Mer

    Morgenkaffen torsdag 23. januar: Velgernes andrevalg kan bli en avgjørende faktor

    Det er 11 dager igjen til caucusvalget i Iowa, 19 dager igjen til primærvalget i New Hampshire, og Morgenkaffen er servert.

    1. Bloomberg ypper seg i ny nasjonal måling

    Valgmålingene kommer tett om dagen, og den siste nasjonale målingen fra Monmouth University viser at det skiller seg ut en trio på topp – den samme trioen en ser i snittet av de nasjonale målingen. Målingen avviker også lite fra det som har vært trenden de siste 6 månedene, men et interessant poeng er at Mike Bloomberg har tatt seg forbi Pete Buttigieg nasjonalt. Status i den demokratiske nominasjonskampen ser dermed slik ut, ifølge denne Monmouth-målingen:

    1. Joe Biden – 30% (+4 poeng siden desember)
    2. Bernie Sanders – 23% (+2)
    3. Elizabeth Warren – 14% (-3)
    4. Mike Bloomberg – 9% (+4)
    5. Pete Buttigieg – 6% (-2)
    6. Amy Klobuchar – 5% (+1)
    7. Andrew Yang – 3% (ingen endring)

    Patrick Murray, sjef for Monmouth Universitys institutt for valgmåling, uttalte i forbindelse med resultatene at muligheten for større svingninger i kandidatenes oppslutniger først vil begynne å vise seg etter caucusvalget i Iowa og primærvalget i New Hampshire. I målingen kom det også frem at et flertall av respondentene mener at nettopp disse nominasjonsvalgene er problematiske da resultatene i Iowa og New Hampshire legger føringer for statene som følger etter. 58% demokratiske velgere uttrykte at de heller ønsker ett nasjonalt primærvalg avholdt på samme dag. Ikke mer enn 11% ønsker å beholde kalenderen slik den er nå.

    Målingen fra Monmouth har en feilmargin på +/- 3,4 prosentpoeng for demokratiske velgere, og +/- 5,1 poeng for de som enten identifiserer seg som demokrat eller heller mot den demokratiske siden.

    2. Bernies favorability og de foretrukne andrevalgene

    Morning Consult har også sluppet en ny nasjonal måling, som foruten Bloombergs oppadgående kurve, har fokus på at Bernie Sanders har falt 6 prosentpoeng i såkalt favorability. Konteksten her er disputen mellom Sanders og Warren under den forrige tv-debatten, der spørsmålet om hvorvidt Sanders hadde sagt til Warren at en kvinne ikke kunne vinne valget skapte debatt. 73% av de demokratiske velgerne har et positivt syn på Sanders (ned 3 poeng), mens 20% har et negativt syn (opp 3 poeng). Denne utviklingen har likevel ikke gitt utslag på Vermont-senatorens oppslutning på målingen. Her ligger Sanders på 24%, mens Biden leder med 29%. På spørsmålet om favorability hos hele befolkningen var det kun Andrew Yang som endte med en samlet positiv vurdering av de demokratiske kandidatene (33% fav – 29% unfav).

    Selv om debatten har tilspisset seg mellom Warren og Sanders den siste tiden viser tallene til Morning Consult at Sanders fremdeles er Warren-tilhengernes foretrukne andrevalg, mens Warren er det samme for Sanders-leiren. Kampen om å være et alternativ for de andre kandidatenes velgere ser da slik ut:

    Biden-velgere

    • Bernie Sanders (28%)
    • Elizabeth Warren (21%)
    • Michael Bloomberg (17%)

    Sanders-velgere

    • Elizabeth Warren (30%)
    • Joe Biden (27%)
    • Andrew Yang (10%)

    Warren-velgere

    • Bernie Sanders (37%)
    • Joe Biden (20%)
    • Pete Buttigieg (11%)

    Bloomberg-velgere

    • Joe Biden (35%)
    • Bernie Sanders (15%)
    • Elizabeth Warren (12%)

    Buttigieg-velgere

    • Elizabeth Warren (20%)
    • Joe Biden (19%)
    • Bloomberg/Sanders (13%)

    Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din sammen med 2020.

    Henrik Skotte
    Henrik Skotte
    Lektorstudent i historie og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

    Les også