God morgen! Det er 4 dager igjen til neste tv-debatt, 24 dager igjen til caucusvalget i Iowa, og Morgenkaffen er servert.

1. Sunrise movement støtter Sanders

Sunrise Movement, en gruppe stadig mer innflytelsesrike unge klimaaktivister som ble stiftet i 2017, annonserte i går at de formelt støtter Bernie Sanders i nominasjonsvalget. Spørsmålet var til votering blant gruppens medlemmer og Sanders skal ha vunnet avstemningen med over 75 % av stemmene. Sunrise Movement føyer seg dermed inn i rekken av venstreorienterte organisasjoner som støtter Sanders over Elizabeth Warren, som står Sanders nær i svært mange politiske spørsmål og har søkt støtte fra flere av organisasjonene som nå samler seg bak Sanders. 

2. Biden ligger best an i 538s modell

Nettstedet FiveThirtyEight lanserte i går sin prognosemodell for nominasjonsvalget, som vil bli oppdatert fortløpende. (For nerdene har sjefredaktør Nate Silver skrevet en sak som utførlig beskriver hvordan ulike faktorer beregnes og vektes i prognosen.) Modellen beregner hvor mange delegater til konventet de ulike kandidatene kan regne med å vinne, og spår foreløpig at tidligere visepresident Joe Biden ligger klart best an. Biden ligger også øverst i vår subjektive oversikt på AmerikanskPolitikk.no.

3. Steyer klarte debattkravet

Det er fire dager igjen til den siste tv-debatten før caucusvalget i Iowa, og Tom Steyer kvalifiserte seg i siste liten. Han blir dermed stående på debattscenen sammen med Biden, Sanders, Buttigieg, Warren, og Klobuchar natt til onsdag norsk tid. Steyer hadde allerede nok støttespillere, men trengte 5% eller mer i fire målinger godkjent av DNC, eller 7 % eller mer i DNC-godkjente målinger fra Iowa, New Hampshire, Nevada eller South Carolina. Natt til fredag norsk tid kom nyheten om at Steyer ligger på henholdsvis 15 % og 12 % i to nye Fox News-målinger fra South Carolina og Nevada. Det lønner seg tydeligvis å bruke masse penger på tv-reklamer.

4. Ny støttespiller for Pete

I går kom nyheten om at representant Anthony Brown (D-Maryland, 4. kongressdistrikt) støtter Pete Buttigiegs presidentkandidatur. Brown er det første svarte kongressmedlemmet som har erklært sin støtte til Buttigieg, og han er den første som får tittelen “national co-chair” for Buttigiegs kampanje, en tittel kampanjer gjerne gir til viktige støttespillere. Støtte fra afro-amerikanere, eller mer presist mangel på slik støtte, pekes ofte på som den største akilleshælen til den unge, nå avgåtte, borgermesteren fra Indiana, og kampanjen vil antagelig bruke Brown svært mye i et forsøk på å nå denne velgergruppen fremover. Buttigieg ligger på 4 % i Fox News’ ferskeste South Carolina-måling.

5. Pelosi vil «snart» sende riksrettsaken til Senatet

Speaker of the House Nancy Pelosi (D-California, 12. kongressdistrikt) sa i går at riksrettssaken «snart» vil sendes over til Senatet. Representantenes Hus stemte for riksrett mot president Donald Trump for over tre uker siden, men saken er fortsatt ikke formelt oversendt Senatet fra Pelosis kontor. Pelosi har krevd at majoritetsleder Mitch McConnell (R-Kentucky) skal legge frem flere detaljer om hvordan han vil behandle saken før den oversendes. McConnell sa tidligere i uka at det ikke er aktuelt å forhandle med demokratene om vilkår for riksrettssaken. 


Morgenkaffen brygges av redaksjonen og serveres hver morgen, fra mandag til fredag. Trykk her for å abonnere på nyhetsbrevet. Morgenkaffen publiseres også som podkast. Du finner oss i podkastappen din sammen med 2020.

Kommunikasjonsrådgiver og kommentator for AmerikanskPolitikk.no. En av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".