Det er 14 dager igjen til caucusvalget i Iowa, 22 dager igjen til primærvalget i New Hampshire, og Morgenkaffen er servert.

1. New York Times’ Editorial board støtter BÅDE Warren og Klobuchar i nominasjonskampen

The New York Times’ Editorial Board har gjennomført lengre intervjuer med alle demokratenes presidentkandidater og gav i natt sin støtte til Elizabeth Warren OG Amy Klobuchar i nominasjonskampen. De 15 medlemmene klarte med andre ord ikke å bli enige. Til slutt stod det mellom Elizabeth Warren, Amy Klobuchar, Pete Buttigieg og Cory Booker (som kastet inn håndkleet før den forrige debatten).

Argumentasjonen latterliggjøres fra flere hold, men i begrunnelsen skrives det at Warren og Klobuchar er de mest effektive talspersonene for partiets «radikale» og «realistiske» modellene, eller den progressive og moderate fløyen, om du vil.

Both the radical and the realist models warrant serious consideration. If there were ever a time to be open to new ideas, it is now. If there were ever a time to seek stability, now is it.

That’s why we’re endorsing the most effective advocates for each approach. They are Elizabeth Warren and Amy Klobuchar.

New York Times’ editorial board har støttet demokrater siden John F. Kennedy i 1960. I denne runden spilte de med åpne kort hele veien, og publiserte intervjuene de gjennomførte med de ulike kandidatene. Du leser mer, og hører intervjuene, her.

Ms. Klobuchar and Ms. Warren right now are the Democrats best equipped to lead that debate.

May the best woman win.

2. Bernie plukker opp viktig Kongress-støtte

I går kunngjorde representant Pramila Jayapal (D-Washington, 7. kongressdistrikt) at hun støtter Bernie Sanders i nominasjonskampen. Jayapal er en av lederne for den progressive grupperingen i Kongressen. Dette var en støtteerklæring Elizabeth Warren også har vært på jakt etter, og sees av mange som enda et tegn på at den aktivistiske venstresiden i det demokratiske partiet nå samler seg rundt Sanders, fremfor Warren. 

https://twitter.com/AOC/status/1218944825665507328?s=19

3. Iowa-støtte til Warren

Elizabeth Warren plukket imidlertid med seg støtten fra demokratenes leder i Iowas delstatssenat Janet Petersen (D-Iowa, 18. lokaldistrikt). Petersen er en svært viktig figur i Iowa-politikken. Podkaster og tidligere rådgiver for president Obama Dan Pfeiffer peker blant annet på at Petersen var helt sentral da Obama vant Iowa i 2008: 

Warren leder fortsatt over Sanders i FiveThirtyEights Endorsement Primary, med 77 mot Sanders’ 55. Joe Biden troner fortsatt i toppen med 207 poeng. I denne rangeringen teller en representant som Jayapal 3 poeng, mens en delstatsrepresentant som Peterson teller 2.

4. Senatet begrenser dekning av riksrettssaken

Reglene for mediedekningen av riksrettssaken i Senatet er nå klare, og mediekorpset i Washington DC er svært kritiske til måten det republikanske flertallet ønsker å legge opp retningslinjene. Normalt har kringkasteren C-SPAN tilgang i senatssalen med sine kameraer, det vil ikke være mulig under riksrettssaken (slik var det også under riksrettsprosessen mot Bill Clinton i 1999). Journalister har også vanligvis anledning til å bevege seg fritt i ganger og korridorer utenfor selve salen, men vil under riksrettssaken være begrenset til enkelte inngjerdede områder i bygningen. 

5. Sanders-kampanjen ønsker seg Warren i dobbelrolle

Magasinet The Intercept fikk i helgen bekreftet fra flere kilder i Sanders-kampanjen at det er gjort undersøkelser omkring hvorvidt en og samme person kan være både visepresident og finansminister, med tanke på Elizabeth Warren i en slik rolle. Disse undersøkelsene skal ha munnet ut i en konklusjon om at dette teknisk sett er mulig og lovlig. 

Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din sammen med 2020.

Kommunikasjonsrådgiver og kommentator for AmerikanskPolitikk.no. En av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".