God morgen! Det er mandag 13. januar, det er 1 dag igjen til neste tv-debatt og 21 dager igjen til caucusvalget i Iowa, og Morgenkaffen er servert.

1. Des Moines Registers nye Iowa-måling

Natt til lørdag kom den siste meningsmålingen før kvalifiseringsfristen til debatten tirsdag. I CNN og Des Moines Registers måling leder Bernie Sanders med 20 % (+5 siden forrige DMR/CNN-måling i november), foran Elizabeth Warren med 17 % (+1), Pete Buttigieg med 16 % (-9) og Joe Biden med 15 % (-). 

Den eneste som kan vise til meningsfylt fremgang i denne målingen er Bernie Sanders, som i tillegg til fem prosentpoeng økning i støtte går opp fem prosentpoeng i såkalt favorability, som enkelt sagt måler respondentenes positive inntrykk av kandidatene. Pete Buttigieg, som har hatt en rekke svært gode målinger i Iowa de siste månedene går betydelig tilbake fra CNN/DMRs måling i november. Imidlertid er det mange bakgrunnstall som tyder på at Buttigieg fortsatt ligger godt an, blant annet sier hele seksti prosent av de spurte at de støtter eller vurderer å støtte Buttigieg, og dette tallet er blant de beste i feltet.  

https://twitter.com/AmPolitikk/status/1216058238518661120

Det kan også være verdt å merke seg at feilmarginen i målingen er på 3,7 prosentpoeng, det er altså svært, svært tett mellom de fire i toppen. 

Utenfor topp fire 

Under firkløveret i ledelsen fikk Amy Klobuchar fikk 6 %, og Andrew Yang 5 % i CNN/DMRs måling. Yang er den eneste kandidaten som i denne målingen kan vise til en tydelig økning i andelen sannsynlige velgere som enten støtter eller vurderer å støtte ham, og han har hatt en økning i favorability på nesten 20 prosentpoeng til 61 %. Spørsmålet er nå om det fortsatt er nok tid igjen til Iowa-caucuset til at Klobuchar og Yang kan klare å bryte inn i toppsjiktet.

Tom Steyer, som kunne notere seg noen spektakulære tall på målinger fra Nevada og South Carolina tidligere i forrige uke, får kun 2 % i denne målingen.  

Det er fortsatt bare fire av ti sannsynlige caucusvelgere som sier at de har bestemt seg for en kandidat, men dette er et hopp fra målingen i november da bare tre av ti sa det samme. 

En x-faktor for Iowa-caucuset er at kun kandidater over 15 % har sjanse til å få delegater. Akkurat nå er alle i topp fire over den magiske grensen, men nærmere en tredel av velgerne i Iowa støtter en kandidat som ikke er det, eller støtter foreløpig ingen kandidat. Disse velgerne vil på et caucus-møte bli bedt om å slutte seg til en kandidat som ligger over grensen – og da kan det bli spennende. Blant gruppen som ikke støtter en kandidat i topp fire, eller ikke støtter en kandidat i det hele tatt, oppgir 55 % at de vurderer Pete Buttigieg, 53 % Joe Biden, 43 % Elizabeth Warren og 41 % Bernie Sanders. 

2. Ny støttespiller i Kongressen for Buttigieg

Søndag ble det klart at representant Dave Loebsack (D-Iowa, 1. kongressdistrikt) formelt støtter Pete Buttigieg. Dette er Buttigiegs andre nye støttespiller fra Kongressen på bare et par dager, og selv om denne typen støtte kanskje ikke betyr all verden for den jevne velger gir det positiv oppmerksomhet om kampanjen. 

3. Bloomberg vil bruke store penger selv om han ikke er kandidaten

Michael Bloomberg sier at han vil bruke store summer på valgkampen helt fram til 3. november, uavhengig av hvem som blir den demokratiske kandidaten. Den tidligere New York-borgermesteren har allerede brukt over 200 millioner dollar på reklame i forsøket på å vinne nominasjonsvalgkampen, og sier at han vil støtte partiets kandidat økonomisk, også om det skulle bli Bernie Sanders eller Elizabeth Warren, kandidater han er uenig med om mange ting. Det sies også at Bloombergs meget godt betalte “field organizers”, altså medarbeidere som driver rekruttering og stemmesanking lokalt, er tilbudt jobber helt fram til valgdagen i november, uavhengig av hvor lenge Bloomberg henger med i valgkampen. 


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din sammen med 2020.

Kommunikasjonsrådgiver og kommentator for AmerikanskPolitikk.no. En av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".