentpoeng til 17 %, Joe Biden får 14 % (-3), Elizabeth Warren 13 % (+1), mens Amy Klobuchar gjør et hopp på tre prosentpoeng og klokker inn 6 % på målingen. Det er også langt færre i denne målingen som sier at de ikke har bestemt seg eller som ikke har tenkt til å stemme. Verdt å merke seg er det også at Bernie Sanders kan notere seg til dels ekstremt gode favorability-tall i denne målingen. Blant kvinner i alderen 18-49 år oppgir hele 87 % at de har et positivt inntrykk av Sanders.

Obs! Mike Bloomberg passerte i går Pete Buttigieg i FiveThirtyEights snitt av nasjonale målinger. Begge ligger på 7.5 prosent.

2. Riksrettssaken fortsetter

Riksrettssaken mot President Donald Trump er igang, og de første to dagene har vært viet til etablering av retningslinjer og til åpningsinnlegg. Begge sider er gitt 24 timer fordelt over tre dager til sine åpningsinnlegg. Demokratenes såkalte impeachment managers, kongressmedlemmer utnevnt til oppgaven av Speaker Nancy Pelosi, fører nå sine argumenter for Senatet og leder av Høyesterett John Roberts. Onsdag fikk representant Adam Schiff (D-California, 28. kongressdistrikt) mye oppmerksomhet for sitt innlegg fra flere politiske hold.

3. Marianne støtter Yang

Selvhjelpsforfatter Marianne Williamson, som avsluttet sin presidentkampanje for to uker siden, kunngjorde i går at hun vil støtte forretningsmannen Andrew Yangs kandidatur forbi caucusvalget i Iowa om snaue to uker. Hun presiserte at dette ikke er å regne som formell støtte til en kandidat til den demokratiske nominasjonen, men skriver i en serie instagramposter at hun støtter Yang nå fordi Elizabeth Warren og Bernie Sanders uansett vil kunne fortsette sine kampanjer etter caucusvalget i Iowa. Yang ligger i dag på 3,7 % i RealClearPolitics’ snitt av målingene i Iowa. Williamson skriver at hun nå vil støtte ham for å hjelpe ham til å kunne fortsette sin kampanje også etter Iowa. 

4. London Breed for Bloomberg, Joelle Martin og Martha Hennessey for Pete

San Francisco-borgermester London Breed kunngjorde i går at hun vil støtte Michael Bloomberg i nominasjonskampen. Breed støttet Kamala Harris før hun avsluttet sin kampanje før jul. Som ordfører i en større by teller Breed 3 poeng i FiveThirtyEight’s Endorsement Primary

Pete Buttigieg fortsetter å plukke med seg støtte fra folkevalgte i New Hampshire, og i går ble det klart at både delstatssenator Martha Hennessey (D-New Hampshire, 5. lokaldistrikt) og representant Joelle Martin (D-New Hampshire, 23. lokaldistrikt) støtter Buttigieg. De to teller begge 2 poeng i Endorsement Primary-oversikten. Hennessey hadde tidligere erklært sin støtte for Cory Booker, som avsluttet sin kampanje i begynnelsen av forrige uke. 

5. Lesestoff til helgen:

Vår egen Henrik Østensen Heldahl skriver om hva Founding Fathers kan fortelle oss om riksrettssaken mot Trump:

Hva kan Founding Fathers fortelle oss om riksrettssaken mot Trump?

Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din sammen med 2020. Dersom du også ønsker lørdagsutgaven av Morgenkaffen, så utgis den som eksklusiv podkast for patrons.

Kommunikasjonsrådgiver og kommentator for AmerikanskPolitikk.no. En av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".