Louisiana-guvernør John Bel Edwards besøker flomområder i Ponchatoula, Louisiana i mars 2016. Foto: MSgt. Toby M. Valadie, U.S. Air National Guard (CC BY 2.0)

Oppdatert 17.11: Guvernør John Bel Edwards (D) ble gjenvalgt i natt med 51% av stemmene, mot 49% for Eddie Rispone (R). Seieren kom gjennom en kombinasjon av sterkt oppmøte blant svarte velgere og at Edwards klarte å karre til seg akkurat nok av de som stemte på den utslåtte, mer moderate republikaneren i første runde.

Heller ikke dette valget sier oss så mye om Trumps gjenvalgsmuligheter i 2020. Edwards er ikke en vanlig demokrat og guvernørvalg er ekstremt mye mer basert på lokale faktorer enn kongressvalg; se f.eks. de republikanske guvernørene Larry Hogan i Maryland og Charlie Baker i Massachusetts, som begge fikk gjenvalg i 2018. Snakker noen om at Trump vil vinne disse to statene neste år? Nei.

Samtidig vet vi ikke hvor stor effekt, om noen, valgmøtene hans hadde. Trolig beveget de nåla litt, men altså ikke nok. Presidenten kunne ikke redde en spektakulært upopulær guvernør i Kentucky og han kunne ikke kaste ut en populær guvernør i Louisiana, men han kom nær i begge tilfeller. Det er i grunnen alt vi vet om hans popularitet. Alle spådommer om 2020 som er basert på disse to enkle fakta er rene gjettverk og må behandles som sådan. Dette gjelder uansett om man leser norsk eller amerikansk presse; sensasjonjaget er like stort på begge sider av Atlanteren.

Ellers fikk administrasjonsminister Kyle Ardoin (R-Tatooine) gjenvalg med 59%, noe som igjen tyder på at guvernørvalget handlet uendelig meget mer om Edwards vs Rispone enn Trump vs gjennomsnittsdemokraten.


Det gikk som vi trodde i første runde; guvernør John Bel Edwards kom nær 50%, men klarte til sist ikke å vinne i første runde. Forretningsmannen Eddie Rispone tok andreplassen. Les om andre runde i guvernørvalget her!

Andre runde av delstatsvalgene i Louisiana avholdes natt til søndag og valglokalene stenger klokken 03.00 norsk tid. Du kan følge opptellingen her.

Valgene i Louisiana følger en særegen modell, der alle kandidater, uavhengig av parti, stiller sammen i første runde. Med mindre noen får over 50 %, går de to kandidatene med flest stemmer deretter videre til en andre runde. Selv valgdatoene er annerledes i Louisiana enn i resten av landet.

Edwards mot Rispone

John Bel Edwards (D)

Guvernør John Bel Edwards (f. 1966) kom nær ved å ta det hele i første runde og man skulle tro at med 47% og tyve prosents forsprang, ville den forholdsvis populære demokraten være storfavoritt i andre runde.

Det er imidlertid to grunner til at det ikke er slik.

For det første er stammementaliteten i amerikansk politikk, den fullstendige manglende vilje til å se annet enn partifarge i en kandidat, større enn den noengang har vært. Edwards har gått ut mot riksrettsprosessen og fremstilt seg som en pragmatiker som kan samarbeide med presidenten når det er til Louisianas beste, men det kan være det ikke er nok.

For det andre kan elektoratet; selve de fysiske velgerne være ganske annerledes sammensatt enn i første runde. Som nevnt tidligere har Edwards i stor grad styrt fra sentrum; en dyd av nødvendighet med en republikanskdominert delstatsforsamling. Hans gjenvalgskampanje er imidlertid ikke bare et spørsmål om de fire foregående år, men også om polariseringen har gått så langt at det er umulig for selv en populær demokrat å vinne i en stat der Trump fortsatt står sterkt.

Eddie Rispone (R)

Edwards fikk følge til andre runde av entreprenøren Eddie Rispone. Han brukte 11 milloner dollar (!) av egen lomme i første runde og har hele tiden kjørt på at han er en outsider som vet å skape jobber. Uhindret av tidligere stemmegivning og kompromisser har han kunnet hamre løs på alle problemer som om de var personlige karakterbrister ved den sittende guvernøren. Dertil har pengene kjøpt TV-reklamer i fleng.

Rispone har også søkt å nasjonalisere valgkampen nå mot slutten, med tv-reklamer som kun består av klipp av Trump som kritiserer Edwards. Det kan funke i en delstat der presidenten fortsatt står sterkt. Det er imidlertid et åpent spørsmål om han kan trekke til seg alle republikanerne som stemte på andre kandidater i første runde; det var en ganske lunken stemning etter første runde, selv om kongressmann Ralph Abrams var meget kjapt ute med å gratulere Rispone.

I første runde så vi at svarte velgere ikke møtte opp i tilstrekkelig grad for Edwards, særlig i rurale deler av Louisiana. Forhåndsstemmingen viser at deltagelsen er høyere foran andre runde, men det er vanskelig å si om det i så fall innebærer reelt høyere deltagelse, eller om det er en kannibalisering av valgdagsstemmene, slik vi har sett i andre deler av sørstatene.

Vi så etter første runde også at Trumps besøk trolig hadde en effekt på republikansk deltagelse; partiet gjorde klare innhogg i blant annet valgene til delstatsforsamlingen (selv om mye der kom på grunn av at demokratene ikke klarte å stille gode kandidater) og de gjorde dertil rent bord i kampen om de andre delstatsvervene, der de faktisk økte marginene fra forrige valg.

Noe av dette har altså å gjøre med kvaliteten på motstanden i årets valg, men noe kan trolig spores til at de som alt er republikanere er blitt mer motiverte for å delta i valg etter at riksrettsprosessen så smått har kommet i gang.

Den jevne republikaner har liten sans for mye av det Trump kommer med, men når de oppfatter det som at demokratene i Huset vil endevende valgresultatet, møter de opp og sier fra. Og stammementaliteten og polariseringen bare øker.

I nabostaten Mississippi gjorde republikanerne rent bord for en drøy uke siden, mens på den annen side kunne selv ikke et valgmøte med Trump dagen før berge den dypt upopulære guvernøren i Kentucky. Trump var på krigsstien igjen med et stort valgmøte i Louisiana torsdag kveld og det føderale partiet har brukt to millioner dollar og satt inn 60 betalte ansatte for å få ut sine velgere de siste dagene.

Målingene har vist ekstremt jevnt løp her, men med Edwards hårfint i tet. Dette er så jevnt som det kan få blitt, men med pistolen mot tinningen sier jeg at Edwards blir gjenvalgt.

Administrasjonsminister

Kyle Ardoin (R)

Også valget på adminstrasjonsminister gikk til andre runde, som vi hadde antydet muligheten for. Den sittende ministeren, republikaneren Kyle Ardoin tok bare 41 % og fikk følge av demokraten Gwen Collins-Greenup, som tok 34 %. Imidlertid tok to andre republikanere resten av stemmene, bla. fikk en politisk helt ukjent kandidat ved navn Thomas Kennedy hele 19 %.

Her har nok mange ukunnige primærvelgere trodd at det var senator John Kennedy (R) som stilte og stemt på det navnet. Målingene viser at Ardoin har et stort forsprang og jeg ser ingen grunn til at han ikke skal få omtrent de samme marginene som de andre republikanerne som vant delstatsverv i første runde, det vil si rundt 60 % av stemmene. Trygt gjenvalg for Ardoin.