Mer

  Momentum for Pete Buttigieg i Iowa. Men er det for tidlig?

  Pete Buttigieg intervjues av Are Tågvold Flaten ved grillen på Iowa State Fair i august. Foto: Henrik Østensen Heldahl

  South Bends Pete Buttigieg har vind i seilene i Iowa om dagen. Han troner på toppen i Monmouth Universitys ferskeste Iowa-måling.

  Lederkvartetten er den samme som i gjennomsnittet av Iowa-målingene (Warren, Buttigieg, Biden og Sanders), men rekkefølgen er en annen. For første gang ligger Pete Buttigieg på topp med 22 %, etter en fremgang på hele 14 prosentpoeng siden forrige Monmouth-måling i august.

  Det øker incentivet til å angripe ham for de andre kandidatene, samtidig som mediene nå får en ekstra grunn til å fokusere nærmere på Buttigieg. Med 82 dager igjen til valget er det også betimelig å spørre om ikke fremgangen kommer for tidlig. Kan han holde seg på topp helt til caucusvalget?

  Som tidligere Obama-rådgiver Dan Pfeiffer skrev på Twitter i går: Barack Obama begynte for alvor å hevde seg på Iowa-målingene på denne tiden i 2007. Men da lå caucusvalget én måned tidligere i kalenderen: 3. januar, og ikke 3. februar, som i 2020.

  Bak Pete

  Joe Biden følger på andreplass med 19 %, med en nedgang på sju prosentpoeng i samme periode. Mye av den støtten har gått til Buttigieg. Elizabeth Warren (18 %, -2) og Bernie Sanders (13 %, +5) følger på tredje og fjerdeplass, mens Minnesotas Amy Klobuchar har grunn til å være fornøyd med 5 % (+2 siden august).

  California-senator Kamala Harris ligger nå på kun 3 %, etter et fall på hele ni prosentpoeng siden forrige Monmouth-måling.

  De øvrige kandidatene (med oppslutning og endring siden august i parantes): Tom Steyer (3 %, -), Andrew Yang (3 %, +2), Cory Booker (2 %, +1), Tulsi Gabbard (2 %, +1), Steve Bullock (1 %, -) og Julian Castro (1 %, +1).

  Feilmarginen i målingen er på +/- 4,6 prosentpoeng, noe som innebærer at det er helt jevnt blant topp fire. Eller «kaos», som vi tidligere har omtalt situasjonen i Iowa.

  Vi møtte Pete Buttigieg i Iowa i sommer. Du hører ham her, både på norsk og engelsk:

  Andrevalget kan bli avgjørende

  Målingen tar også for seg velgernes andrevalg, et særdeles viktig aspekt i Iowa der kandidater som ikke når minst 15 % oppslutning i caucusmøtene må finne seg en annen kandidat.

  Dersom andrevalget inkluderes ser topp fem slik ut:

  1. Buttigieg (37 %)
  2. Warren (35 %)
  3. Biden (29 %)
  4. Sanders (25 %)
  5. Klobuchar (14 %)

  Amy Klobuchar blir plutselig en faktor når andrevalget inkluderes, og hun trekkes frem som det tredje mest populære andrevalget for både Buttigieg- og Biden-tilhengere. Det er også verdt å merke seg at hele 46 % av Sanders-tilhengerne trekker frem Elizabeth Warren som sitt andrevalg.

  Få også med deg:

  En dag med Pete Buttigieg

  Are Tågvold Flaten
  Are Tågvold Flaten
  Statsviter og redaktør av AmerikanskPolitikk.no. Programleder av podkastene "Valgkampsirkuset" og "Amerikansk politikk". Forfatter av "Sirkuset - Clinton, Trump og tidenes valgkamp".

  Les også