Det er 13 dager igjen til caucusvalget i Iowa, 21 dager igjen til primærvalget i New Hampshire, og Morgenkaffen er servert.

1. Kan Biden faktisk vinne Iowa?

En ny Iowa-måling viser Joe Biden i teten i delstaten. I “Focus on Rural America”-målingen får Biden 24 % (-1 fra sist måling i september), Elizabeth Warren 18 % (-5), Pete Buttigieg 16 % (+4), Bernie Sanders 14 % (+5), Amy Klobuchar 11 % (+3). Tom Steyer og Andrew Yang går begge fram med ett prosentpoeng hver siden september, til henholdsvis 4 % og 3 %. Ingen andre kandidater får over én prosent. Binder Research, som har utført målingen, fremhever også at hele 17 % av de spurte oppgir at de ikke ville støtte noen annen kandidat dersom deres egen kandidat ikke oppnår 15 % på caucusmøtet i sitt lokale distrikt. Kandidater under 15 % får ikke del i fordelingen av delegater. 

2. Bloomberg skaper prisøkninger

Tidligere New York-ordfører og mangemilliardær Michael Bloomberg har i løpet av de første åtte ukene av sin selvfinansierte valgkamp brukt hele 248 millioner dollar på reklame, først og fremst på TV. Bloomberg er på lufta i så godt som alle delstater, og den store etterspørselen fører til stigende priser. Politico melder at prisen for politisk TV-reklame i snitt har gått opp med 20 % i mediemarkeder rundt om i USA siden Bloombergs kampanje begynte å kjøpe opp reklameplass. Dette skaper problemer både for de andre presidentkandidatene og for lokale politikere som ønsker å nå sine egne velgere.

3. Tusenvis marsjerte med våpen i Richmond

Våpendemonstrasjonen i Richmond endte ikke i vold, slik mange fryktet. Derimot var det tusenvis av lovlydige, våpenbærende demonstranter å se i gatene i Virginias hovedstad. Det endte ikke i noe slagsmål mellom demonstranter og motdemonstranter. Det var heller ikke mange rapporter om ekstreme gruppers tilstedeværelse. Demonstrantene protesterte mot nye våpenlover som har blitt vedtatt av delstatssenatet.

Les vår forhåndssak her: 

Unntakstilstand før våpendemonstrasjon i Virginia

Hør kommentator Henrik Heldahl på P2s Studio 2 her.

4. Quad City Times støtter Amy Klobuchar

Iowa-avisen Quad City Times’ Editorial board støtter Amy Klobuchar på lederplass. De viser til Klobuchars erfaring i Senatet, og skriver i sin støtteeklæring blant annet: «Hun vant vår støtte gjennom å overbevise oss om at blant sine rivaler og i en splittet politisk kultur, er hun den rette til å gjennføre en politisk agenda som vil gjøre livene til millioner av amerikanere, inkludert oss som bor i øst-Iowa og vest-Illinois, bedre.» 

5. I heisen med Biden

Helt til slutt: Det ble ingen New York Times-endorsement på tidligere visepresident Joe Biden, men denne videoen er i ferd med å gå viralt:

Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din sammen med 2020.

Kommunikasjonsrådgiver og kommentator for AmerikanskPolitikk.no. En av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".