Mer

  Unntakstilstand før våpendemonstrasjon i Virginia

  Virginia-guvernøren har erklært unntakstilstand. I dag avholdes en kontroversiell våpendemonstrasjon i Richmond.

  I dag arrangerer pro-gun-gruppen Virginia Citizens Defense League (VCDL) en demonstrasjon mot nye våpenlover i delstaten. Tusenvis er forventet å delta, men demonstrasjonen trues med å bli kapret av ekstreme grupper.

  Myndighetene i Virginia sier de har fanget opp troverdige trusler tilknyttet demonstrasjonen, og med Charlottesville friskt i minne er mange redde for hva som venter.

  I forrige uke ble flere med mistenkt tilknytting til hatgrupper arrestert. Myndighetene har lagt fram dokumenter som skal vise at fire menn hadde skaffet seg våpen i påvente av en demonstrasjon til støtte for våpenrettigheter.

  FBI har også arrestert tre menn som skal være medlemmer av rasistgruppen The Base.

  Virginia-guvernør Ralph Northam (D) har erklært unntakstilstand i området hvor demonstrasjonen skal foregå: Foran State Capitol-bygget i Richmond. Den varer til tirsdag.

  Unntakstilstanden vil gjøre det ulovlig å bære våpen på området. Det er et uvanlig grep, som har blitt etterprøvd i rettsvesenet. Høyesterett i Virginia opprettholdt avgjørelsen.

  “No one wants another incident like the one we saw in Charlottesville,” har Northam sagt.

  Presidenten har naturligvis sagt sitt:

  Hvorfor demonstrere?

  Virginias delstatshus og senat har lenge vært styrt av republikanerne, men i 2019 vant demokratene flertall i begge kamre. Med Northam i guvernørboligen har de dermed politisk kontroll over delstaten.

  Og det nye, demokratiske flertallet har ikke kastet bort tiden. Kun halvannen uke inn i den nye perioden hadde delsstatssenatet godkjent tre nye våpenlover. Disse skal sendes videre til underhuset.

  Her er lovforslagene:

  • Lokale myndigheter kan gjøre det forbudt å bære våpen under arrangementer på offentlige steder.
  • Privatpersoner må vente minst 30 dager for hvert håndvåpen de ønsker å kjøpe.
  • Alle våpensalg skal ha en bakgrunnssjekk fra en lisensiert våpenselger. Det inkluderer private våpensalg og overføringer av eierskap. Overføringer i nær familie og antikke våpen gis fritak.

  Et fjerde lovforslag er også oppe til vurdering. Det vil gi politiet retten til midlertidig å frata våpen fra personer som sees på som en risiko for seg selv eller andre.

  Virginia Citizens Defense League (VCDL), som altså arrangerer demonstrasjonen, mener dette går urettmessig ut over lovlydige våpeneiere.

  (Jeg kommenterer selv saken på NRK Nyheter klokken 12).

  Oppdatering, mandag kveld norsk tid: Våpendemonstrasjonen i Richmond endte ikke i vold, slik mange fryktet. Derimot var det tusenvis av lovlydige, våpenbærende demonstranter å se i gatene i Virginias hovedstad. Det endte ikke i noe slagsmål mellom demonstranter og motdemonstranter. Det var heller ikke mange rapporter om ekstreme gruppers tilstedeværelse.

  Foto: J. Stephen Conn (CC BY-NC 2.0)
  Henrik Heldahl
  Henrik Heldahl
  Politisk journalist i Nettavisen og kommentator for AmerikanskPolitikk.no. En av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også