Mer

  Morgenkaffen fredag 17. januar: Støtterush i New Hampshire mens riksrett preger Washington

  Det er 17 dager igjen til caucusvalget i Iowa, 25 dager igjen til primærvalget i New Hampshire, og Morgenkaffen er servert.

  1. Parnas: – Presidenten visste nøyaktig hva som foregikk

  Riksrettssaken mot President Donald Trump er nå formelt overlevert fra Representantenes Hus til Senatet. Majoritetsleder Mitch McConnell (R-Kentucky) kritiserte i går skarpt Speaker of the House Nancy Pelosis (D-California, 12. kongressdistrikt) håndtering av riksrettssaken så langt.

  Onsdag kveld ble Lev Parnas, den sovjetisk-fødte forretningsmannen hvis samarbeid med president Trumps advokat Rudy Giuliani i Ukraina står sentralt i riksrettsaken mot Trump, intervjuet på MSNBC. Han sa blant annet at både President Trump, stikk i strid med presidentens egne uttalelser, og justisminister Bill Barr var fullt klar over alle aspekter av det arbeidet Giuliani og Parnas gjorde. Han hevdet videre at Trump truet med å tilbakeholde ikke bare militær hjelp, men alle former for økonomisk støtte til Ukraina med mindre landets styresmakter kunngjorde en etterforskning av tidligere visepresident Joe Biden og hans sønn Hunter Biden, som altså hadde et styreverv i det ukrainske selskapet Burisma.

  2. Støtterush i New Hampshire

  Det drar seg til i kampen om støttespillere for de demokratiske kandidatene. I går ble det kjent at representant Annie Kuster (D-New Hampshire, 2. kongressdistrikt) offisielt støtter Pete Buttigieg. I likhet med representant Anthony Brown som erklærte sin støtte til Buttigieg i forrige uke, får også Kuster tittelen “national co-chair” for Buttigiegs kampanje. Kuster er en sentral skikkelse i New Hampshire-politikken og flere beskriver hennes støtte til Buttigieg som en viktig utvikling. Hun er det første medlemmet av New Hampshires kongressdelegasjonen som kunngjør sin støtte for en demokratisk kandidat i 2020.

  Delstatsrepresentant Karen Ebel (D-New Hampshire, 5. lokaldistrikt) kunngjorde i går at hun støtter Amy Klobuchar. Ebel er Deputy House Speaker i delstatshuset i New Hampshire.

  FiveThirtyEight har utarbeidet The Endorsement Primary, en oversikt over de ulike kandidatenes støttespillere der hver enkelt tilskrives en poengsum ut fra hvilken stilling de har og deres betydning innad i partiet. I denne oversikten teller et kongressmedlem, som Kuster, 3 poeng, mens en delstatsrepresentant som Ebel teller 2 poeng. Totalt er Buttigieg på 36 poeng i oversikten, mens Klobuchar har tegnet seg for 50. Begge langt bak Biden.

  Før Cory Booker droppet ut av nominasjonskampen hadde han opparbeidet seg en rekke støtteerklæringer fra delstats- og lokalpolitikere i New Hampshire, og TV-kanalen WMUR melder at Bookers støttespillere ringes ned av representanter for de andre kampanjene i jakten på deres støtte videre.

  3. Marquette-måling Wisconsin

  I en ny head-to-head måling i Wisconsin er det svært tett mellom president Donald Trump og de demokratiske kandidatene. Det er bare Joe Biden og Bernie Sanders som slår Trump, henholdsvis 49 % – 45 % og 47 % – 46 %. Trump slår Elizabeth Warren og Pete Buttigieg i denne målingen med henholdsvis 3 (45 % – 48 %) og 2 (44 % – 46 %) prosentpoeng.

  4. Liz Cheney blir i Representantenes hus?

  Man har lenge antatt at representant Liz Cheney (R-Wyoming, at-large) ville være en høyaktuell kandidat til senatssetet som blir stående tomt når senator Mike Enzi gir seg, men det ble i går ettermiddag klart at hun i stedet vil søke gjenvalg til Representantenes hus. Cheney er del av republikanernes lederskap i Representantenes hus, og når hun nå velger å ikke søke senatssetet vil hun være høyaktuell som Speaker of the House hvis og når republikanerne skulle overta flertallet i kammeret…

  Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din sammen med 2020.

  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Debattjournalist og kommentator i Vårt Land. Kommentator for AmerikanskPolitikk.no og en av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også