Mer

  Du også, Deval Patrick? Tidligere Massachusetts-guvernør kaster seg inn i sirkuset

  Foto: Gregory Tracy/The Boston Pilot (CC BY-ND 2.0).

  Med under tre måneder igjen til caucusvalget i Iowa har Deval Patrick omsider kunngjort sitt presidentkandidatur. Slagordet: «Deval for All».

  Deval Patrick er tidligere guvernør av Massachusetts (2007-2015) og det skulle kanskje bare mangle at også han gjør noe med presidentambisjonene. Det er tross alt nærmest obligatorisk for Massachusetts-guvernører å stille som presidentkandidat. Eller hva, Calvin Coolidge, Michael Dukakis, Bill Weld og Mitt Romney?

  Patrick er utdannet ved Harvard Law School og hadde bakgrunn fra Justisdepartementet i Clinton-administrasjonen da han ble vurdert som president Barack Obamas justisminister, etter kort tid som Massachusetts-guvernør. Patrick bidro senere til Obamas gjenvalgskampanje i 2012, og var en av Obamas nærmeste uformelle rådgivere.

  Båndene til Obama ble trukket frem som en av Patricks styrker i opptakten til 2016-valgkampen, da han lenge ble omtalt som en potensiell presidentkandidat. Den gang ble den tidligere guvernørens imponerende talegaver trukket frem, i tillegg til at han ville bli den eneste svarte kandidaten på demokratisk side. Det er ikke tilfelle i 2020-valgkampen, og det er vanskelig å se hvordan Deval Patrick skal fylle en meningsfull rolle i det eksisterende feltet.

  Altfor sent?

  Tiden er en minst like viktig faktor til at det er betimelig å klø seg i hodet over Patricks helomvending. Han kunngjorde tidligere i år at han ikke kom til å stille. Nå starter han 2020-sirkuset med en kunngjøring som kandidat i New Hampshire før han flyr til California, som står på valgkalenderen tidlig i mars. Han tar deretter turen til Nevada, Iowa og South Carolina. All in, med andre ord.

  Det er ni år siden Patrick drev valgkamp på egne vegne, og han har ikke jobbet veldig aktivt for å holde sine tidligere støttespillere klare for en ny valgkamp. De beste demokratiske strategene og rådgiverne er allerede opptatt, og de andre kandidatene ligger milevis foran både i pengeinnsamling og infrastruktur, for å nevne noe. Patricks første sjanse for å nå debattscenen er i desember. I tråd med DNCs krav har han rundt én måned til å nå 200 000 individuelle donasjoner og fire prosent i minst fire nasjonale eller tidlige delstats-målinger, eller seks prosent i to målinger fra en av de tidlige delstatene (i perioden 16. oktober – 12. desember). Bare det ser vanskelig ut.

  Med det sagt, så er det Joe Bidens svakheter som sies å ha fått Patrick til å endre sin beslutning. Flere av de som så en mulighet i Biden har siden begynt å tvile på hans evner til å vinne over venstresiden.

  Patrick håper å få store penger i ryggen som en ikke for progressiv svart kandidat med bakgrunn fra en næringslivstung delstat. Han håper å skille seg ut som et mer moderat og valgbart alternativ enn flere av de øvrige kandidatene.

  Bain Capital?

  Bain Capital-bakgrunnen (siden 2015) vil imidlertid fort bli noe som slår negativt ut for ham i den demokratiske nominasjonskampen. Bare se på alle Bain Capital-angrepene Mitt Romney ble utsatt for i 2012. Patrick vil også kritiseres for sitt arbeid for petroleumsselskapet Texaco og drikkevaregiganten Coca-Cola.

  Det er samtidig lite sannsynlig at vi får se en anti-Trump-demokrat i Deval Patrick. Det er mer sannsynlig at Patrick driver en valgkamp med et mer positivt og samlende budskap. Eller som han selv sa i juli 2018: «Shout kindness».

  Valgkampmanageren til Cory Booker, Addisu Demissie, mener selvsagt Booker allerede er den kandidaten Patrick håper å bli:

  Jonas Vikingstad
  Jonas Vikingstad
  Jeg studerer statsvitenskap ved Universitetet i Oslo og er skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også