Natt til torsdag norsk tid er det duket for den femte debatten mellom demokratenes presidentkandidater i Atlanta, Georgia.

Når skjer det?

Det hele braker løs klokken 03.00 norsk tid natt til torsdag. Både MSNBC og Washington Post, som sammen er vertskap for debatten, streamer debatten live på sine nettsider. Det er Rachel Maddow og Andrea Mitchell fra MSNBC, Kristen Welker fra NBC og Ashley Parker fra Washington Post som leder debatten, den første som ledes av et rent kvinneteam.

Hvem er med?

De ti kandidatene som har kvalifisert seg til debatten vil være plassert slik på scenen, fra venstre mot høyre:

  • Cory Booker, senator fra New Jersey
  • Tulsi Gabbard, kongressrepresentant fra Hawaii (2. distrikt)
  • Amy Klobuchar, senator fra Minnesota
  • Pete Buttigieg, borgermester av South Bend, Indiana
  • Elizabeth Warren, senator fra Massachusetts
  • Joe Biden, tidligere visepresident
  • Bernie Sanders, senator fra Vermont
  • Kamala Harris, senator fra California
  • Andrew Yang, gründer
  • Tom Steyer, forretningsmann

Hva kan vi vente oss?

Siden forrige debatt har Elizabeth Warren sluppet en ny innfasingsplan for «Medicare for all». I korte trekk går den ut på å innføre en overgangsfase til offentlig helseforsikring, der folk kan velge å kjøpe seg inn i den offentlige Medicare-ordningen via en såkalt «public option», i stedet for å benytte seg av privat helseforsikring. Det er overveiende sannsynlig at Warren i debatten nå vil måtte forsvare denne planen mot angrep fra både venstre og høyre. Fra venstre kommer Bernie Sanders, som fortsatt står på den originale «Medicare for all»-planen, som bare gir et lite overgangsvindu fra dagens system og til alle skal være over på offentlig helseforsikring. Fra høyre vil trolig både Joe Biden, Pete Buttigieg og Amy Klobuchar fortsette å kritisere Warrens finaniseringsplan og at overgangsfasen Warren legger opp til er for kort, og dermed urealistisk.

Pete Buttigieg har de siste ukene skutt til toppen av målingene i Iowa, og er på stigende kurs i New Hampshire. Selv om han fortsatt ligger relativt lavt på nasjonale målinger – 8,3 % på siste gjennomsnitt hos RealClearPolitics – går han inn i denne debatten som en av de klare «frontrunnerne». Han må dermed regne med å forsvare seg på en rekke felter. Blant de mest opplagte er utdanningspolitikk, der Buttigieg har lagt fram en plan som er mer moderat enn flere av de andre kandidatene. Buttigiegs plan vil gi gratis college-utdannelse til elever fra lavinntektsfamilier, opp til en inntekt på $100 000, mens flere av de andre kandidatene ønsker å innføre gratis college for alle.

Cory Booker har onsdag kveld mest sannsynlig sin siste opptreden på debattscenene i denne valgkampen. Han er nemlig langt fra å kvalifisere seg til debatten i desember. Bookers gjennomgangstone i valgkampen har vært overveiende positiv, og han ynder å snakke om enhet og kjærlighet. Samtidig har han vært skarpt på offensiven i enkelte av de tidligere debattene, og det kan være spennende å se om det er snille-Cory eller sinte-Cory som møter i debatt i Atlanta. Han må gjøre noe nå, om han skal få til noe i denne valgkampen.

Amy Klobuchar og Kamala Harris har også mye å bevise. Harris hadde en formtopp på målingene i sommer, og trenger en kickstart om hun skal ha noe å komme med framover. Klobuchar viser tegn til å stige på målingene i Iowa og regnes av mange som en kandidat til en formtopp – nå er hun avhengig av en sterk debattprestasjon for å oppnå det.

I tillegg er det ventet at debatten, med bare kvinnelige debattledere, vil fokusere noe på typiske kvinnesaker, som abort, kvinners helse og likelønn.

Onsdag er det også duket for en ny runde med offentlige høringer i riksrettsaken. Den stjeler fort mange av overskriftene torsdag morgen, med mindre det skjer noe spesielt i denne debatten.

Tidlig torsdag morgen spiller vi uansett inn en ny episode av podkasten 2020. Abonnerer du?