Mer

  Kaos i Iowa, snaut tre måneder før caucusvalget

  Foto: Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0)

  Med like under tre måneder igjen til caucusvalget i Iowa er det mye bevegelse i meningsmålingene. Fire kandidater kjemper om ledelsen.

  Iowa er først ut i den demokratiske nominasjonskampen (3. februar 2020). Det gjennomføres derfor ekstra mange målinger blant demokratiske velgere i «The Hawkeye State», og det er mulig å følge svingningene nokså tett.

  Tidligere visepresident Joe Biden hadde lenge en trygg ledelse på gjennomsnittet av målingene i Iowa. Men der den nasjonale støtten har ligget relativt jevnt de siste månedene, har den falt kraftig i Iowa.

  I midten av september overtok senator Elizabeth Warren (D-Massachusetts) ledelsen på snittet av målingene, og hun har den siste måneden ligget jevnt i tet på rundt 20 %. Bidens fall har fortsatt, og på dagens gjennomsnitt hos RealClearPolitics (RCP) ligger han på fjerdeplass med 15,5 %.

  Biden har derfor forsøkt å senke forventningene til utfallet i Iowa – og hans store fortrinn vil nok først vise seg når man kommer til South Carolina, som i motsetning til Iowa og New Hampshire (11. februar) er mer etnisk mangfoldig, med en høyere andel svarte velgere. I den velgergruppen er det foreløpig ingen som er i nærheten av å slå Biden på målingene.

  Senator Bernie Sanders’ tall er også på vikende front i Iowa. Ifølge RCPs snitt av er hans nedgang i stor grad parallell med Bidens, men i motsetning til Biden ser Sanders ut til å ha dempet fallet den siste måneden. Han har kanskje til og med hentet seg inn noe. Sanders ligger nå på 15,8 % oppslutning i Iowa, like foran Biden. Dette er kanskje først og fremst oppsiktsvekkende med tanke på Sanders’ hjerteinfarkt i begynnelsen av oktober, som man skulle tro ville virke inn på målingene og bidra til et større fall enn det man har sett så langt.

  Den mest oppsiktsvekkende utviklingen den siste måneden er imidlertid den store fremgangen for Pete Buttigieg.

  Den unge (37) borgermesteren fra South Bend, Indiana fløy oppover målingene og traff et tak på rundt 13 % i Iowa etter han fikk sine første virale øyeblikk via et folkemøte på CNN i mars, men har siden slitt med å slå gjennom. De siste ukene ser det imidlertid ut til å ha snudd igjen for Buttigieg.

  «Mayor Pete» er blant kandidatene som har samlet inn mest penger de første tre kvartalene i 2019, og som deretter har pøst inn store ressurser i Iowa. Den siste uken har han passert Biden på snittet av målingene og ligger nå på andreplass med 17,5 %.

  Bak lederkvartetten (Warren, Buttigieg, Sanders, Biden) er det ingen som har hatt et snitt på over 5 % på målingene i Iowa siden midten av oktober, da Kamala Harris’ store bølge la seg helt (den toppet seg i midten av august).

  Flere kandidater har hatt enkeltmålinger opp mot fem-tallet, men foreløpig er det altså Warren, Buttigieg, Biden og Sanders som ligger klart best an i Iowa.

  Både Harris og Julián Castro har de siste ukene sagt opp stab og trappet ned innsatsen i andre delstater for å frigjøre midler til en satsing i Iowa. Det er de nødt til om de skal overleve.

  Med fire kandidater som i prinsippet ligger helt jevnt, og med et dusin andre som slåss for å holde presidentdrømmen i live, er det mildt sagt en uoversiktlig situasjon i Iowa med 88 dager igjen.

  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Sigrid Rege Gårdsvoll
  Debattjournalist og kommentator i Vårt Land. Kommentator for AmerikanskPolitikk.no og en av stemmene i podkasten "Amerikansk politikk".

  Les også