Mer

  Tøffere tone mellom Warren og Buttigieg

  Elizabeth Warren har i stor grad holdt seg fra å kritisere motstanderne sine ved navn. De siste ukene har hun vært i et stadig skarpere munnhuggeri med Pete Buttigieg.

  I midten av oktober offentliggjorde Buttigieg sine selvangivelser fra de tre årene han jobbet for konsulentselskapet McKinsey & Company. Han oppfordret samtidig de øvrige kandidatene til å offentliggjøre sine selvangivelser fra perioder da de arbeidet i privat sektor. Buttigieg hadde tidligere offentliggjort selvangivelser ti år tilbake i tid. Samtlige av de andre demokratene som kjemper om nominasjonen, med unntak av Michael Bloomberg og Deval Patrick, som begge kastet seg inn i prosessen relativt nylig, har offentliggjort slik informasjon.

  Buttigiegs McKinsey-kunder

  McKinsey er en kontroversiell aktør i amerikansk offentlighet. Det regnes som et av de fremste konsulentselskapene i verden, men er beryktet for å innta en amoralsk holdning til enkelte av prosjektene de arbeider med. Det kom nylig fram i en sak hos ProPublica og New York Times at McKinsey ga råd til ICE (Immigration and Customs Enforcement, direktoratet som står ansvarlig blant annet for deportasjon av ulovlige innvandrere) om økonomiske innsparinger i fasilitetene der innvandrere anholdes mens deres søknader om opphold vurderes. Rådene McKinsey ga i denne prosessen skal til dels ha vært så ekstreme at de opplevdes som uholdbare fra byråkrater ansatt i ICE.

  I kjølvannet av denne avsløringen har presidentkandidat Pete Buttigieg igjen kommet under press for å offentliggjøre hvilke kunder han jobbet for som ansatt i McKinsey, noe han flere ganger har avvist med henvisning til en bindende avtale om taushetsplikt han har med sin tidligere arbeidsgiver, som firmaet skal ha avvist å løse ham fra. I helgen publiserte Buttigieg imidlertid flere detaljer om ansettelsesforholdet og ba igjen McKinsey om å offentliggjøre listen over kunder Buttigieg arbeidet for.

  Warrens selvangivelser

  I begynnelsen av desember kritiserte Warren Buttigieg for å ikke ha offentliggjort denne informasjonen. I et intervju fyrte Buttigieg tilbake med henvisning til at Warren ikke har offentliggjort sine selvangivelser fra årene da hun tok advokatoppdrag ved siden av jobben som jusprofessor ved Harvard. På torsdag kritiserte Warren deretter Buttigieg for å ikke ha offentliggjort navnene på kampanjens store såkalte «bundlers», altså enkeltpersoner som samler inn og organiserer valgkampbidrag fra mange personer, og hvem som utgjør kampanjens såkalte «finance committee». Warren kritiserte også Buttigiegs lukkede fundraisere. Joe Biden slipper inn én journalist på alle sine fundraisere, og Warren krever at Buttigieg skal gjøre det samme. I likhet med Bernie Sanders så arrangerer ikke Warren denne typen fundraisere i valgkampen – selv om hun gjorde det fram til i 2018 og har overført rundt ti millioner dollar fra sine senatskampanjer til presidentkampanjen.

  Buttigiegs kommunikasjonsrådgiver Lis Smith fyrte tilbake på vegne av Buttigieg-kampanjen, med krav om at Warren må offentliggjøre flere tiår med selvangivelser fra perioden hun praktiserte juss.

  Økt åpenhet

  Søndag offentliggjorde Elizabeth Warren en oversikt over hvilke klienter hun har utført advokattjenester for og hvor mye hun ble betalt for hver sak. Totalt skal dette beløpe seg til omtrent to millioner dollar, eller rundt 18 millioner norske kroner, over en periode på 25 år fra midten av 1980-tallet til 2010. Hun har ikke, slik Buttigieg har krevd, offentliggjort selvangivelser for denne perioden.

  Sent mandag kveld norsk tid uttalte McKinsey at de etter avtale med de aktuelle kundene har gitt Buttigieg tillatelse til å publisere oversikten over hvilke bedrifter han hadde konsulentoppdrag for som ansatt i firmaet. Samme kveld kom også meldingen fra Buttigiegs kampanjeorganisasjon om at de fra og med tirsdag 10. desember vil åpne for presse på sine fundraisere, og at de vil offentliggjøre oversikten over «bundlers».

  Det begynner med andre ord å bli tydelig at Warren og Buttigieg nå begge ser den andre som sin største utfordrer, og vi kan nok forvente at tonene de to imellom vil bli enda skarpere i tiden som kommer.

  Foto: Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0)
  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Debattjournalist og kommentator i Vårt Land. Kommentator for AmerikanskPolitikk.no og en av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også