Mer

  Alle gangene Michael Bloomberg vurderte å stille som presidentkandidat før han gjorde alvor av planene

  Foto: Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0)

  Milliardær og tidligere New York-borgermester Michael Bloomberg stiller omsider som presidentkandidat. La oss ta en liten titt på hvor mange ganger han har gjort det tidligere, uten å gjøre alvor av planene.

  Vi starter med 2008-valgkampen.

  2008

  Etter sin første periode som borgermester i New York som republikaner begynte Bloomberg å se for seg et presidentkandidatur som partiuavhengig.

  «Draft Bloomberg Committee» jobbet for at det skulle bli tilfelle, men Bloomberg slo fra seg tanken da republikanerne og demokratene nominerte henholdsvis John McCain og Barack Obama – kandidater som Bloomberg mente ville tiltrekke seg for mange uavhengige velgere til at han hadde noe å bidra med.

  2012

  Spekulasjonene fortsatte under i opptakten til 2012-valgkampen. En komité som jobbet aktivt for å få Bloomberg som kandidat fikk ikke tilslag denne gangen heller.

  «I am not running for President of the United States. I have the best job in the world,» sa Bloomberg. «It’s a job, hopefully I can do well.» Bloomberg endte opp med å erklære sin støtte til Obama.

  2016

  Under den forrige valgkampen la Bloomberg mindre skjul på at han faktisk vurderte å stille som kandidat. Han hadde sett seg lei av kvaliteten på diskursen mellom kandidatene og gjorde det klart at velgerne fortjente bedre. På direkte spørsmål om hvorvidt den tidligere borgermesteren vurderte et kandidatur var svaret at han vurderte alle alternativer. Super PACen «Committee to Draft Michael Bloomberg» la grunnlaget, men det skulle likevel bare bli med tanken også denne gangen.

  Bloombergs resonnement var at ved å stille som uavhengig ville han bare splitte velgermassen, noe som ville bane vei for Donald Trump.

  2020

  Under et intervju med The New York Times i september 2018 var Bloomberg klar på at kun demokratiske eller republikanske kandidater ville ha en reell sjanse til å bli president. Abortspørsmålet, sammen med sosial- og våpenpolitikk, ville gjøre det umulig for ham å stille som republikaner. I oktober samme år registrerte han seg formelt som demokrat.

  Spekulasjonene har økt i styrke de siste dagene om hvorvidt Bloomberg kommer til å kaste seg inn i nominasjonen i ellevte time. I oktober virket det som om spørsmålet var om ikke Bloomberg måtte komme på banen dersom Joe Biden fortsatte å miste velgere, særlig til Elizabeth Warren. Det er Bidens svakhet som virker å ha dyttet Bloomberg nærmere et kandidatur, og som Sigrid Rege Gårdsvoll påpeker her på AmerikanskPolitikk.no er Iowa et eneste stort spørsmålstegn for øyeblikket. Feltet er nokså splittet uten en klar ener, så hvorfor ikke? Det virker å være kjernen i Bloombergs presidentflørting om dagen.

  Bloomberg registrerte seg først som kandidat i Alabama, en av delstatene med valg på supertirsdagen 3. mars. Den offisielle kunngjøringen som presidentkandidat kom 24. november:

  PS: Bloomberg vil være 78 år gammel på innsettelsesdagen i 2021.

  Henrik Skotte
  Henrik Skotte
  Lektorstudent i historie og skribent for AmerikanskPolitikk.no.

  Les også